Zwak Ajax nu wél onderuit: Van Bommel schiet AZ naar zege in Alkmaar

25 februari 2024, 18:42   Bijgewerkt: 25 februari 2024, 18:47
Foto: © Imago

Ajax heeft het uitduel bij AZ met 2-0 verloren. De Amsterdammers traden in Alkmaar aan met vijf verdedigers, maar ook dat bracht de ploeg van John van 't Schip niet de broodnodige stabiliteit. Ruben van Bommel scoorde voor én na rust, en kroonde zich daarmee tot man van de wedstrijd.

Zowel AZ als Ajax speelden afgelopen weken ondermaats. De thuisploeg toonde vorige week met een overwinning tegen Fortuna Sittard (1-2) wel enige verbetering, waardoor bij de Alkmaarders dezelfde elf spelers aan de aftrap stonden. In het duel tegen Bodø/Glimt werd de kwetsbaarheid van de Amsterdammers ondanks de overwinning (1-2) nogmaals pijnlijk duidelijk. In het duel om de vierde plaats koos John van ‘t Schip daarom voor een verdedigende 5-4-1 opstelling, waarin Anton Gaaei en Branco van den Boomen door verscheidene blessures een basisplaats kregen. 

Artikel gaat verder onder video

In de praktijk leidde het echter niet tot beter defensief spel van de bezoekers. Er werd veelvuldig aan de verkeerde kant gedekt en een gebrek aan communicatie en goede afspraken lag er bij tijd en wijle veel ruimte achter de Amsterdamse verdediging. 

De eerste keer dat de ploeg van Maarten Martens hiervan profiteerde was het gelijk raak. Na een goede onderschepping van Vangelis Pavlidis stuurde hij Van Bommel weg, die vervolgens naar binnen trok en zonder veel hinder de 1-0 binnenschoot. Even later was Kristijan Belic na een handige aanname met de hak dichtbij een treffer, maar zijn poging ging via de vingertoppen van Diant Ramaj voorlangs.

De Duitse doelman moest veelvuldig de lange bal hanteren, omdat er bar weinig beweging was. Brian Brobbey deed wel mee, maar bevond zich op een eenzaam eiland in de Amsterdamse voorhoede. AZ kon ondertussen rustig combineren en had de bal door goed druk te zetten op de Ajax-defensie vaak snel weer terug. Door enige besluiteloosheid en gebrekkige passing in de eindfase waren er maar weinig kansen. Van Bommel had zijn ploeg na een halfuur op een grotere voorsprong moeten zetten na matig verdedigen van Josip Sutalo, maar schoof de bal naast.

Wie ook matig werk verrichte aan Amsterdamse zijde was Anton Gaaei. De Deense rechtsback loste dan wel het eerste Ajax-schot met een schuiver richting de verre hoek, maar voor de rest speelde hij ondermaats. Net iets vaker dan de rest leverde hij de bal in, net iets vaker dan de rest ging leek het mis te gaan in de passing. Tien minuten voor rust werd hij geslachtofferd door trainer Van ‘t Schip en maakte Ahmetcan Kaplan zijn langverwachte debuut in Ajax 1. Juist op dat moment vonden de bezoekers vaker de weg naar voren. Daar werd echter vooral gecombineerd zonder de tegenstander aan het wankelen te brengen. De Godenzonen noteerden in deze periode twee kansen, maar pogingen van Kenneth Taylor en Van den Boomen vlogen voorlangs.

Devyne Rensch noteerde in minuut 62 de eerste Ajax-kans van de tweede helft, maar ook zijn poging viel niet tussen de palen. Aan de andere kant werd een vrije trap van Van Bommel eenvoudig gepakt door Ramaj. Beide ploegen kenden zo hun momenten in een tweede helft die soms aandeed als een subtopper in de KKD. Het tempo lag laag, passes waren te doorzichtig en goede communicatie was soms ver te zoeken. De eerste actie van invaller Mayckel Lahdo zal voor de Alkmaarse supporters echter het nodige hebben goedgemaakt.

Na een fysiek duel draaide hij handig weg en legde hij de bal terug op Van Bommel, die vervolgens eenvoudig zijn tweede treffer binnenschoot en de wedstrijd leek te beslissen. Ajax probeerde wel snel iets terug te doen, maar twee gevaarlijke voorzetten van Borna Sosa bereikten de Amsterdamse aanvallers niet. In de slotfase leken de bezoekers dan toch de aansluitingstreffer te maken nadat Brian Brobbey goed de rust bewaarde, maar de potige spits bleek buitenspel te staan. Beide ploegen hadden in de tussenliggende fase nog een penalty geclaimd, maar Allard Lindhout wilde daar niet aan. AZ neemt met de 2-0 overwinning afstand van Ajax, dat opnieuw in een sportieve crisis beland is.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

dilima1966
Link gekopieerd!
    24
    + 1
avatar

ik zie ajax nog wel de 5 plaats zien verspelen voor Go head en ook nog wel de 6 plek voor nec wat slecht bare slecht sutalo niet om aan te zien die kost ajax veel punten

Waarom19
Link gekopieerd!
    3
    + 1
avatar

Ajax vind ik echt de beste ploeg in de eredivisie met de beste trainer. En toen werd ik wakker…,,,,

QuarlonK
Link gekopieerd!
    19
    + 1
avatar

En de nachtmerrie was nog niet over….

Swiebertje
Link gekopieerd!
    13
    + 1
avatar

De man van 7.000.000 salaris per jaar op de bank🤣🤣🤣

Waarom19
Link gekopieerd!
    4
    + 1
avatar

Van t Schip maakt meer kapot dan men denkt. Het wordt ju echt tijd dat hij wordt ontslagen. Ajax is onder zijn leiding nog verder weggezakt. Deze prutser snapt niks van voetbal.

QuarlonK
Link gekopieerd!
    12
    + 1
avatar

Dit was belangrijke wedstrijd. Plek 5 speelt volgens mij voor play offs. AZ heeft hoe dan ook een belangrijke overwinning gehaald op een Ajax dat ook weinig creert

GabrielleX01
Link gekopieerd!
    14
    + 1
avatar

Het was weer heel slecht. Dit Ajax kan van iedereen verliezen. Het ergste vind ik nog mensen die denken van dat deze overwinning van AZ geweldig is omdat het op Ajax is en "het toch Ajax is" terwijl Ajax niks meer is van een Ajax dat ook echt goed is. Dan vind ik als AZ zijnde MAAR met 2-0 winnen heel mager. Zeker omdat Ajax het altijd moeilijk heeft uit tegen AZ zelfs toen ze in veeel betere vorm waren. Dit AZ zou gewoon 4-0 moeten kunnen winnen tegen dit Ajax. Dus 2-0 is eigenlijk best slecht als je erover na denkt

QuarlonK
Link gekopieerd!
    17
    + 1
avatar

Hele aparte redenatie dit

KROTJE
Link gekopieerd!
    25
    + 1
avatar

In een normale situatie keek ik met opwinding, met spanning, met hoop voor winst en angst voor een doelpunt van de tegenstander, naar wedstrijden van Ajax. Als Ajax een (tegen-)doelpunt kreeg dan voel je je rot. Maar in de laatste wedstrijden, eigenlijk vanaf Hercules tot nu, keek en kijk ik met het idee van ze kunnen misschien winnen, maar ook met de vraag van met hoeveel gaan ze verliezen. Bij verlies voel ik gelukkig geen pijn meer, want inmiddels heb ik in dat opzicht al eelt op mijn ziel en gevoel. Nu de analyse. Al eerder schreef ik dat Gaai nooit meer opgesteld moest worden, want Gaai is een vloek voor Ajax. Als je terugdenkt aan die 2 cadeau's aan Gimenez in de wedstrijd tegen Feyenoord dan weet je als voetballiefhebber al dat Gaai niet veel tot niks voor Ajax is en toch werd en wordt hij door Schip steeds opgesteld. Dit is het bewijs dat Schip niet de juiste coach voor Ajax is, hij mist improvisatievermogen, hij mist overzicht van zijn spelersbestand, spelers die juist wel goed zijn blijven op de bank, maar slechte spelers als Taylor, Berghuis, Sutalo, Sosa zijn voor Schip vaste krachten, dus dan gaat Ajax min of meer de vernieling in, dit seizoen komt Ajax niet hoger dan 6e of 7e plaats in de ED. Af en toe krijg je geluk bij ongeluk, zoals de wissel van Kaplan voor Gaai en eerder van Ramaj voor Rulli. Man man man wat is die Kaplan een aanwinst voor de verdediging. Als Kaplan in de volgende wedstrijd weer gepasseerd wordt dan bewijst het het onvermogen van Schip meer dan genoeg. Kaplan zorgde er voor dat ook Sutalo wat meer branie en zekerheid toonde vanmiddag. Kaplan is een talent en de missing link in de verdiging van Ajax. Schip moet wel weg en Ajax moet op zoek naar een nieuwe coach. Er is wel nog perspectief voor een nieuw Ajax, maar dan moeten ook enkele spelers worden vervangen.

Kramer
Link gekopieerd!
    12
    + 1
avatar

Kaplan, Kaplan, Kaplan… ja Krotje het oogde wel oke met hem erbij. Maar je vergeet dat dit 5-3-2 was, en dan is dit te doen met 3 centrale. Wil je dit blijven spelen? Alleen Brobbey voorin die van die ziekenhuis ballen krijgt toegezonden.. 4-3-3 dan zou Hato naar linksback gaan, ook niet ideaal. 3-4-3 maar wat doe je met Rensch? Dat is geen 6 voor de verdediging en op het middenveld zie ik hem ook niet beter dan wat er al staat. 3-5-2 zou je eerder berghuis rechts zetten dan Rensch. Vind het zelf ook lastig puzzelen om hem erin te zetten en toch aanvallend te zijn, Rensch slachtofferen is ook niet nodig. Het 5-3-2 zelf was zo eng nog niet, eerste x en vroeg achter dat was kut. Maar als Berghuis er bij is om bij Brobbey te zwerven en een middenveld van Hlynsson, Henderson en dan 1 van de drie taylor/tahirovic of Branco. Het is het proberen nog eens wel waard. Branco was vandaag ook niet veel, niet beter dan Taylor of Tahirovic de laatste maanden.

CG
Link gekopieerd!
    19
    + 1
avatar

Klopt helemaal. Nu maar eerst een toptrainer halen en de 8 slechtste spelers in de uitverkopen weg doen, met daarna 5 topspelers halen waarvan drie in verdedigende posities.

KROTJE
Link gekopieerd!
    21
    + 1
avatar

Beste Kramer, gisteren was Kaplan het licht in de duisternis, zonder hem werd het misschien 4-0. Over de rest had ik al eerder mijn negatieve blik over geschreven. Het 'nieuwe' Ajax moet zijn: Hlynson, Ramay, Kaplan, Hato, Henderson, Mannsverk, misschien Tahirovic naar een andere plek ombouwen ?, Brobbey gaat weg, Rijkhoff, De Graaf, ene Setford en binnenlandse versterkingen als Boussaid, Sahraoui, Smal, Rost en nog enkele en dan afwachten hoe het werkt.

Waarom19
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

Ik voorspel dat Ajax met van t Schip nu iedere wedstrijd verliest. Hij is de grootste loser ooit bij Ajax. Wat een K trainer.

Waarom19
Link gekopieerd!
    8
    + 1
avatar

De enige redding van Ajax zijn spandoeken met “van ‘t Schip rot op”

Goku
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Tja wat moet hier overzeggen...

Feyenoord1908
Link gekopieerd!
    22
    + 1
avatar

Beetje flauw om nu vh schip aan te voeren als dader. Men vergeet waar ajax stond toen hij het overnam. En nu met de nodige blessures vd belangrijkste spelers verliest hij van een concurent waar ze wel vaker van verloren. Nee dat verdiend deze ras-ajax man niet m.i.

gtsb
Link gekopieerd!
    11
    + 1
avatar

Nu jij nog

gtsb
Link gekopieerd!
    2
    + 1
avatar

Ikjaja had een leuk idee voor bean krotje en jij .

KROTJE
Link gekopieerd!
    8
    + 1
avatar

bean krotje en jij, zijn wij gedrieën nu alweer één en dezelfde persoon gtsb, ik vin dhet prima hoor. En het is niet 'voor jij', maar 'voor jou'. De groeten van mijn alter ego's gtsb.

CG
Link gekopieerd!
    12
    + 1
avatar

Ajax moet zichzelf eens heeeeeel erg goed in de spiegel kijken. Anders halen we géén successen meer in Europa!!!

jerommeke1973
Link gekopieerd!
    14
    + 1
avatar

Dat Brobbey geen geel heeft gekregen snap ik voor geen meter. Hij liep alleen maar te janken. Dat heeft hij niet nodig, dat gaat ten koste van z'n spel

Kramer
Link gekopieerd!
    12
    + 1
avatar

Scheids gaf nergens geel voor deze wedstrijd.

Feyenoord1908
Link gekopieerd!
    12
    + 1
avatar

Graag gedaan ik krijg wat medelijden nl, en ben je het ook eens met mijn betoog?.

Feyenoord1908
Link gekopieerd!
    5
    + 1
avatar

Precies dat man.Ach ja als fnoord fan natuurlijk jaar in jaar uit uitgelachen door het bayern van nederland zoals men ajax al ging noemen ,dus ja dat gaat je ook niet in de koude kleren zitten.Maar op een bepaald punt moet je je eigen daar ook maar weer over heen kunnen zetten.Persoonlijk ben ik reuze blij met een mogelijke 2e plaats ivm de cl. voor fnoord en heb ik alle respect wat bosz doet met psv dit jaar.Ik denk dat ajax de 5e plaats nog wel gaat pakken en volgend seizoen weer mee gaat doen met de top 3.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen