Van Benzema tot Ten Hag: het memorabele jaar 2022 van A tot Z

30 december 2022, 11:35
Van Benzema tot Ten Hag: het memorabele jaar 2022 van A tot Z

Het jaar 2022 zal voor altijd de geschiedenis van het voetbal in gaan. Blijdschap, woede, teleurstelling en ongeloof kwamen meer dan eens samen in een prachtig voetbaljaar, met een ongekend spannend WK. Van Argentinië en Andries Noppert tot Younes en Ziyech: FCUpdate.nl zet de meest memorabele momenten van het jaar in alfabetische volgorde op een rij.

Argentinië

Ondanks de pijnlijke herinnering van menig Oranje-supporter, kunnen we er toch echt niet omheen. De prestatie die Argentinië op het WK in Qatar heeft neergezet, gaat de boeken in. Na een moeilijke start in de openingswedstrijd tegen Saoedi-Arabië (1-2 nederlaag) wist de ploeg van aanvoerder Lionel Messi steeds beter in het toernooi te groeien en het thuisland trots te maken. Het jaar 2022 zal in Argentinië nog lang in het geheugen blijven.

Benzema

Voor Karim Benzema was het een jaar van ups en downs. Nadat hij met Real Madrid op overtuigende wijze de Champions League wist te winnen, werd de 35-jarige spits in oktober beloond voor zijn fantastische prestaties met zijn eerste Ballon d'Or. Het WK liep vervolgens echter uit in een deceptie, toen hij het trainingskamp van Frankrijk geblesseerd moest verlaten voordat de eerste wedstrijd was gespeeld. Dat Frankrijk zonder hem vervolgens bijna wereldkampioen werd nam Benzema niet goed op, want een week geleden werd het interlandpensioen van de Fransman officieel.

Cristiano Ronaldo

Waar moeten we beginnen met het jaar van Ronaldo? Hoewel de sportieve prestaties van de 37-jarige Portugees in de eerste seizoenshelft nog best oké waren met tien doelpunten in de Premier League, heeft Ronaldo na de zomerstop vooral om de verkeerde redenen de headlines gehaald. Vanwege ontevredenheid over trainer Erik ten Hag en een discutabel interview met journalist Piers Morgan werd Ronaldo's contract bij Manchester United ontbonden, waarna hij op het WK in Qatar ook nog zijn basisplaats bij Portugal verloor. Ondanks de legendarische status die hij als voetballer heeft verworven, zal 2022 bekend staan als de ondergang van Cristiano Ronaldo.

Deceptie van Europese teams

Waar de Europese elftallen de afgelopen edities van het WK domineerden, kregen we in Qatar een Zuid-Amerikaanse kampioen. Zeker de supporters van België, Duitsland en Denemarken zullen toch meer hebben verwacht van hun nationale elftal dan een uitschakeling in de groepsfase, terwijl ook het voetbal van Portugal en Oranje niet overhield. Hoewel de prestaties van Kroatië en Frankrijk aantonen dat Europa nog steeds voldoende talent behoudt, zal de UEFA zich wel lichte zorgen maken over het behaalde niveau op het WK.

{image[357416][right-half][]}Erling Haaland

Wat een fenomeen blijft Erling Haaland. Waar sommige experts betwijfelden of de 22-jarige Noor ook bij Manchester City zijn kunstje zou kunnen herhalen, waren die twijfels snel weg na 18 doelpunten in zijn eerste dertien Premier League-wedstrijden. Zijn afwezigheid op het WK in Qatar was voor sommigen een teleurstelling, maar in zijn allereerste wedstrijd liet hij meteen weer zien hoe het moet: binnen tien minuten lag de bal al in het netje.

Finale

Hoewel menig Nederlander het Argentinië niet zal hebben gegund, was de WK-finale de absolute wedstrijd van het jaar. De geweldige comeback van Frankrijk na de opstanding van Mbappé, gevolgd door een zinderende verlenging, zal bij de meeste supporters nog lang in het geheugen blijven. De redding van Emiliano Martínez, de hattrick van Mbappé en Messi die de wereldbeker vasthoudt: de finale stond bol van de memorabele momenten.

Gakpo

Cody Gakpo mocht het afgelopen jaar de gouden schoen in ontvangst nemen vanwege zijn knappe prestaties bij PSV. De aanvaller stond afgelopen zomer in de belangstelling van meerdere topclubs, maar besloot in Eindhoven te blijven en liet vervolgens op het WK met Oranje écht zien klaar te zijn voor een stap hogerop. Hoewel de toekomst van Gakpo momenteel nog onzeker is, zal ook hij het jaar 2022 niet snel vergeten.

Hoogstandjes

Hoewel conservatief voetbal steeds meer de overhand begint te krijgen in het internationale voetbal, zijn er nog steeds voldoende beauty's waar te nemen op de voetbalvelden. De hakbal van Cyriel Ngonge, die verkozen werd tot Eredivisie-doelpunt van het jaar, ging de wijde wereld over en op het WK kon het publiek smullen van de schitterende omhaal van Richarlison. Aan hoogstandjes geen gebrek het afgelopen jaar!

Ingestudeerd

Ongetwijfeld een van de meest memorabele momenten van 2022: de gelijkmaker van Wout Weghorst tegen Argentinië. In de studio bij de NOS benoemde Van der Vaart al terecht dat als je in de 94e minuut op achterstand staat in de kwartfinale van een WK en je een vrije trap vlak buiten de zestien krijgt, het nemen van een ingestudeerde vrije trap wel een heel groot risico is. Toch durfden de spelers van Oranje het aan en schreven Weghorst en Teun Koopmeijners samen geschiedenis, want die goal vergeten we niet snel.

{image[357142][left-half][]}Jurriën Timber

Als je op 21-jarige leeftijd wordt verkozen tot de Eredivisie-speler van het jaar, dan verdien je een plaats in dit rijtje. Hoewel Timber geen gelukkige start van het seizoen 2022/23 kende met een worstelend Ajax, liet de jonge verdediger op het WK weer zien waartoe hij in staat is. Mocht Timber zijn focus, rust, betrouwbaarheid en fysieke kwaliteiten weten te behouden, dan staat de Ajacied een mooie toekomst te wachten.

Kwartfinale

Het eindstation van het Nederlands elftal op het WK in Qatar: de kwartfinale. Voorafgaand aan het toernooi was al duidelijk dat Argentinië als mogelijke tegenstander in de kwartfinale een flinke uitdaging zou worden en Oranje heeft er alles aan gedaan. Hoewel de comeback na een 2-0 achterstand memorabel was, hadden de spelers van Oranje toch op meer gehoopt...

Lionel Messi

Na al meerdere keren zó dichtbij te zijn gekomen en zoveel prijzen op zijn naam te hebben geschreven, mocht Messi het afgelopen jaar eindelijk de wereldbeker omhoog houden. In dit kalenderjaar liet Messi zijn topvorm weer zien en was hij goed voor 35 doelpunten en 30 assists in 51 wedstrijden. De discussie of Messi de grootste voetballer aller tijden is, zal naar verwachting nog decennia worden gevoerd, maar zijn prestaties in 2022 zullen in die discussie ongetwijfeld mee worden genomen.

Mbappé

Wat. Een. Finale. Geen enkele andere speler had Frankrijk binnen drie minuten zo terug in de wedstrijd kunnen brengen als Kylian Mbappé. Hoewel de 23-jarige aanvaller voor PSG al een prima jaar kende, liet hij met zijn acht doelpunten op het WK, inclusief een hattrick in de finale, pas echt zien waar hij toe in staat is. Gebaseerd op zijn prestaties in 2022, lijkt er niets in de weg te staan voor een toekomstige Ballon d'Or-verkiezing voor Mbappé.

Nuchtere Noppert

Slechts 22 professionele wedstrijden had Andries Noppert vóór 2022 onder de lat gestaan. Ineens lukte het de altijd nuchtere doelman om binnen een jaar van Go Ahead Eagles tot het Nederlands elftal te schoppen en door Van Gaal verkozen te worden als eerste keeper van Oranje. Op het WK maakte Nederland weinig indruk, maar dat lag niet aan de stabiele indruk van Noppert. Voor ons kan er maar één doelman van het jaar zijn en dat is de Tower from Joure.

{image[359105][right-half][]}One-Love band

In de Eredivisie ontstond er veel ophef nadat Feyenoorder Orkun Kökcu weigerde om de actie van de KNVB te ondersteunen, die aan alle aanvoerders had gevraagd om de 'One-Love band' te dragen als steun voor de LHBTI-gemeenschap. Ook het verbod van de FIFA aan Virgil van Dijk om de regenboogband te dragen in Qatar was een flink onderwerp ter discussie, waardoor er binnen het internationale voetbal weinig voetbalattributen zo veel besproken werden als de One-Love band.

Piet Schrijvers

Ook dit jaar staan we weer stil bij enkele Nederlandse grootheden die het leven lieten en de Beer van de Meer zal niet snel worden vergeten. De legendarische doelman Schrijvers, die uitkwam voor onder meer Ajax, FC Twente en Oranje, werd 75 jaar oud. Ook het overlijden van oud-Feyenoorder Wim Jansen, een dragende kracht binnen het Nederlands elftal gedurende de jaren '70, behoort tot de momenten uit 2022 om stil bij te staan.

Qatar

Het WK voetbal is nog nooit op zo'n controversiële locatie georganiseerd als in Qatar. Hoewel veel Westerse mensenrechtenorganisaties veel kritiek uitten op het land uit het Midden-Oosten en enkele supporters overgingen tot een boycot van het toernooi, was de FIFA uitermate lovend over het verloop van het WK. Van vermeende 'nepsupporters' en de strenge regels voor journalisten, tot de gigantische airconditioning en het spookjeslogo: Qatar heeft voor voldoende memorabele momenten gezorgd.

Real Madrid

In clubverband is Real de absolute voetbalploeg van het jaar 2022. De Koninklijke wist ook het afgelopen jaar de Champions League binnen te slepen en bovendien ook La Liga te winnen, waardoor de ploeg van Carlo Ancelotti terug kan kijken op een uitermate succesvol jaar. Van Thibaut Courtois op doel tot Benzema en Vinicius Jr. in de voorhoede: de selectie van Real blijft van ongekende klasse.

Sprookje van Marokko

Elk toernooi heeft behoefte aan een verrassing en op het WK in Qatar was er één ploeg die vriend en vijand wist te verrassen: Marokko. De Leeuwen van Atlas leken in een groep met België en Kroatië veroordeeld tot een uitschakeling in de groepsfase, maar wisten niet alleen groep F te winnen, maar bovendien ook Spanje en Portugal in die volgorde uit te schakelen. Als eerste Afrikaanse land de halve finale op een WK bereiken, maakte het sprookje van Marokko een van de meest memorabele momenten van 2022.

{image[358064][left-half][]}Ten Hag

Er is al genoeg over gezegd en geschreven, maar het afgelopen jaar was ook voor Erik ten Hag veelbewogen en vol memorabele momenten. Nadat de Nederlandse oefenmeester met Ajax zijn derde Eredivisie-titel binnensleepte, stond zijn overstap naar Manchester United in het teken van het vertrek van Cristiano Ronaldo, het redden van een gevallen topclub en het flinke nalatenschap van de 52-jarige Tukker bij Ajax.

Uitgang

Ook het afgelopen jaar werden er in binnen- en buitenland weer voldoende trainers naar de uitgang verwezen. In de Eredivisie moest onder meer Sjors Ultee al na drie speelrondes het veld ruimen bij Fortuna Sittard, terwijl Frank Wormuth zelfs twee keer in één jaar ontslagen werd in clubverband (Heracles en FC Groningen). Op de internationale velden was vooral het vertrek van Thomas Tuchel als trainer van Chelsea, waarmee hij het jaar ervoor nog de Champions League had gewonnen, veelbesproken.

Van Gaal

The Last Dance van Louis van Gaal als bondscoach van het Nederlands elftal zit erop. In 2022 werden er weer enkele legendarische uitspraken aan zijn woordenboek toegevoegd, zoals de zin "we come an end", en kon Nederland nog één keer genieten van zijn tactische ingrepen. Ook de verbale confrontaties met journalist Valentijn Driessen haalden regelmatig het nieuws. Was Oranje het laatste kunstje van Van Gaal of zien we hem in 2023 toch weer ergens aan de zijlijn?

Werkomstandigheden gastarbeiders

Wanneer het over de mensenrechten in Qatar gaat, kan dit niet onbesproken blijven. Nadat een rapport van The Guardian meldde dat naar schatting zo'n 6.500 gastarbeiders in Qatar overleden waren bij de bouw van voetbalstadions in het land, hebben onder meer Amnesty International zich hard gemaakt voor strengere regels in Qatar. Hoewel het WK voetbal ten einde is gekomen, is het nog maar de vraag of de werkomstandigheden flink zullen verbeteren.

Xavi Simons

Geen speler bereikte in het jaar 2022 zo snel de top als Xavi Simons. Waar de jonge middenvelder in september nog moest wachten op zijn debuut voor Jong Oranje, mocht hij eind november ineens mee met de selectie van Van Gaal elftal richting Qatar. Simons wordt al jaren beschouwd als het volgende Nederlandse toptalent en liet dit seizoen zien dat wij de komende jaren nog veel van hem mogen verwachten.

Younes vs. Fraser

Op 14 december kwam het als donderslag bij heldere hemel: Henk Fraser stapte op als hoofdtrainer van FC Utrecht vanwege grensoverschrijdend incident van op het trainingsveld. De ervaren coach gaf toe Amin Younes bij de keel gegrepen te hebben, waarna er geen draagvlak meer was binnen de club. De afgelopen weken kwamen er echter steeds meer negatieve berichten over het gedrag van Younes, die zich in Utrecht steeds minder populair maakt. Mogelijk zit er nog een staartje aan dit verhaal...

Ziyech

Na lange tijd bij Chelsea op de reservebank te hebben toegekeken, liet Hakim Ziyech op het WK weer zien waartoe hij in staat is. The Wizard nam in Qatar zijn team bij de hand en had een enorme bijdrage aan het bereiken van de halve finale van Marokko. Hoewel de pijp tegen Frankrijk ook bij Ziyech helemaal leeg leek, lijkt het na zijn prestaties een kwestie van tijd voordat een nieuwe club de middenvelder een echte kans geeft en wij hem weer wekelijks kunnen zien schitteren.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen