Stefanie van der Gragt en Jackie Groenen schieten vol na nederlaag tegen Spanje

11 augustus 2023, 06:24   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25
Foto: © NOS

Stefanie van der Gragt is profvoetballer af. De dertigjarige verdediger van het Nederlands elftal speelde donderdagnacht in de kwartfinale tegen Spanje haar laatste wedstrijd. Na afloop stond ze geëmotioneerd voor de camera van de NOS.

Van der Gragt speelde een tumultueuze afscheidswedstrijd. Ze maakte een onhandige handsbal die resulteerde in de penalty waar de 1-0 van Spanje uit voortkwam. In de blessuretijd maakte Van der Gragt, die toen als spits werd ingezet, op prachtige wijze de 1-1. In de verlenging ging Oranje ten onder door een doelpunt van Salma Paralluelo.

Artikel gaat verder onder video

Van der Gragt stond met een 'rotgevoel' voor de camera. "Het is dubbel. We hebben alles gegeven. Het mocht helaas niet zo zijn." Haar handsbal noemde ze 'een ongelukkig moment'. "Ik wil uitstappen, m'n hand gaat mee. Ik dacht eerst dat het erbuiten was. We kregen op een gegeven moment de grip terug. Dat ik zo de goal maak, is mooi. We hebben kansen gehad in de verlenging, maar zij maken 'm." 

Daarna groeide Van der Gragt, in ieder geval voor even, uit tot de held van Oranje. "Het was mooi voor mij om de pijn een beetje te verzachten na de penalty." Inmiddels zit haar carrière erop. Ze speelde 107 interlands. Wat betekende Oranje voor haar? "Heel veel. Ik heb altijd genoten en ging altijd met een glimlach naar het Nederlands elftal. We zijn enorm gegroeid sinds 2017, hebben de fans achter ons gekregen en hebben prachtige dingen neergezet op het WK in Frankrijk."

De tranen sprongen in de ogen bij Van der Gragt, zeker toen ze de vraag moest beantwoorden hoe moeilijk het wordt om haar te vervangen. "Valt wel mee denk ik. Komt wel goed." Daar was analist Leonne Stentler het overigens niet mee eens. "Nee, dat valt niet mee. Het gaat er al jaren over wie haar moet vervangen en dat lukt maar niet. Er zijn weinig spelers die haar leiderschapsrol oppakken in de verdediging. Er staat niet zomaar een nieuwe Van der Gragt klaar."

Volgens bondscoach Andries Jonker 'verdient ze een standbeeld' en ook analist Mandy van den Berg is lyrisch over de verdediger. "Het is een fantastische meid. Ik krijg een brok in m'n keel als ik het zie. Ze is altijd heel puur geweest, zowel in interviews als op het veld", aldus de voormalig international na het interview met Van der Gragt.

Jackie Groenen

Van der Gragt was niet de enige speler die huilend voor de camera stond. Ook bij Jackie Groenen namen de emoties de overhand. "Het is gewoon jammer, echt jammer", zei ze. "Ik denk dat zij de eerste helft sterker waren. Vanaf de 1-1 hadden wij de meeste kansen. Dan is het klote dat hij aan de andere kant valt. Of we het verdiend hadden? Dat weet ik niet, dat moet ik terugzien. Maar we hebben kansen gecreëerd die erin konden gaan." Groenen is bovenal 'heel trots op alle meiden' na het WK. "Ik denk dat we het goed hebben gedaan. Als we met nog meer lef gaan spelen, kunnen we echt aansluiten bij de wereldtop."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Chucky
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

het vrouwen 11 tal is Nederland. Nu ook weer van verlost want het is gewoon niet veel

KROTJE
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Altijd dat gehuil achteraf, als je met de top mee wil doen dan moet je ook presteren, zie van Vleuten, Vollering, Van der Poel, zij zijn pas topsporters, zijn Nationale trots, jullie niet.

boyke
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

@Chucky niet te negatief zijn er komen betere tijden en andere landen versterken zich ook alleen zou ik zeker van der Gragt aanstellen als nieuwe coach die is erg gedreven in alles en in mijn ogen kan ze ook best heel erg stimulerend overkomen. Ze kent de speelsters goed en is toch een van de beste van Nederland geweest met het goede hart op zijn plaats en dan mag Jonker nog wel aanblijven maar dan als assistent daar die er niet veel van gebakken heeft en de meiden niet goed kent ondanks hij voor de TV sympathiek overkomt .

gtsb
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ja het lag aan jonker . Gaan ze nederlandse style spelen wordt het ook niks boyke . Maar goed zoals vaak als je wint is de coach goed ,verliezen we ligt het aan de coach . Miedema had ondanks dat we minder waren wel gescoord de beerensteyn kansen . Ligt dat aan jonker!?. Die verdedigster maakt lomp hands ook jonker !!!?. Spanje was gewoon beter. Ik denk zelfs dat oranje zonder jonker er tegen zuid afrika had uitgelegen . In het normale hollandse systeem had die meid van zuid afrika nog meer ruimte gehad namelijk . En die spaanse ook . Ik heb niks met jonker maar het lag ,zeker niet aan hem .

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen