Hoe vaak Feyenoord thuis speelt in de KNVB Beker

27 oktober 2017, 09:38
Foto: © ProShots

Alwéér thuis, hoorde je veel mensen donderdagavond iets voor twaalven zeggen. Feyenoord werd in de loting voor de achtste finale van het toernooi om de KNVB Beker in de eigen Kuip gekoppeld aan Heracles Almelo. De Rotterdammers hebben vaak het fortuin aan hun zijde in de loting, wat inhoudt dat ze bijna altijd voor het eigen publiek spelen. Maar hoe vaak speelt Feyenoord de afgelopen jaren daadwerkelijk thuis in het bekertoernooi?

Tien jaar: 21 van de 31 keer

In tien jaar tijd heeft Feyenoord, zonder de finales mee te rekenen, 31 wedstrijden gespeeld in het bekertoernooi. 21 van deze duels mochten in de eigen Kuip gespeeld worden. Dat komt dus neer op een percentage van bijna 68 procent. Een groot voordeel uiteraard, zeker omdat Feyenoord met de steun van Het Legioen vaak zeer soeverein is. Dat blijkt ook wel uit de resultaten.

Slechts twee keer verloor de twaalfvoudig bekerwinnaar in het afgelopen decennium op eigen bodem in het bekertoernooi. In januari 2009 was sc Heerenveen met 0-3 te sterk op weg naar de kwartfinale, in september 2010 ging het sluwe Roda JC na een 1-1 eindstand en een spannende penaltyserie ten koste van Feyenoord door naar de vierde ronde. Leroy Fer miste destijds een strafschop in de verlenging.

Sinds 09/2014: twee van de dertien keer

Met name de laatste serie van Feyenoord is opmerkelijk. Van de laatste dertien optredens in de beker werden er namelijk slechts twee buitenshuis afgewerkt. Met andere woorden: sinds september 2014 hoefde Feyenoord nog maar twee keer een uitwedstrijd te spelen in de beker. In februari 2016 werd er na verlenging met 0-1 bij Roda JC Kerkrade gewonnen, vorig seizoen was Vitesse op 26 januari met 2-0 te sterk in de kwartfinale van de KNVB Beker.

Natuurlijk suggereren wij met dit stuk niet dat er sprake is van 'warme balletjes' of iets dergelijks. Het is puur om aan te geven hoe vaak Feyenoord precies aan de goede kant van de medaille valt, als het gaat om het loten in eigen huis. Ook wordt het thuisvoordeel in kaart gebracht op basis van de resultaten in de afgelopen jaren.

De laatste dertien

Feyenoord 3 - 0 PEC Zwolle

Feyenoord 1 - 0 Ajax

Feyenoord (e) 2 - 1 Willem II

Roda JC Kerkrade 0 - 1 (e) Feyenoord

Feyenoord 3 - 1 AZ

Feyenoord 2 - 1 FC Utrecht

Feyenoord 4 - 1 FC Oss

Feyenoord 4 - 0 Excelsior

Feyenoord 5 - 1 ADO Den Haag

Vitesse 2 - 0 Feyenoord

Feyenoord 2 - 0 ADO Den Haag

Feyenoord 4 - 1 Swift

Feyenoord - Heracles (tussen 19 en 21 december)

[photo,97398,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen