Vrouwenvoetbal zet volgende stap met 'menstruatiecoach'

1 april 2022, 23:50

De Belgische voetbalclub Club Brugge heeft een primeur te pakken. De vrouwentak van de club krijgt vanaf heden namelijk als eerste Belgische voetbalclub ondersteuning van een speciale 'menstruatiecoach'. Het is een probleem waar in het mannenvoetbal uiteraard geen aandacht voor is, maar door de enorme groei van het vrouwenvoetbal in de laatste jaren, is dit daar wel onderdeel van de professionalisering.

Dat nieuws wordt bekendgemaakt door het Vlaamse nieuwsmedia VRT. Het medium schrijft dat vrouwelijke sporters er veel last van kunnen hebben en dat de sportprestaties eronder kunnen lijden. Zo gaf tennisster Heather Watson ooit aan uitgeschakeld te zijn op de Australian Open door haar maandelijkse periode. Aan de andere kant was er ooit een wielrenster die in 2003 een wereldrecord reed tijdens haar menstruatie.

Zij liet in een interview weten dat ze haar pijngrens er juist beter door kan verleggen. Met een professional hoopt Club Brugge haar eigen speelsters daar beter in te kunnen begeleiden. Het is overigens geen volledig nieuw fenomeen, maar de menstruatiecoach is wel in opmars in de voetbalwereld. Zo hebben onder meer Olympique Lyonnais, Manchester City en FC Barcelona al iemand daarvoor in dienst.

Sportarts en gynaecoloog Luc Baeyens legt bij VRT uit waarom dit zo belangrijk is. "Elke vrouw is verschillend en het kan serieuze invloed hebben. Alles hangt af van de hormonen. Meestal moet er in het eerste deel van de cyclys, voor de eisprong, meer getraind worden op kracht en in het tweede deel minder. Elke atlete moet een boekje bijhouden waar instaat wanneer ze hun momenten hebben, hoe lang die duren en hoe pijnlijk die zijn."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen