BNR betrapt Van Praag: voormalig bondsvoorzitter bezat in KNVB-tijd al aandelen van Ajax

15 april 2024, 17:54
Foto: © Imago

Michael van Praag was al in zijn tijd als bondsvoorzitter van de KNVB in het bezit van aandelen van Ajax, zo meldt BNR. De voetbalbond staat het bezitten van belangen in een organisatie die het belang van de KNVB kan schaden niet toe. Door het bezitten van de aandelen overtrad Van Praag deze regel.

Dat Van Praag als bondsvoorzitter al in het bezit was van aandelen van Ajax, blijkt uit documenten in het bezit van BNR-sportverslaggever Jaap de Groot. De journalist nam vervolgens contact op met de KNVB maar kreeg te horen dat deze regelementen niet golden voor bestuurders van de bond.

Artikel gaat verder onder video

“Toen heb ik toch maar besloten om de regelementen voor de bondsbestuurders op te zoeken”, geeft De Groot aan tegenover BNR. “In artikel 3.1 staat gewoon klip en klaar dat een bondsbestuurder geen financieel belang mag hebben in een organisatie die eventueel het belang van de KNVB kan schaden. Dat is getekend op 8 november 2018, met de handtekening van Van Praag daaronder.”

Wanneer De Groot de bond met deze regelementen confronteert, krijgt hij te horen dat de bond zich niet uitlaat over voormalig bestuurders. “Ik probeer er vooral mee aan te geven dat het wordt gebagatelliseerd op het moment dat het Van Praag betreft.” Hij vraagt zich ook vooral af waarom er bij Alex Kroes wel zwaar wordt gewogen aan het bezitten van de aandelen. “Ik merk dat de leden echt op ramkoers zitten, omdat er bij het op non-actief zetten van Kroes sprake is van een afrekening. Het bevestigt dat het scherp inzetten op Alex Kroes toch een soort politiek spel is. Mensen die onderdeel zijn van het probleem roepen nu dat ze het probleem gaan oplossen. Maar dan blijft alles dus hetzelfde.”

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 Alex Kroes zit vlak boven zeer opvallend spandoek in de ArenA: 'Heeft hij zelf opgehangen'

De geschorste algemeen directeur Alex Kroes van Ajax was zondag aanwezig bij de wedstrijd tegen FC Twente.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Dropkick
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Mogen leden van Ajax geen aandelen hebben ??

Technico
Link gekopieerd!
    2
    + 1
avatar

Er mag heel veel...Als je maar open, eerlijk en transparant bent. Dit soort bestuurders stellen zelf regelementen en stattuten op en zouden dus beter moeten weten. Iedereen weet waar dit gaat eindigen toch? Waarom zo lang op dat pluche blijven zitten?

FCJel
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

Als je belang hebt bij het succes van een club in je competitie die jij moet beheren, kan dat wel belangenverstrengeling opleveren ja.

svl
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Lijkt me logisch dat je toch soort van neutraliteit moet behouden als voorzitter. Voorkeur voor een bepaalde club kunnen ze je uiteraard niet afnemen, maar aandelen van een bepaalde club is gewoon niet reglementair. Maargoed, het is geen nieuws onder de zon dat op die hoogtes mensen opeens regels "vergeten". Rules for thee, but not for me.

Tiptop
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Lijkt mij geklets ! Hoezo “schaadt Ajax” de belangen van de KNVB.

Exitium
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

Als de bondsvoorzitter aandelen in één van de clubs heeft, komt dat nogal partijdig over terwijl je in die positie neutraal dient te zijn.

svl
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ik vind je quote niet terug in het bericht. Het gaat hier over de persoon van Praag, niet de club.

CG
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

Prestatiegerichtheid en eigenbelang lijken echt de hoofdrol spelen !!!

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen