Driessen maakt topclub met de grond gelijk: 'Het riekt te veel naar vrijblijvendheid en zelfs een excuuscultuur'

13 november 2023, 07:49   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25
Foto: © Vandaag Inside

AZ hoopte met het optreden bij Aston Villa donderdagavond genoeg vertrouwen te hebben getankt voor een goed resultaat bij Feyenoord, maar de ploeg van trainer Pascal Jansen kwam er in De Kuip geen moment serieus aan te pas en verloor met 1-0. Daardoor lijken de Alkmaarders ook dit seizoen voortijdig een streep te moeten zetten door een eventuele landstitel. Valentijn Driessen is in zijn column opvallend kritisch op de gang van zaken in Noord-Holland.

In Nederland werd de afgelopen week reikhalzend uitgekeken naar de ontmoeting tussen Feyenoord en AZ. De clubs hadden tot zondag 26 punten verzameld en allebei wat recht te zetten na de midweekse nederlagen in de Champions League en Europa League. Voor AZ was het bovendien hét moment om te laten zien dat het dit seizoen daadwerkelijk een gooi naar de titel kan doen. Maar de ploeg van Jansen had in Rotterdam opvallend weinig in te brengen. Voor Driessen reden om de Alkmaarders nu al af te schrijven voor de landstitel.

Artikel gaat verder onder video

“De twee subtoppers (naast AZ ook FC Twente, red.) spoelden de kampioenskansen voor dit seizoen zaterdag en zondag door het putje. Hoewel er nog 22 competitieduels resteren. De nederlaag van AZ bij Feyenoord en het puntenverlies van FC Twente thuis tegen NEC zorgt ervoor dat de twee clubs te ver achterop raken om een rol van betekenis te spelen”, schrijft Driessen zondagavond in zijn column in De Telegraaf. Eerder dit kalenderjaar troffen Feyenoord en AZ elkaar in De Kuip nog in de strijd om de koppositie. De ontmoeting stevende af op een 0-0 gelijkspel, maar in de laatste minuten trok de thuisploeg alsnog aan het langste eind. “Als het kan, en helemaal als het moet, geeft AZ structureel al jaren niet thuis”, is de harde constatering van Driessen.

“Dan wordt bij de provincieclub altijd gewezen op de samenstelling van de selectie met veel spelers die op topniveau hun rugzak aan het vullen zijn met ervaring in plaats van een volle rugzak te dragen”, stelt Driessen. “Of er wordt gerefereerd aan verkopen op de aankoop van talenten. Als dat de rol is die AZ in het Nederlandse voetbal wenst, dan zal het complimenten krijgen voor de stabiele bedrijfsvoering en incidentele hoogtepuntjes, maar niet voor de prijzen.” Wil AZ écht ambities hebben, dan moet volgens Driessen in ‘alle geledingen’ de lat omhoog. “Algemeen directeur Robert Eenhoorn zegt te smachten naar meer druk bij AZ. Hij moet in dat geval niet schuwen om harde personele maatregelen te nemen als AZ voor de zoveelste keer afhaakt.”

Driessen doet er nog een schepje bovenop. “Het riekt in Alkmaar te veel naar vrijblijvendheid en zelfs een excuuscultuur. Bij FC Twente staat er meer druk op, hoewel die club van ver komt. Vooralsnog worden in Enschede onderweg veel te veel punten verspeeld tegen clubs waartegen PSV foutloos blijft: de kleintjes zoals NEC, FC Utrecht, Heracles en RKC”, aldus de chef voetbal van De Telegraaf. Volgens Driessen is het nu al duidelijk dat PSV en Feyenoord met de rechtstreekse startbewijzen voor het hoofdtoernooi van de Champions League aan de haal gaan. AZ en FC Twente gaan uitvechten wie er derde wordt.

Is AZ inderdaad uitgespeeld in de titelstrijd?

Laden...
1554 stemmen

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

De Haan
Link gekopieerd!
    5
    + 1
avatar

FCupdate is weer bezig met Valentijn Driessen te aanbidden. Zouden ze al een religie om deze man hebben gemaakt?

gtsb
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Az en twente worden steeds gepushed in de media als ze het aardig doen . Maar iedereen weet dat deze clubs altijd weer in elkaar storten als ze moeten

Goku
Link gekopieerd!
    3
    + 1
avatar

Ik hoop dat ze niet instorten tegen PSV ;)

gtsb
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Hoop ik ook maar ,maar het zou me niks verbazen . Maar goed een duel goed spelen kan az wel. Vooral omdat de druk weer weg is nu . Wat ik al zei dat is waar twente en az niet tegen kunnen . Verder ook hun bank natuurlijk

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen