Koeman wekt verbazing én irritatie: 'Hij moet eerst een jaartje in de Eredivisie spelen om in beeld te komen'

17 mei 2024, 09:08
Foto: © Imago

De voorselectie van het Nederlands elftal voor het Europees Kampioenschap van komende zomer in Duitsland maakt nogal wat tongen los. Ronald Koeman heeft besloten om naast Joshua Zirkzee ook Crysencio Summerville níét uit te nodigen voor in elk geval de eerste trainingsstage ter voorbereiding op het eindtoernooi. Dat leidt nogal tot frustratie. Summerville bewees donderdagavond andermaal in uitstekende doen te zijn.

Summerville maakte in het najaar van 2020 de overstap van Feyenoord naar Leeds United. Hoewel hij niet kon voorkomen dat die club vorig jaar degradeerde naar de Championship, toonde hij in de Premier League bij vlagen al zijn klasse. Op het tweede niveau van Engeland doet hij er nog wat schepjes bovenop. Summerville was in 43 competitiewedstrijden goed voor negentien doelpunten en negen assists. Die prestaties leverden hem de prijs voor Speler van het Jaar op. De buitenspeler trekt zijn goede vorm door in de play-offs in de strijd om promotie naar de Premier League. Zo had hij donderdagavond in de tweede halve finale tegen Norwich City met een doelpunt nog een belangrijk aandeel in de 4-0 overwinning.

Artikel gaat verder onder video

De oud-speler van ADO Den Haag maakt inmiddels dus al twee seizoenen een goede indruk in Engeland, maar een uitnodiging voor het Nederlands elftal laat voorlopig op zich wachten. Opvallend, omdat Koeman zeker niet breed zit in de opties voor de flanken. De bondscoach heeft in zijn voorlopige selectie voor het EK één échte buitenspeler opgenomen en dat is Steven Bergwijn. Maar de aanvoerder van Ajax is van alle geselecteerde aanvallers waarschijnlijk ook degene die het meest teleurstellende seizoen achter de rug heeft. Dat Bergwijn zich wél en Summerville zich níét eind deze maand mag melden in Zeist, leidt naast verbazing ook tot frustraties.

Summerville is weer aan het strooien met gecreëerde kansen vanavond en staat in de belangstelling van diverse PL-clubs, maar zal eerst een jaartje in de Eredivisie moeten spelen om in beeld te komen bij Oranje, schrijft (data)journalist Bart Frouws van Voetbal International cynisch op X. Minne Groenstege van het Algemeen Dagblad had Summerville eveneens graag bij Oranje willen zien. Ik had het graag gezien, op het EK met handschoenen aan bij 30 graden op die logge verdedigers van Polen en Oostenrijk af. Nu gaan we straks weer wekenlang zeuren over het statische spel en aanvallers zonder individuele actie, zo klinkt het.

Ook in het buitenland wordt teleurgesteld gereageerd op de voorselectie van Koeman. Het moge duidelijk zijn dat de bondscoach naast Zirkzee in de persoon van Summerville nóg een potentiële smaakmaker buiten zijn selectie laat. Volgens analist en scout Ben Mattinson had de voorhoede van Oranje er als volgt uit moeten zien: Summerville, Zirkzee en Xavi Simons. Dynamiek, overal doelgevaar, creativiteit, intelligentie, somt hij de voordelen van zo’n aanval op. Michael Bell, redacteur van Football Oranje, denkt dat Bergwijn zijn uitverkiezing enkel te danken heeft aan zijn hattrick tegen Almere City. Toen Bergwijn die hattrick scoorde tegen Almere City, werd zijn plek in de Nederlandse selectie bevestigd. Hij heeft het grootste deel van het seizoen voor Ajax verpest en verdient het niet om daar boven Summerville te staan, maar Koeman verkiest ervaring boven vorm.

Summerville lijkt zodoende tot minstens de eerste interlandperiode ná het EK in Duitsland te moeten wachten op een uitverkiezing voor het ‘grote’ Oranje. Hij kwam in het verleden wel uit voor Jong Oranje. Summerville speelde acht interlands voor de beloften, goed voor twee doelpunten.

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 Jansma: ‘Ik ga iets geks zeggen: ik ben fan en verwacht hem in de basis op het EK’

Kees Jansma weet wie hoe dan ook moet spelen op het EK bij Oranje.

Golden finale boost: Pak 50% extra bij weddenschappen op de de Champions League-finale!

Golden finale boost: Pak 50% extra bij weddenschappen op de de Champions League-finale!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Goku
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

Wil bepaalde spelers niet voor hun hoofd stoten, waarom Bergwijn of Wijnaldum? 1 grote vriendjes politiek!!

Laurens1
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

Volgevroten pad welke het geluk altijd aan zijn broek heeft gehad! Barcelona heeft hem niet voor niets op een zijspoor gezet. Duidelijk voorbeeld, goede voetballer is nog geen goede trainer!

boyke
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

Summerville, Zirkzee en Xavi Simons zo'n voorhoede zou heel de wereld wel blij mee zijn maar ons kleutertje Koeman de ouderwetse l... neemt liever geblesseerde vriendjes mee. Op een artikel in winkels staat houdbaar tot een bepaalde datum. Bij Koeman is die al jaren en jaren over de datum maar helaas dat zijn de Bobo's van de KNVB ook die er geen bal verstand van hebben en hem aanhouden. Nederland zou een kampioen worden dan kost dat te veel geld voor de heren en kunnen ze zelf niet op de plunche zitten. In vaktermen gezegd is het Ophoepelen Koeman met heel je staf. Haalt er een uit het bejaardencentrum bij als vervanger in plaats van een jongere gast met kennis erbij te halen maar nee hoor Koeman weet alles veel beter.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen