Hoe 'toptrainer' Frank de Boer vecht tegen negatieve sentiment

8 juni 2021, 14:00

Ruim acht maanden heeft bondscoach Frank de Boer de leiding over het Nederlands elftal. Na het vertrek van Ronald Koeman naar FC Barcelona, kwam de KNVB bij De Boer uit. Met een wisselvallig curriculum vitae op zak en een valse start bij Oranje, was de publieke opinie nogal sceptisch. Toch slaagde hij erin om het sentiment rondom zijn aanstelling enigszins om te keren, maar een geslaagd eindtoernooi kan dat pas echt bewerkstelligen. Komend EK is aan hem de taak om Nederland naar een succes te leiden. De grote vraag is: hoe gaat hij dat klaarspelen?

Frank de Boer begon zijn loopbaan als hoofdtrainer van Ajax. In zes jaar tijd voegde hij vier kampioensschalen toe aan de Amsterdamse prijzenkast. Deze succesvolle periode werd opgevolgd door wat mindere hoofdstukken in de voetbalgids van De Boer. Zijn werkzaamheden bij Crystal Palace en Inter Milaan waren van korte duur. Met een twaalfde plek nam hij na elf speelronden afscheid van Milaan en in Engeland stond hij binnen 77 dagen op straat. Later poetste hij zijn imago bij Atlanta United weer enigszins op. In zijn eerste jaar pakte hij de Campeones Cup en de US Open Cup.

Aanvoerder als trainer

Door de jaren heen is Frank de Boer een completere trainer geworden, gesterkt door ervaring. Bob de Klerk werkte als assistent nauw met hem samen in de jeugd van Ajax en bij Atlanta United. "Het is een trainer die altijd een beetje tussen het trainerschap en het aanvoerderschap in zat. Hij was zo gek van het spelletje, dat hij het liefst nog met alles meedeed. Met de rondo's, de pass- en trapvormen en ga zo maar door."

Ook Oranje-watcher van het Algemeen Dagblad Sjoerd Mossou ziet een andere Frank de Boer dan in zijn periode bij Ajax. "De tegenvallers bij Inter Milaan en Crystal Palace hebben hem wel echt aan het denken gezet en aan het twijfelen gebracht. Hij voetbalde op een bepaalde manier en bij die clubs kwam dat gewoon niet uit de verf. Hij is sindsdien wel echt dingen gaan aanpassen. In de communicatie naar spelers, in de omgang met spelers en de manier van spelen."

Van Basten jaloers

Frank de Boer heeft veel van zijn kwaliteiten als trainer te danken aan Louis van Gaal, onder wie hij lange tijd als voetballer actief was. "Hij heeft veel van hem meegekregen en heeft dan ook veel overeenkomsten met hem. Hij is alleen heel anders in zijn communicatie. Van Gaal is echt een persoonlijkheid en De Boer is veel bescheidener en is niet zo'n prater", aldus Mossou. "Ik heb Marco van Basten weleens gesproken en die zei dat hij jaloers was op hoe natuurlijk De Boer de rol van trainer invult."

Met alle voetbalkennis van Van Gaal op zak rolde De Boer dus het trainersvak in. De Klerk ziet vooral dat De Boer voetbaltechnisch zeer vaardig is. "Zijn sterkste punt is dat hij het spelletje goed doorheeft. Hij ziet heel snel hoe de poppetjes staan bij de tegenpartij, wat daar gebeurt en hoe zijn ploeg daarop moet anticiperen. Hij is altijd wel heel erg gefocust op balbezit en hoe de bal te behouden. Dat zie je ook wel in de statistieken terug met heel veel balcontacten. Vroeger kreeg hij dan het stempel dat de bal heel veel achteruit en breed ging, maar ik denk dat dat de afgelopen jaren heel erg is veranderd."

Achterstand

Nu staat Frank de Boer voor de groep bij het Nederlands elftal. De eerste vier wedstrijden werd er niet gewonnen, maar daarna ging het een stuk beter lopen. Toch heerste er rondom zijn aanstelling wat scepticisme. "Hij is natuurlijk echt met een achterstand begonnen. Het is bekend dat hij bij een aantal clubs niet bijster succesvol is geweest. Niemand was er eigenlijk blij mee in Nederland dat hij bondscoach werd, behalve hijzelf en zijn broer. Dat is natuurlijk een lastig begin", meent Mossou.

Dat is volgens de Oranje-wachter dan ook duidelijk een stempel dat De Boer op dit Oranje heeft kunnen drukken. "Hij heeft het voor elkaar gekregen om het Nederlands elftal in twee systemen te kunnen laten functioneren. Het klassieke 4-3-3 en ook 5-3-2. Dat laatste systeem heeft hij geopperd, omdat hij ook wel zag dat dit elftal tegen de grote landen nog niet opgewassen was." Het grootste knelpunt bij Nederland blijft echter de voorste linie, waar het vooral in de buitenspelers van wereldklasse dun bezaaid is.

People-management

De Klerk ziet dat De Boer ook in de dagelijkse trainingen anders werkt. "Hij laat tegenwoordig veel over aan zijn assistenten. Als hij dan daar omheen gaat lopen en op situaties inspringt, dan is hij op zijn best. Zijn assistenten zetten dan de vormen uit en hij heeft gedurende de oefeningen oog voor het kleinste detail." Iedere trainer heeft echter ook minder kanten en De Boer kan vooral op het gebied van people-management nog stappen zetten. "Hij is zo bezeten van het spelletje dat hij dat heel graag wil overbrengen op de spelers. Zijn sterkste punt is het technische en tactische vlak en daarom denk ik dat hij bij het Nederlands elftal ook wel op zijn plek zit. Daar is people-management misschien ook net iets minder nodig dan dat je bij een club werkt."

De Klerk denkt dat er een plek bij de top vier in zit. "Als iedereen fit is, zou je bij de top vier moeten zitten. Als ik kijk naar de spelers die we hebben, is dat misschien wel het minimum. Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong, Memphis, Georginio Wijnaldum en ga zo maar door. Dan heb je zeker geen slecht team." Hij heeft er dan ook alle vertrouwen in dat Frank de Boer de juiste man is voor deze klus. "Al met al is het gewoon een toptrainer. Hij had alleen mij als assistent erbij moeten houden", sluit De Klerk af met een knipoog.

Door: Edo van Rossum

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen