Foutloze Makkelie ziet cruciale van zege Rusland op Finland

16 juni 2021, 17:04   Bijgewerkt: 16 juni 2021, 18:22

Voor Rusland lonkt er plotseling weer een plek in de knockout-fase. In een rechtstreeks duel met Finland, dat al drie punten had, was winst het enige wat telde om zicht te blijven houden op een langer verblijf op het EK. Na de vroege afgekeurde goal van Joel Pohjanpalo namen de Russen de regie over. Via een prachtige goal van Aleksej Miranchuk boekte het een kleine, maar zeer belangrijke overwinning, onder de foutloze leiding van Danny Makkelie.

Met Finland tegen Rusland stond er een heuse burenruzie op de rol in groep B. Tussen de Gazprom Arena in Sint-Petersburg en de Finse landsgrens zit ongeveer 200 kilometer. Daar komt nog eens bij dat er grote belangen op het spel stonden. Zo was Rusland, waar keeper Anton Shunin geslachtofferd was door bondscoach Stanislav Tsjertsjesov, alleen geholpen bij een overwinning op de Finnen, die vier dagen geleden nog met 0-1 wonnen in de Scandinavische derby van Denemarken. De Russen werden in de eerste wedstrijd met 3-0 over de knie gelegd door België. Een nederlaag zou betekenen dat ze plaatsing voor de knockout-fase niet meer in eigen hand hadden.

Dat scenario leek met rasse schrede te naderen toen Pohjanpalo al na vier minuten voor de openingstreffer leek te treffen. De Finse aanvalsleider stond echter in buitenspelpositie waardoor arbiter Makkelie de goal afkeurde op advies van VAR Pol van Boekel. Rusland was in ieder geval gewaarschuwd en leek tegelijkertijd wakker te zijn geschud. Het nam vanaf dat moment de regie in handen en kreeg een aantal mogelijkheden via Artem Dzyuba. Waar hij eerst de paal raakte, weliswaar in buitenspelpositie, kon hij bij een ander moment niet profiteren van Fins geklungel.

De aanvoerder had het vizier dus niet bepaald op scherp staan, maar zag dat voormalig Vitessenaar Vyacheslav Karavaev, ingevallen voor de geblesseerd geraakte Mario Fernandes, bijna de 0-1 binnengleed. Aan de kant van Finland bleef het pover, maar de inzet van Pohjanpalo en Pukki maakte veel goed. De twee aanvallers maakten, bij de spaarzame Finse uitbraken, furore in het strafschopgebied.

In de tweede helft veranderde er qua spelbeeld niet veel; de Russen trokken ten aanval terwijl de Finnen op de counter loerden. Via Pukki kwamen ze in de beginfase bijna op gelijke hoogte. De spits stuitte echter op een Russische voet. Luttele minuten later was Aleksandr Golovin dichtbij de 0-2. Dat was niet de enige Russische kans op het uitgebreide score. Invaller Rifat Zjemaletdinov rook aan de 0-2 en even later stond de Finse goalie Lukáš Hrádecký een Russische treffer in de weg. Hierna ebden ook de Russische krachten wat weg, waardoor grote kansen uitbleven in het restant van het duel.

In de slotfase was Paulus Arajuuri nog enigszins dichtbij de gelijkmaker voor Finland. Hij kopte uit een vrije trap de bal op het dak van het doel. De Russen hadden dus genoeg aan dat ene doelpunt van Miranchuk. Het heeft de 3-0 nederlaag tegen België weggepoetst en meldt zich weer in de strijd voor een plek in de knockout-fase. In het laatste groepsduel treft het Denemarken, terwijl Finland het opneemt tegen België. 

Man of the match: Aleksej Miranchuk

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen