KNVB vreest mislopen WK met Oranjevrouwen en trekt boycot in

6 mei 2022, 16:55   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

De KNVB is teruggekomen op het eerdere besluit om wedstrijden tegen Belarus te boycotten. De nationale vrouwenploeg van dat land zit in dezelfde WK-kwalificatiepoule als Nederland, maar vanwege de betrokkenheid van Belarus bij de oorlog in Oekraïne wilde Oranje aanvankelijk niet tegen het land spelen. Deze boycot zou echter niet langer het gewenste effect hebben.

Dat legde de KNVB uit op de eigen website. Daar stelde de bond dat Nederland eerder nog een signaal heeft kunnen afgeven door het onderlinge duel op 12 april niet te spelen. 'Hiermee ging de KNVB verder dan de UEFA en de andere voetballanden', schreef de KNVB, dat daarmee ook direct de reden van het intrekken van de boycot duidelijk maakte.

'Aangezien de andere landen wel gewoon hun geplande interlands tegen Belarus blijven spelen, heeft een langdurige boycot door Nederland geen effect. Sterker nog: nu de OranjeLeeuwinnen niet, en onze directe concurrenten wél tegen Belarus spelen, bemoeilijkt dit voor alleen Nederland de kwalificatie voor het WK in 2023. Terwijl deelname aan een WK uiteraard een brede impact heeft op het gehele Nederlandse vrouwenvoetbal.'

Gesloten deuren

Op 28 juni komen de Oranjevrouwen nu dus alsnog in actie tegen Belarus. 'De wens van de KNVB is om dit achter gesloten deuren en zonder volksliederen te doen, omdat we nog steeds vinden dat het regime in Belarus zich niet mag verheugen op internationale sportwedstrijden en wij daarom minimale aandacht voor deze wedstrijd willen.'

WK-kwalificatie

Na zes wedstrijden staat Nederland in de WK-kwalificatiepoule op plek twee, wat zou betekenen dat Oranje play-offs moet spelen om zich te kwalificeren voor het WK van 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland. Alleen plek één geeft recht op een rechtstreeks ticket. Die positie is momenteel in handen van IJsland, met één punt meer dan Nederland. Tsjechië, Belarus en Cyprus blijven in punten op dit moment ruim achter. 

Lees ook: Miedema openhartig over Belarus-boycot Oranje: "Voelt oneerlijk"

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen