Oranje dankt Wout Weghorst en zet belangrijke stap richting EK

10 september 2023, 22:42   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25
Foto: © ProShots

Het Nederlands elftal heeft een belangrijke stap gezet richting kwalificatie voor het EK. De moeilijke uitwedstrijd tegen Ierland werd zondagavond met 1-2 gewonnen in Dublin. Oranje boog een 1-0 achterstand om dankzij doelpunten van Cody Gakpo (strafschop) en invaller Wout Weghorst.

Na de eenvoudige zege tegen Griekenland (3-0) voerde bondscoach Ronald Koeman tegen de Ieren enkele wijzigingen door. De plek van de geblesseerde Lutsharel Geertruida werd ingenomen door Matthijs de Ligt, en daarnaast waren er ook basisplaatsen voor Donyell Malen en Mats Wieffer. Na slechts twee minuten verijdelde de Feyenoord-middenvelder een enorme doelpoging van de Ieren na een foutieve inspeelpass van Mark Flekken. Vervolgens blonk hij echter vooral in negatieve zin uit. Alle Oranje-spelers hadden in de openingsfase veel moeite met de druk van de Ieren, maar de Feyenoorder ging het vaakst in de fout. Het was echter een ongelukkige fout van Virgil van Dijk die tot de verdiende 1-0 voor de thuisploeg leidde. Bij een Ierse corner kreeg de Nederlandse aanvoerder de bal op de arm, waarna Adam Idah de gegeven penalty benutte.

Artikel gaat verder onder video

De Nederlandse gelijkmaker viel eveneens uit een penalty. De hardwerkende Cody Gakpo stuurde Denzel Dumfries geweldig weg, waarna de back in het strafschopgebied over het been van de inkomende Gavin Bazunu ging. De Ierse doelman kreeg nog een vinger tegen de penalty van Gakpo, maar kon de 1-1 niet voorkomen. De thuisploeg, die in deze wedstrijd streed voor zijn laatste kans in poule B liet zich daardoor niet van de wijs brengen. Hoewel de techniek niet altijd daar was, werd dat ruimschoots gecompenseerd door een enorme inzet. Dit zorgde voor veel onrust en onnauwkeurigheid in de ploeg van Koeman, met name in de defensie. Virgil van Dijk mocht in een duel met Adam Idah van geluk spreken dat de Bosnische scheidsrechter zijn kant koos, terwijl Matthijs de Ligt zich met de bal vaak geen raad wist met de bal.

Toch kreeg Nederland de beste mogelijkheden. Donyell Malen benutte zijn snelheid goed, maar stuitte voor rust tweemaal op het lichaam van Bazunu. Na rust werd hij in de aanval vergezeld door Wout Weghorst, die na een slimme loopactie van Denzel Dumfries overtuigend de 1-2 binnenschoot. De wedstrijd was inmiddels gekanteld: Nederland had de wedstrijd in handen genomen en kon tot ver op de Ierse helft vaak rustig combineren. Dit leidde tot verscheidene aanvallen, maar in het strafschopgebied kwam de bal nooit bij de juiste man terecht. Aan de andere zijde kwamen The Boys in Green weinig meer tot dreiging: de ‘begeisterung’ van de eerste helft leek een beetje verdwenen te zijn.

In minuut 75 kwam er echter langzaam een Iers slotoffensief op gang. Nederland werd opnieuw naar achteren gedrukt, maar ditmaal leek de verdediging iets stabieler dan in de eerste helft. Nog steeds leek er soms de nodige paniek te zijn, maar ballen werden wel gemakkelijker weggewerkt. Uiteindelijk bleven Ierse kansen uit, waardoor Nederland met een 1-2 overwinning de tweede plaats in poule B steviger in handen neemt.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

gtsb
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Met pijn en moeite tegen spelers van bristol city etc etc gefeliciteerd .

KROTJE
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Die Wieffer hoort niet bij de selectie, tenminste op EK-niveau. Hij is overschat, niveau ED-rechterrijtje.

De stoker
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Eens

gtsb
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Nee de rest was geweldig . Dit oranje is gewoon middenmoot . Niet een maar velen

KROTJE
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Jij ziet het goed Stoker, maar ja hij is Feyenoorder en je mag het niet zeggen, want dan trap je op tere zieltjes hier op FCUpdate.

gtsb
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Voor mij mogen alle feijenoorders thuisblijven joh. En kritiek is prima . Alleen JIJ (niet ik) richt zich weer alleen op de feijenoorder. Terwijl ze allemaal slecht speelde . Maar goed lezen ,en begrijpen is moeilijk.

KROTJE
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Het moge ons Nederlanders duidelijk zijn, dat aan het EK of welk ander evenement meedoen, leuk is voor Oranje, maar Oranje zal nooit presteren wat die kleintjes uit Japan het voor elkaar kregen door Duitsland in eigen land te vernederen. Dat komt door het eeuwige gezeik van vanaf de backs zgn. "opbouwen", breed naar elkaar spelen, te lang met de bal lopen ( Frenkie) een "meevoetballende" keeper (ha ha laat me niet lachen). Ik mis directheid, bal één keer raken. Ik vrees met grote vreze dat Oranje weinig tot geen titels zal behalen.

jurgen😎
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Overigens die pass van de Jong op Dumfries was wel echt super hoor hey!

Ajeto!
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Gelukkig nog iemand met een positieve reactie

jurgen😎
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

ja toch

gtsb
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Was het goed dan !?. Alle kritiek is meer dan terecht

jurgen😎
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

de eerste helft was slecht maar ik ben een fan van steekpasses door de muur heen en of lobpasses achter de laatste linie zoals de jong dat deed. Ik vind dat beter als dat schaken op en neer.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen