Ajax ontsnapt enorm in Deventer dankzij heldenrol van doelman Diant Ramaj

14 januari 2024, 16:25   Bijgewerkt: 14 januari 2024, 16:31
Foto: © Imago

Ajax heeft zondagmiddag een zwaarbevochten overwinning geboekt op bezoek bij Go Ahead Eagles. De Amsterdammers hadden het loodzwaar met de Deventernaren, maar toonden zich uiterst effectief op de slecht bespeelbare grasmat in De Adelaarshorst: 2-3. Doelman Diant Ramaj nam een ware heldenrol op zich, want Ajax heeft de overwinning aan het puike optreden van de Duitse goalie te danken.

Wie aan het begin van het seizoen had gezegd dat Go Ahead Eagles en Ajax in hun eerste Eredivisieduel na de winterstop zouden strijden voor plek vijf, was waarschijnlijk voor gek verklaard. Toch is het de pijnlijke realiteit voor de Amsterdammers, die 2023 symbolisch afsloten met een blamage tegen de amateurs van Hercules. Een goede start leek tegen de verrassing van de Eredivisie lastig te worden, want in de laatste twee seizoenen kwam Ajax niet langs de ploeg uit Deventer.

Artikel gaat verder onder video

Na een klein halfuur leek een resultaat in de Adelaarshorst een stuk dichterbij toen Brian Brobbey van ‘point blank’ de openingstreffer tegen de touwen schoot. De ploeg van John van ‘t Schip was daarvoor via Steven Bergwijn (verdekt schot) en Kenneth Taylor (rakelings over) reeds gevaarlijk geworden, voornamelijk door de ruimtes op de linkerflank goed te benutten. Aan de andere kant liet Go Ahead met de nodige strijdlust ook de nodige goede dingen zien. Het afjagen van de tegenstander, onder luid gejuich van de twaalfde man, had meerdere malen succes en de afvallende bal was veelvuldig voor de thuisploeg. Grote kansen leverde het korte, directe combinatiespel van de thuisploeg echter niet op: pogingen van Bobby Adekanye en Joris Kramer konden eenvoudig worden opgeraapt door Diant Ramaj.

Na de openingstreffer van de Amsterdammers moest de 22-jarige keeper zijn ploeg echter meerdere malen op de been houden. Hij had bij de eerste paal een goede reactie op een kopbal van Bas Kuipers en bleef lang genoeg staan om een poging van Olivier Edvardsen te verijdelen. Kuipers, op papier een linksback, was overigens veelvuldig in het strafschopgebied te vinden en speelde een belangrijke rol bij de verdiende gelijkmaker van de thuisploeg. Met een functioneel hakje stelde hij Victor Edvardsen in staat om zijn verjaardag op te luisteren met een kiezelharde treffer. Lang kon de Zweedse spits er echter niet van genieten, want op slag van rust schoot Benjamin Tahirovic na een handige loopactie een doorgeschoten vrije trap vogelvrij binnen.

Vervolgens ging Go Ahead in de tweede helft op zoek naar de gelijkmaker, maar in het drukke strafschopgebied van Ajax was het vaak onmogelijk om uit te halen. Ajax bleef ondertussen ook de aanval zoeken en kreeg via Taylor een grote kans, maar de middenvelder teisterde de paal. De Amsterdammers werden in deze fase ook onhandiger: zo werd het middenveld van ‘020’ eenvoudig overlopen en moest Pol van Boekel meerdere malen naar zijn borstzak grijpen. Een overtreding was ook de aanleiding voor de nieuwe gelijkmaker van de thuisploeg. Een vrije trap van Philippe Rommens werd door Willum Willumson met de borst verlengd, waarna Joris Kramer de 2-2 binnenschoot.

Vervolgens kreeg Go Ahead de nodige kansen om op voorsprong te komen. Victor Edvardsen kon na een lange bal vrij doorlopen, maar stuitte op keeper Ramaj. Even later schoof de Zweed de bal voorlangs en kwam zijn naamgenoot Oliver net een teen tekort om een voorzet binnen te schuiven. Het is de afgelopen wedstrijden het verhaal van de thuisploeg, die veel kansen krijgt, maar er weinig afmaakt. Daardoor kreeg de ploeg van Hake een dik kwartier voor tijd de deksel op de neus. Rensch liep goed weg uit de dekking en schoof vervolgens vakkundig binnen, waar Ajax tot dan toe eigenlijk niets liet zien.

In de slotfase probeerde Go Ahead met man en macht nog iets terug te doen. Sylla Sow was dichtbij, maar zag zijn poging tegen de lat uiteen spatten. Ajax neemt zo drie punten mee terug naar Amsterdam, maar het spel zal in de komende weken een stuk beter moeten.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

BartVanderVeen24
Link gekopieerd!
    11
    + 1
avatar

ESPN en die commentator zijn pro Ajax

CRDT
Link gekopieerd!
    5
    + 1
avatar

Pannenkoek

KROTJE
Link gekopieerd!
    16
    + 1
avatar

Hangt er van af waar je die pannenkoek haalt. In Amsterdam ken ik wel een paar plekes.

larsson
Link gekopieerd!
    18
    + 1
avatar

Commentator meestal wel maar dat is bij Feyenoord en psv ook zo. Wel denk ik dat derde goal buitenspel was van Ajax. Heel discutabel en heel raar dat ze geen 1 keer herhaling laten zien!!

Kramer
Link gekopieerd!
    18
    + 1
avatar

Dat kan je bij de eerste van go ahead ook zeggen dan. Of hoe Ajax vorig seizoen in dit stadion genaaid is.. Hij telt, eindelijk een winst daar.

KROTJE
Link gekopieerd!
    17
    + 1
avatar

Heeeerliijjjk Bart, zo hoort het ook, want Ajax blijft leidend in het Nederlandse voetbal, wen er maar aan..

larsson
Link gekopieerd!
    23
    + 1
avatar

Als neutrale kijker zeker leuke wedstrijd. Keeper van Ajax 100% matchwinnaar, die heeft de punten gepakt. Wedstrijd verdiende eigenlijk geen winnaar maar als een keeper je zo in de wedstrijd houd dan pak je punten! Trouwens die velden in Nederland zijn echt overal er slecht aan toe. Volgens mij is PSV momenteel nog de enige met een fatsoenlijke grasmat. Tenminste de velden ik dit weekend heb gezien zijn zo ongelofelijk slecht

KROTJE
Link gekopieerd!
    12
    + 1
avatar

Ajax wordt steeds door de scheids genaaid, het ligt nu er dik bovenop. Overtredingen tegen Ajax (Bergwijn, Brobbey, Forbs) worden niet bestraft.

KingJacobus.
Link gekopieerd!
    9
    + 1
avatar

Maar ze mogen wel een grote smoel hebben tegen de scheidsrechter waar je normaal gesproken geel voor krijgt. Zoals brobbey de botser.

KROTJE
Link gekopieerd!
    15
    + 1
avatar

Koning Sjaky, kijk spelers van de beste club van Nederland mogen natuurlijk veel meer dan .......

Hijreageertaltijd
Link gekopieerd!
    11
    + 1
avatar

Kingjacobus Zeker timber en wieffer van jou clupje vergeten wat die steeds doen bij de scheids of geld het bij jou weer alleen bij de.ajaxspeler

Kramer
Link gekopieerd!
    16
    + 1
avatar

Twijfelen mijn mede Ajacieden nog steeds over Ramaj?

Zeeuwke
Link gekopieerd!
    17
    + 1
avatar

Hij heeft vandaag niks fout gedaan hoop dat hij zo doorgaat 👍💪

Kramer
Link gekopieerd!
    13
    + 1
avatar

Dat heb je met succes supporters, maar hij heeft zijn blunder al gemaakt voor dit seizoen.

CG
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

Ik ieder geval zeker niet ! !

KROTJE
Link gekopieerd!
    16
    + 1
avatar

Mislintat heeft een deel van het geld terug betaald: RAMAY. De verschrikking bij Ajax zelfs erger dan Taylor is: BERGHUIS !!!

KROTJE
Link gekopieerd!
    8
    + 1
avatar

Ok Wat is waar.

Goku
Link gekopieerd!
    12
    + 1
avatar

Feli met de moeizame overwinning.

Vlear
Link gekopieerd!
    19
    + 1
avatar

Idd Go Ahead had meer verdiend

KROTJE
Link gekopieerd!
    12
    + 1
avatar

Jullie ook bij 010 met het gelijkspel.

KROTJE
Link gekopieerd!
    19
    + 1
avatar

Zie ik het goed dat de clubs uit het Oosten des lands sterk zijn ?: Zoals Go Ahead die Ajax het moeilijk maakte, uiteraard die mogelijkheid door Ajax zelf cadeau gegeven natuurlijk. Maar die "pauperclub" uit Amsterdam heeft toch wel de 3 punten uit de Adelaarshorst weg gehaald. Zoals FC Twente, wat een complete ploeg met Rots en Smal en de rest is die ploeg, die in een spannende wedstrijd het ook sterke AZ overwon. FC Twente gaat -terecht- 2e worden. Zoals NEC die de matigheid van die club uit 010Zuid die lange tijd door zijn momentums verbloemd werd, blootlegde, NEC notabene !!! wat dan straks AS Roma en daarna het vervolg van de competitie. Het was een drama in de Kuip, een slappe zooi. Mainz05 liet het al zien. Verschil met PSV is 12 punten en FC Twente en ook AZ zitten op de loer voor de 2e plaats. Het was weer een fijne zondagmiddag/-vooravond.

haike
Link gekopieerd!
    14
    + 1
avatar

ik zeg het niet graag maar a scheids vond ik wel een beetje veel voor ajaks fluiten! en B de var werkt niet meer op penaltymomenten en C als je het als GAE niet afmaakt verdien je niet om te winnen! het had gewoon 6 of 7- 4 moeten zijn! maar zoals ik hier lees tegen nec zou je punten kunnen verspelen.. tegen hercules niet!

KROTJE
Link gekopieerd!
    8
    + 1
avatar

Haike, Ach ja die Hercules weer, wij waren inderdaad waardeloos door van Hercules te verliezen klopt, maar ja onze club was toch verrot, ontzettend met veel geld gesmeten, wij waren rijp voor de KKD, wij waren nr. 18 en er was zelfs die ontoerekeningsvatbare malloot uit Stratumeind met zijn tattoo, wij waren de pauperclub, bij ons was Ajax een grote puinhoop, onze club bestond alleen uit neuzen, wij spelen internationaal op het laagste niveau dat is ook zo, MAAR wij stonden niet voor schut in de volle Kuip om effe een NEC een flink pak slaag te geven, in plaats daarvan werd het een trieste afloop weer puntenverlies, dag 2e worden, want AZ en Twente staan op de loer, dag EL misschien, dag de reden te hebben om hooghartig en arrogant naar Ajax te zijn. Ik had flink genoten. En onze keeper is stukken beter dan die van Oranje.

haike
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

misschien is jullie keeper nu iets beter! maar wel een verschil tussen punten laten liggen tegen nec of een 3e divisionist! 2e worden we wel en zo niet hebben ze het aan zichzelf te danken! maar voor jullie wordt de nacompetitie ook nog een hele klus!

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen