Dit is dé oplossing tegen de supportersproblemen in de stadions

23 mei 2023, 18:45   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25
Foto: © ProShots

Een unieke vingerafdruk voor toeschouwers als toegangsbewijs bij voetbalwedstrijden kan dé oplossing zijn voor alle problematiek in de stadions. Op die manier is te achterhalen of mensen daadwerkelijk het stadion in mogen komen of dat zij een stadionverbod hebben.

Dat idee komt uit de koker van Gerard van Hoeven, een specialist in communicatieapparatuur. Zijn voorstel is eenvoudig: een ticket wordt gekoppeld aan een supporter, die zijn of haar vingerafdruk moet laten scannen voor het stadion betreden mag worden. “Alleen hooligans met een stadionverbod komen er niet in omdat hun vingerafdruk staat gekoppeld met de politiedatabase”, vertelt de initiatiefnemer in de Leeuwarder Courant

Artikel gaat verder onder video

Het toegangspoortje gaat alleen open als de scan positief is: zo kunnen mensen met een stadionverbod niet het stadion meer betreden. De techniek om het in te voeren is al voor handen, want smartphones werken vaak al met een vingerafdruk. Het zou slechts een kleine aanpassing vergen bij de toegangspoorten, maar volgens Van Hoeven kan dat relatief eenvoudig worden doorgevoerd.

Dat maakt dat de Nederlandse Politiebond en het Openbaar Ministerie enthousiast zijn over het idee. Het is een kwestie van geld dat geïnvesteerd moet worden, maar verder is het idee technisch goed haalbaar. Persoonsgebonden toegangskaarten kunnen tot uiterlijk een dag voor het duel nog worden omgezet naar iemand anders, maar ook diegene moet zijn of haar vingerafdruk dan laten scannen voor toegang. 

Een pijnpunt kan de privacy nog worden, die op het spel komt te staan bij dit idee. Momenteel zijn vingerafdrukken gekoppeld aan personen alleen in handen van de overheid. Maar als er goed nagedacht kan worden over hoe de privacy te waarborgen is en er een serieuze pilot wordt gedraaid, dan lijkt het idee uitvoerbaar. Samen met bijvoorbeeld de eerdergenoemde digitale meldplicht zou dit een oplossing kunnen zijn voor de grote problemen in de stadions. In de VS wordt het systeem ook gebruikt bij onder meer American Football en het basketbal.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Deblauwe1
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ook dat is te omzijlen zoals ze nu doen. Er zijn er genoeg die hun kaart te koop aanbieden. Nuwordt de vingerprint van die persoon op de kaart gezet maar staat niet in het crimineel register. Nu koopt iemand die wel in dat register vermeld staat als hooligan en komt bij scanning dus wel in het stadion. dit is dus niet waterdicht. Als daarbij ook de naam van die persoon staat, die de kaart koopt en degene zich moet legitimeren gaat dat wel op.Alleen duurt het dan langer voordat iedereen in het stadion is

Johan Boonstra
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Lever nog maar een bult privacy in alstublieft! Totaal niet wenselijk dit idee

Frenk S
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Gewoon laten melden bij een politiebureau! Waar is de privacy van de 99% mensen die niks op zijn kerfstok heeft?

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen