Utrecht zorgt voor stunt van jewelste met zege in Amsterdam

3 oktober 2021, 16:30   Bijgewerkt: 3 oktober 2021, 16:44

De zegetocht van Ajax is zondagmiddag in eigen huis ten einde gekomen. De Amsterdammers beten zich stuk op FC Utrecht, dat met een uitstekend strijdplan naar de ArenA was gekomen. Django Warmerdam werd met zijn goal in de tweede helft uiteindelijk de matchwinnaar, al mocht die titel ook zeker naar goalie Maarten Paes: 0-1.

Er werd vooraf reikhalzend uitgekeken naar een overvalste broedertwist tussen de tweeling Jurriën en Quinten Timber. FC Utrecht-trainer René Hake trok zich van dergelijke sentimenten echter niets aan en zette Quinten onverbiddelijk op de bank van de bezoekers. Django Warmerdam kreeg de voorkeur boven Timber en maakte deel uit van een elftal dat in de openingsfase van het duel niet bepaald onder de indruk leek van de in blakende vorm verkerende koploper annex regerend landskampioen. Hoewel het na enkele minuten 1-0 had kunnen staan via David Neres die te veel tijd nam om af te ronden, toonden de Utrechters bravoure en liet de ploeg zich niet uit de tent lokken, al moesten zij wel concluderen dat het langdurig in de ploeg houden van de bal een uitdaging bleek.

Desalniettemin kreeg de ploeg van Hake mogelijkheden. Met name Moussa Sylla was dreigend. De rechtsbuiten toonde zich voorzichtig opportunistisch en had de openingstreffer na een kwartier voetballen op zijn schoen. Zijn slappe poging in de korte hoek kon Remco Pasveer echter niet verrassen, waardoor een Utrechtse droomstart uitbleef. Niet veel later mocht ook Anastasios Douvikas dromen van een treffer in de Johan Cruijff Arena, toen hij zichzelf met wat kappen en draaien in stelling bracht. Nicolas Tagliafico greep nog net op tijd in en maakte er een corner van.

Over de linkerflank kregen de Amsterdammers gedurende de eerste helft wel de nodige ruimte, maar voorzetten van Dusan Tadic en Tagliafico brachten niet het gewenste resultaat. Spits Sébastien Haller kreeg bijvoorbeeld een forse mogelijkheid, maar op een voorzet van Tadic lukte het hem niet de bal op goal te krijgen. Over het algemeen kon echter worden geconcludeerd dat Ajax moeite had met het Utrechtse strijdplan. De enkele keren dat de thuisploeg met snelle combinaties even aanzette, was daar bovendien Maarten Paes, die alert stond te keepen.

In de slotfase van het eerste bedrijf werd de Amsterdamse druk dan toch nog even flink opgevoerd. Zo werd met enkele keren één keer raken de Utrechtse defensie uiteen gereten, maar een eindstation van die aanval werd niet gevonden. Niet veel later kreeg Steven Berghuis een schietkans, maar zag de aanvaller zijn poging tot corner worden verwerkt door Paes.

De tweede helft begon met dezelfde 22 spelers als de eerste helft eindigde, maar het spelbeeld veranderde in de openingsfase na rust flink. Ajax leek van plan snel zaken te doen en zocht nadrukkelijk de weg naar het Utrechtse doel. Neres was daarbij ijverig maar ongelukkig, terwijl Noussair Mazraoui de 1-0 had kunnen maken. Na een goede loopactie lukte het de Marokkaan niet om af te ronden. Toen Ten Hag na een uur voetballen genoeg had gezien en een driedubbele wissel voorbereidde, leek de openingsgoal dan toch te vallen. Paes maakte echter opnieuw gebruik van de gelegenheid zich te onderscheiden, want in een heuse schiettent hield hij eerst tot twee keer toe Haller van scoren af en vervolgens ook nog Tadic.

Utrecht gaf ondanks de druk niet op en bleef gedisciplineerd opererend zoeken naar mogelijkheden. Daarvan ontstond er eentje, toen Mark van der Maarel op kon stomen, maar vervolgens niet goed wist wat hij met de bal aan moest. Een gesmoord schot was het gevolg. Niet veel later kwam er wél loon naar Utrechts werken, toen Django Warmerdam op de punt van de zestien werd bereikt door een prima breedtepass van Quinten Timber, die inmiddels was ingevallen. Warmerdam twijfelde niet en schoot de bal diagonaal voorbij Pasveer het doel in: 0-1.

Het was nauwelijks onverdiend te noemen en Utrecht leek op weg naar een stunt van jewelste. Het moest daarvoor nog wel een klein kwarter zien te overleven. Dat lukte lange tijd opvallend eenvoudig, want bij Ajax ging het naarmate de minuten verstreken steeds minder soepel lopen. De frustratie nam zichtbaar toe, waardoor Utrecht zelfs nog op zoek mocht naar een grotere voorsprong. Die kwam er niet, waardoor de slotfase uiteindelijk nog ouderwetse Amsterdamse sturm und drang tot gevolg had. Hachelijke momenten voor de neus van Paes waren het gevolg, maar tot kansen kwam de thuisploeg niet meer.

Zo tikte de tijd weg en mocht Quinten zich de winnaar van het duel der Timbers noemen, terwijl Paes en Warmerdam de titel man of the match gezamelijk verdienden.

Opstellingen en beoordelingen*

Ajax: Remco Pasveer 6,5; Nicolas Tagliafico 6 (59. Daley Blind 6,5), Jurriën Timber 6,5, Lisandro Martinez 6,5 (80. Danilo -), Noussair Mazraoui 7; Ryan Gravenberch 5 (59. Davy Klaassen 7), Dusan Tadic 5,5, Edson Alvarez 6; David Neres 5 (59. Antony 7), Sebastien Haller 5 (73. Mohamed Daramy -), Steven Berghuis 6

FC Utrecht: Maarten Paes 8; Mark van der Maarel 7, Willem Janssen 7 (80. Hidde ter Avest -), Mike van der Hoorn 7, Django Warmerdam 6,5; Joris van Overeem 6, Adam Maher 7, Bart Ramselaar 7; Sander van de Streek 6,5 (61. Quinten Timber 6), Moussa Sylla 6 (61. Mimoun Mahi 6), Anastasios Douvikas 6,5

Man of the Match: Maarten Paes

*spelers moeten minimaal twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen