Zwitserland geeft heerlijke groepsfase op WK afscheid in stijl

2 december 2022, 22:05

Zwitserland heeft voor het derde WK op rij de achtste finale gehaald. Servië delfde in een amuserend voetbalgecht het onderspit en verloor 2-3. In de laatste groepswedstrijd van dit WK was vooral de eerste helft reclame voor het voetbal. Het spel golfde op en neer en kende een 2-2 ruststand. Na een parel van een aanval brak Remo Freuler kort na rust het Servische verzet. Servië verlaat door deze nederlaag het toernooi en voor Zwitserland wacht in de volgende ronde het treffen met Portugal.

Voorafgaand aan de laatste groepswedstrijd in poule G was alleen Brazilië zeker van de knock-outfase. Met drie punten had Zwitserland het bereiken van de achtste finale wel in eigen hand. Bij de ploeg van Murat Yakin ontbrak echter de ervaren doelman Yann Sommer wegens ziekte en moest ook de geblesseerde Nico Elvedi verstek laten gaan. Servië sprokkelde net als Kameroen één schamel punt bij elkaar en was dus ook afhankelijk van het resultaat bij Kameroen - Brazilië.

Beide landen gaven het spektakel van de afgelopen dagen op het WK een passend vervolg in de eerste helft. Breel Embolo stond binnen één minuut oog in oog met de Servische doelman Vanja Milinkovic-Savic én aan de andere kant spatte een kiezelhard schot van Andrija Živkovic op de paal uiteen. Het was een mirakel dat het eerste doelpunt pas viel in minuut twintig, waarbij Xherdan Shaqiri het eindstation was van een Zwitserse counter.

De 0-1 bracht het onverzettelijke Servië niet aan het wankelen, want enkele minuten later kopte Aleksandar Mitrovic vakkundig de gelijkmaker tegen de touwen. De Serviërs denderden vervolgens onverschrokken door en Dušan Vlahovic strafte Zwitsers geklungel af. Deze 2-1 voorsprong betekende - mede door de brilstand bij de andere poulewedstrijd - dat de ploeg van Dragan Stojkovic zich virtueel bij de laatste zestien mocht voegen. Breel Embolo gleed echter kort voor rust - uit een lage voorzet van Silvan Widmer - de gelijkmaker binnen en deed de goede Servische uitgangspositie teniet. 

Zwitserland deed het stempel van oerdegelijk en georganiseerd voetbal geen eer aan, want een technisch perfect uitgevoerde aanval leverde wederom een voorsprong op. Ruben Vargas hakte een bal subliem uit de lucht, waarna Remo Freuler direct na rust een dreun uitdeelde aan Servië door deze fantastische assist tot doelpunt te verwerken. Servië poogde via voorzetten het tij te keren, maar de Zwitserse defensie gaf geen krimp. De tweede Zwitserse overwinning dit WK kwam niet meer in gevaar en daardoor plaatste het land zich als nummer twee in de poule voor de volgende ronde.

Dinsdag wacht voor Zwitserland om 20:00 uur de achtste finale tegen Portugal. De Portugezen verloren vandaag tegen Zuid-Korea (2-1), maar zijn de winnaar van Poule H. In 2018 en 2014 was de achtste finale het eindstation van Zwitserland.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen