Zwak Ajax geeft in 94e minuut alles uit handen en maakt rampweek door

18 februari 2024, 16:28   Bijgewerkt: 18 februari 2024, 17:11
Foto: © Imago

Ajax heeft zondagmiddag een overwinning tegen NEC in de absolute slotfase van de wedstrijd uit handen gegeven. De Amsterdammers, die aan de bal niet de betere waren in de Johan Cruijff ArenA, zagen de bezoekers uit Nijmegen in de 94e minuut langszij komen en de 2-2 op het scorebord zetten. Het is voor Ajax na de nederlaag tegen SC Heerenveen (3-2) en de remise tegen FK Bodø/Glimt opnieuw een uiterst teleurstellend resultaat.

Ajax liet afgelopen week zien nog altijd instabiel te zijn. Door een verlies tegen SC Heerenveen (2-3) verzuimden de Amsterdammers de vierde plaats te pakken, terwijl tegen Bodø/Glimt de meubelen na een ondermaatse wedstrijd in de slotfase nog werden gered (2-2). Steven Berghuis kwam niet ongeschonden uit die strijd, waardoor Jordan Henderson tegen NEC de aanvoerdersband mocht dragen. Ook bij de Nijmegenaren ontbrak de beoogde aanvoerder. Wegens de afwezigheid van Bram Nuytinck was er een basisplaats voor Ajax-huurling Youri Baas.

Artikel gaat verder onder video

De ploeg van Rogier Meijer had in de Johan Cruijff Arena minder steun dan verwacht: een aanzienlijk deel van de verwachte 1200 supporters had rechtsomkeert gemaakt na incidenten met de politie. Op de weg terug kregen ze al gauw teleurstellend nieuws te verwerken, want de eerste Ajax-kans was gelijk raak. Nadat een afgeslagen voorzet door Kenneth Taylor opnieuw het strafschopgebied werd ingebracht, schoot basisdebutant Jaydon Banel via het lichaam van Brian Brobbey raak. Ajax was in een rustige beginfase de betere ploeg door op de juiste momenten druk te zetten en goed te combineren.

Na de 1-0 was het echter NEC dat de touwtjes in handen nam. Aan de hand van de beweeglijke spelverdeler Tjaronn Chery trokken de Nijmegenaren in hoog tempo ten aanval. Met een handige dieptepass stuurde de 35-jarige middenvelder Sontje Hansen richting de gelijkmaker, maar Diant Ramaj stak daar met een goede actie een stokje voor. De Duitse keeper had eveneens een antwoord op handige pogingen van Calvin Verdonk en Dirk Proper, terwijl hij schoten van Kodai Sato en de jarige Mees Hoedemakers naast kon kijken. Zowel op het middenveld als in de defensie van Ajax leek de handelingssnelheid meerdere malen te laag om de ruimtes dicht te lopen, passlijnen af te schermen of in de duels te komen.

Ook in aanvallend opzicht was het bij de ploeg van John van ‘t Schip te stroperig. De bal werd veelvuldig achterin rondgespeeld en het baltempo was te laag om de tegenstander te verrassen. Eenmaal dook Brobbey gevaarlijk op in het Nijmeegse strafschopgebied, maar daar ging hij volgens scheidsrechter Bas Nijhuis te eenvoudig naar de grond. Enkele minuten na rust kwam de potige spits wel tot een schot, maar ditmaal stond hij buitenspel. Aan de andere kant was Ogawa reeds gevaarlijk geweest, maar zijn kopbal ging net voorlangs. Na een uur spelen viel eindelijk de verdiende gelijkmaker voor de ploeg van Rogier Meijer. Hansen legde Tristan Gooijer voor de zoveelste keer in de luren, waarna Jorrel Hato de harde voorzet van Chery ongelukkig in eigen doel.

Even later kreeg Calvin Verdonk de nodige ruimte om zijn ploeg gelijk op voorsprong te zetten, maar hij had te veel tijd nodig en produceerde uiteindelijk een matige omhaal. Hierdoor leek Ajax wakker te schrikken: 020 begon prompt druk naar voren te zetten en sneller te combineren. Twee scrimmages leidden zodoende tot schotkansen voor Henderson en Forbs, maar zij kregen de bal niet achter Jasper Cillessen. Even later was het echter wel raak voor de watervlugge Portugees, toen hij de bal na een snelle uitbraak al struikelend binnenwerkte. Lasse Schöne teisterde in de slotfase nog de lat met een stijlvolle vrije trap, maar een nieuwe gelijkmaker leek er niet meer in te zitten. In de zesde minuut van de extra tijd kreeg Ajax echter toch het deksel op de neus. Een voorzet van diezelfde Schöne werd aangeraakt en daardoor niet goed verwerkt door de Ajax-defensie, waardoor invaller Rober Gonzalez voor een leeg doel de 2-2 kon binnenschieten. Na een lange VAR-check bleef de treffer staan, waardoor Ajax opnieuw punten verspeelt.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Klantenservice
Link gekopieerd!
    20
    + 1
avatar

De laatste 20 minuten van de wedstrijd gekeken. Voor de neutrale toeschouwer waren dat een vermakelijke 20 minuten, want hij kon aan beide kanten vallen. Leuk om te zien. Wel altijd zuur als je hem zo laat nog om de oren krijgt. Niet de hele wedstrijd gezien, dus kan niet oordelen of dit op basis van de hele wedstrijd een terechte uitslag is of niet.

Kramer
Link gekopieerd!
    16
    + 1
avatar

Balen maar wel terecht, Ajax heeft gewoon een diep bedroevend team op het moment. Er zit niets in en dat gaat John ook niet meer voor elkaar krijgen. Volgend jaar een nieuwe en strenge vent voor de groep en gerichte aankopen.

Waarom19
Link gekopieerd!
    13
    + 1
avatar

Geweldige opstelling weer met Taylor en Rensch. Van t Schip is echt een flapdrol, ik hoop dat deze flut trainer snel wordt ontslagen.

Koempel
Link gekopieerd!
    27
    + 1
avatar

Twee maanden geleden vond je hem nog geweldig.

Klantenservice
Link gekopieerd!
    21
    + 1
avatar

@waarom19 Wie zou jij dan opstellen, op de plek van Taylor en Rensch?

Ajeto!
Link gekopieerd!
    12
    + 1
avatar

Waarom19 hoef je niet voor een inhoudelijke reactie vragen. Hij is net een beetje Kapitein Haddock 'duizend bommen en granaten nog aan toe'

peterdejong1983
Link gekopieerd!
    12
    + 1
avatar

Zou het misschien toch aan de selectie liggen en niet aan steijn hebben gelegen?

QuarlonK
Link gekopieerd!
    18
    + 1
avatar

Leuke wedstrijd waarin veel gebeurde. Gelijkspel lijkt me prima afspiegeling van de wedstrijd. NEC is behoorlijk stugge ploeg en heeft met oa Chery, Cillesen en Sandler best wat leuke spelers in het veld staan. Wel verbazingwekkend dat die Martha nog voorkomt in de plannen van de coach

dilima1966
Link gekopieerd!
    6
    + 1
avatar

Ze blijven maar aan klotten bij ajax Van schip ook niet de juiste trainer Koppen met spijker nu slaan Zo kan het niet verder

QuarlonK
Link gekopieerd!
    18
    + 1
avatar

Wat is jouw gouden tip dan voor het bestuur?

dilima1966
Link gekopieerd!
    13
    + 1
avatar

Een trainer die de grote jongens durf op de bank te zetten het is steeds het zelfde leidje

Goku
Link gekopieerd!
    20
    + 1
avatar

Vermakelijke wedstrijd en een punt voor beide partijen terecht gezien de wedstrijd

dilima1966
Link gekopieerd!
    6
    + 1
avatar

Wedstrijd na Wedstrijd geven ze op het laatste het weer uit handen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen