Databureau: zoveel kans maken Feyenoord en PSV op succes in de Champions League

18 september 2023, 17:06
Foto: © ProShots

We staan aan de vooravond van een nieuw Champions League-seizoen en voor het eerst sinds 2018 doen twee Nederlandse clubs mee aan de groepsfase. Feyenoord en PSV vertegenwoordigen Nederland dit seizoen. Wat zijn hun kansen om de poule te overleven? De Euro Club Index, een model van databureau Gracenote, biedt enige houvast.

Kansen van PSV en Feyenoord

Volgens het model van de Euro Club Index, dat op basis van behaalde resultaten clubs op sterkte rangschikt, hebben PSV en Feyenoord allebei minder dan vijftig procent kans om hun groep door te komen. In een poule met Arsenal, Sevilla en Lens heeft PSV 47 procent kans om bij de bovenste twee te eindigen; Feyenoord wordt in een poule met Atlético Madrid, Lazio en Celtic een kans van 42 procent toegedicht.

Artikel gaat verder onder video

Goed om te vermelden is dat PSV wel wordt gezien als de beste ploeg in Groep B na Arsenal. PSV staat op de 26ste plek op de ranglijst van alle Europese clubs; Sevilla (29) en Lens (51) worden lager ingeschaald. Arsenal is de zesde club van Europa. Volgens het model heeft Arsenal 86 procent kans om de groep door te komen, PSV 47, Sevilla 43 en Lens 25.

Feyenoord staat 39ste op de Euro Club Index, één plek hoger dan Ajax, en heeft 42 procent kans om de achtste finale van het miljardenbal te bereiken. Atlético Madrid (88 procent) is de grote favoriet in Groep E; Lazio heeft 48 procent kans en Celtic 22 procent. Uiteraard zullen de percentages veranderen nadat dinsdag de eerste wedstrijden worden gespeeld.

Wie wint de Champions League?

Over het winnen van de Champions League hoeven de Nederlandse clubs zich volgens het model geen illusies te maken. De kans op een eindzege wordt voor beide clubs op minder dan een procent geschat. Manchester City (37 procent) is verreweg de grootste kanshebber; daarna volgen Real Madrid (13 procent) en Bayern München (11 procent). De kans dat een van die drie ploegen de beker pakt, is 61 procent.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen