AS Roma: grote druk op Ajax-duels bij onrustigste club van Italië

8 april 2021, 12:58   Bijgewerkt: 9 april 2021, 11:09

De rust is vrijwel altijd ver te zoeken bij AS Roma, maar op het tweeluik met Ajax in de Europa League ligt wel erg veel druk voor de Giallorossi. De grootmacht uit de hoofdstad is bezig aan een uiterst moeizaam seizoen en vreest door de huidige zevende plaats in de Serie A voor het mislopen van Champions League. Samen met Serie A-kenner Willem Haak legt FCUpdate.nl de situatie in het Stadio Olimpico onder de loep.

Onrust in Rome

Het contrast tussen Ajax en AS Roma is momenteel groot. De Amsterdammers gaan de kwartfinale van donderdag in met een ongeslagen reeks van 24 duels op rij, terwijl Roma in zwaar weer zit. De uiterst wisselvallige formatie presteert in de Europa League goed, maar heeft het in de Serie A zwaar. Haak weet wel waar het pijnpunt zit. "Je zag het hele jaar dat ze vrijwel alles winnen tegen teams uit het rechterrijtje, maar tegen de grote teams hebben ze het gewoon heel moeilijk", vertelt hij. Haak refereert aan de fikse nederlagen tegen Napoli (4-0) en Atalanta (4-1). "Telkens tegen topteams bakken ze er niks van. Daar kwamen ze nog een tijdje mee weg, ze stonden lang derde. Romanisti spraken zelfs even over de Scudetto. Alleen dat was toen ook al onrealistisch en de afgelopen maanden zie je dat ze ook punten verspelen tegen de kleinere teams."

Gezien de selectie is het niet vreemd dat Roma zevende staat, vindt Haak. "Dat is wel de plek waar Roma hoort, met dit spel, deze verdediging en wat ze hebben laten zien. Daardoor is het onrustig. Als ze zich niet voor de Champions League kwalificeren, is het doel gewoon niet gehaald. Daardoor ligt er meer druk op de wedstrijden tegen Ajax."

Waslijst aan afwezigen

Wat niet meehelpt voor Roma, is de volle ziekenboeg. Nicolo Zaniolo, Marash Kumbulla, Juan Jesus, Stephan El Shaarawy en Chris Smalling zijn er allemaal niet bij tegen Ajax. Achter de naam van smaakmaker Henrikh Mkhitaryan staat een groot vraagteken. In Amsterdam is de opgeleefde Rick Karsdorp er door een schorsing niet bij. "Dat gemis is best wel groot, want hij doet het dit seizoen echt uitstekend en staat al op best wat assists", stelt Haak. Daarom was ikzelf ook verbaasd dat hij niet werd opgeroepen voor Oranje. Hij gaat worden gemist, want zijn vervanger Bruno Peres is heel wisselvallig. Ik denk dat het gemis van Mkhitaryan het grootst is. Roma komt niet met het allerbeste elftal naar Amsterdam", zegt Haak, die niet verwacht dat Roma ondanks de vele afwezigen en het respect voor Ajax alleen op eigen helft gaat afwachten.

Dat gebrek aan kwaliteit is vooral terug te zien in de achterhoede van Roma, dat doorgaans in een 3-4-2-1 formatie op het veld verschijnt. "Ajax moet vooral profiteren van de slechte verdediging van Roma. Daar ligt echt de zwakte van dit Roma. Ook als Smalling er wel zou zijn, ligt daar het probleem. Het klopt gewoon vaak defensief niet."

Ajax de favoriet

el sharaw

el sharaw

Pellegrini is samen met de langgeblesseerde Zaniolo één van de weinige Roma-spelers die Roma mogelijk nog een vette transfersom kan opbrengen. "Dat is ook het manco van dit elftal", zegt Haak. "Er zit weinig echte groei in, terwijl ze altijd talenten hadden die voor veel geld werden verkocht. Denk aan Marquinhos, Alisson Becker en Mohamed Salah. Zulke spelers zie ik nu niet direct, dus er zal echt iets moeten gebeuren bij Roma. Op dit moment is het niet zo dat Roma tot de Europese top of subtop hoort. Wat dat betreft zou ik Ajax ook zelf als favoriet zien. Dat heeft bewezen dat het stabieler is en ook Europees defensief sterk is. Ik vind Roma best wel kwetsbaar." 

Willem Haak maakt wekelijks met Wesley Mak en Isaac van Aggelen een podcast over het Italiaanse voetbal, die de naam 'Lo Stadio' draagt. Bekijk er hier meer over.

Door: Remco Jacobi

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen