De Haan wil tegen Duitsland zien hoe goed Jong Oranje echt is

26 maart 2021, 20:29

Jong Oranje moet zich zaterdagavond zien te herpakken na een teleurstellende 1-1 tegen Roemenië in de openingswedstrijd van het EK. Foppe de Haan, die als voormalig coach van het elftal in 2006 en 2007 het EK won, is heel benieuwd wat de ploeg tegen Jong Duitsland kan laten zien. "Tegen de Duitsers kunnen wij altijd goed voetballen."

"Tegen Duitsland komen altijd extra krachten boven", vervolgde de 77-jarige oud-trainer in gesprek met De Telegraaf. "De jeugd van de Duitsers behoort al jaren tot de top van de wereld. Ik kijk er echt naar uit. Of we dat aankunnen, hoe goed je dan echt bent, of je jezelf er echt in kunt vastbijten. Van: 'hier zijn we en dit willen wij echt winnen'. Daar ben ik heel benieuwd naar. Of dat zo is, kun je bijna altijd in de eerste vijf minuten al zien."

Tegen Roemenië zag De Haan de ploeg te weinig met de bal doen. "Cruijff zei altijd: 'als je zelf de bal hebt, kan de tegenstander niet scoren'. Maar als je de bal wel hebt, is het wel de bedoeling dat je scoort. Je kunt wel heel veel de bal hebben zoals tegen Roemenië, maar als je het niet kunt openbreken..." De Haan wijst op Ajax, een ploeg die dat in zijn ogen wél kan. "Zij lopen altijd tegen hetzelfde probleem aan met tegenstanders die het dicht willen houden, maar dan hebben ze Dusan Tadic en nog een aantal spelers die het heel simpel kunnen openbreken. Jong Oranje heeft een heel vaardig ploegje, kan heel makkelijk de bal rondspelen, maar er zit ook amper diepte in het spel. Ze creëren zo heel weinig kansen."

Daarin verwacht De Haan meer van onder meer aanvallers Noa Lang en Justin Kluivert. Het was te vrijblijvend, zo vond hij. "Lang doet het fantastisch als je het allemaal leest. Hij was ook heel bedrijvig en vaardig, maar dan gaat hij de bal halen en gaat het toch weer te veel breed en terug. Je moet honger hebben naar die goal toe. Ze hebben wel wat creatieve jongens die wat kunnen. Als je uit de vijver kunt vissen waaruit Jong Oranje dat kan doen, dan kun je nog wel twee van zulke elftallen opstellen."

De kraker tegen Jong Duitsland begint zaterdagavond om 21:00 uur. Drie dagen later speelt Jong Oranje de laatste groepsfasewedstrijd tegen gastland Hongarije. Als de ploeg van bondscoach Erwin van de Looi die wedstrijden goed doorkomt en bij de eerste twee eindigt in de groep, speelt het de knock-outfase tussen 31 mei en 6 juni. 

Lees ook: Jong Oranje lijkt geen rekening te hoeven houden met Moukoko

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen