Berghuis komt met oplossing voor online haat: 'Tijd om wakker te worden'

9 december 2023, 23:39
Foto: © Ajax

Ajax-aanvaller Steven Berghuis schaart zich achter het initiatief dat zijn club zaterdagavond nam om aandacht te vragen voor de online haat die hij en zijn voetbalcollega's regelmatig over zich uitgestort krijgen. De 31-jarige buitenspeler draagt in gesprek met het clubkanaal van de Amsterdammers zelfs een mogelijke oplossing voor het probleem aan.

Om aandacht te vragen voor de bagger die voetballers op het internet over zich uitgestrooid krijgen, speelde Ajax tegen de Rotterdammers met drie puntjes in plaats van de spelersnamen boven het rugnummer. Daarmee verwijst de club naar de mogelijkheid die mensen hebben om ongepaste reacties te rapporteren bij het sociale medium in kwestie, iets dat nu nog te weinig zou gebeuren.

Artikel gaat verder onder video

Berghuis, zelf ook regelmatig het mikpunt op social media, zegt na de wedstrijd: "Het initiatief kwam vanuit de club, die zien dagelijks de reacties binnenkomen. We vonden het tijd om daarin een statement te maken en daar aandacht voor te vragen. Ik denk dat dat goed is. Ajax heeft natuurlijk een enorm bereik, in Nederland maar ook internationaal. Dus uiteindelijk denk ik een mooie campagne." Hoewel hij zegt niet de illusie te koesteren dat het probleem hiermee uit de wereld wordt geholpen, hoopt hij dat social media-platforms erdoor aan het denken worden gezet.

Paspoort
"Ik kan me er zelf heel goed voor afsluiten. Ik laat me niet door Jan en alleman voor van alles uitmaken", vervolgt Berghuis. Toch vindt hij het tijd voor actie. "Ik kan me voorstellen dat het voor spelers, en vooral jonge spelers, heel vervelend is." Hij probeert zijn jongere teamgenoten dan ook van advies te voorzien zodra zij te maken krijgen met online haat. Zelf heeft hij wel nagedacht over een oplossing: "De platforms zelf, die moeten dat in handen gaan nemen. Ik heb altijd gezegd dat je via je paspoort maar één account zou moeten kunnen aanmaken. Dan word je altijd verantwoordelijk gehouden voor je woorden en je acties. Nu kan je bij wijze van spreken een minuut later een nieuw account openen en worden mensen niet verantwoordelijk gehouden, dus dat zou misschien de oplossing kunnen zijn", denkt Berghuis.

Wetgeving
Daarbij heeft hij wel zijn twijfels aan de personen die bij grote social media-kanalen als X (voorheen Twitter), Facebook en Instagram aan de knoppen zitten. "Ik heb er ook niet voor geleerd en gestudeerd en ken ook de wetgeving niet. Misschien hebben de mensen van die platforms er andere belangen bij, maar het is wel tijd om wakker te worden want het is niet echt leuk. Dus ja, rapporteren."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

 • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Jamie
Link gekopieerd!
  0
  + 1
avatar

Misschien moet hij zelf het goede voorbeeld geven en niet bagatelliseren en de vermoorde onschuld spelen na grove overtredingen. Juist dat soort zaken zorgt ervoor dat mensen kloteberichten plaatsen. Niet dat het gerechtvaardigd is, maar ik merk ook om me heen dat mensen een kort lontje hebben, dus geef het goede voorbeeld en probeer op die manier verdraagzaamheid te creëren. Op het veld gebeuren tegenwoordig ook veel dingen die zorgen voor een vervolg op de tribunes. Juichen voor het uitval, doe dat gewoon niet. Na een overtreding naar de speler lopen en roepen dat ze zich niet moeten aanstellen, doe dat gewoon niet. Dus op het veld ook meer sociaal zijn!

GabrielleX01
Link gekopieerd!
  1
  + 1
avatar

Dus als iemand een grove overteding is dan geeft het dus mensen het recht om doodsbedreigingen naar iemand te maken? Oke wat voor spul gebruik jij als jij denkt dat dat normaal is...

KROTJE
Link gekopieerd!
  1
  + 1
avatar

De beste oplossing Berghuis is nog meer je best doen en beter spelen.

Wat is Waar ?
Link gekopieerd!
  1
  + 1
avatar

Absoluut niet relevant, bedreigingen naar mensen wie dan ook moeten bestraft worden .

Wat is Waar ?
Link gekopieerd!
  0
  + 1
avatar

Deze oplossing hadden miljoenen mensen al hoor.

Wat is Waar ?
Link gekopieerd!
  1
  + 1
avatar

En ja, die doodsbedreigingen moet met een gevangenis van 1 jaar worden beloond , dan hebben ze toch iets bereikt met hun krankzinnige gedrag.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen