Driessen geeft Ajax-commissarissen veeg uit de pan: ‘Onbeschaafde, verbeten en Ajax-onwaardige vuilspuiter’

24 mei 2024, 10:00
Foto: © De Telegraaf

Tijdens de Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders (BAVA) van Ajax op dinsdag hebben commissarissen Michael van Praag en Leo van Wijk zich volledig laten gaan. Volgens Valentijn Driessen werd hier weer duidelijk dat er bij Ajax nog steeds sprake is van bestuurlijke chaos.

“De gebeurtenissen tijdens de BAVA omtrent het KPMG-rapport legden bloot dat Ajax nog steeds in een bestuurlijke chaos verkeert”, begint Driessen in zijn column in De Telegraaf. “Mede omdat Van Praag en Van Wijk niet berekend zijn op hun taken. Het totale gebrek aan zelfreflectie bij deze verantwoordelijke toezichthouders, de grote mate van onfatsoenlijk bestuur en zelfs van ordinair gedrag was tenenkrommend. Wie als toezichthouder van een beursgenoteerd bedrijf de afgezant van kleine aandeelhouders oproept te vertrekken met de woorden ’oprotten met die man’ overschrijdt alle fatsoensnormen. Uitgerekend Van Wijk liet zich gaan, de voormalig topman van de KLM, ooit rvc-voorzitter van Ajax die kundig en humorvol aandeelhoudersvergaderingen leidde. Van die charismatische, welbespraakte Van Wijk is niet veel meer over dan een onbeschaafde, verbeten en Ajax-onwaardige vuilspuiter.”

Artikel gaat verder onder video

Van Wijk liet zich ook gaan tegen de bestuursraad, die grootaandeelhouder Ajax vertegenwoordigt. De bestuursraad zou namelijk te kritisch zijn geweest op de raad van commissarissen. Onzin, vindt Driessen. “Ze wezen de commissarissen juist terecht vanwege onvoldoende toezicht. Terecht legde de bestuursraad zich niet neer bij een langer verblijf van de commissarissen, nadat deze de club te grabbel gooide door opzichtig falen.” De journalist snapt ook niet waarom Van Praag en Van Wijk zo hun best deden om hun voorgangers en vertrekkende mede-commissarissen te verdedigen. “Alles was de schuld van Sven Mislintat, de toezichthouders viel niets te verwijten. Sterker, ze waren volgens Van Praag en Van Wijk slachtoffer van critici, die deze dwaallichten openlijk ter verantwoording durfden te roepen. Van Praag en Van Wijk vroegen zelfs mededogen, want ze liepen door alle beschuldigingen een kras op.”

“Maar het waren toch echt al deze inmiddels dikbetaalde commissarissen en directieleden, die verkeerde inschattingen maakten en verantwoordelijk waren voor de aanstelling van incapabele, feilbare commissarissen, tekortschietende directeuren en het in de arm nemen van het onbekwame en keer op keer falende headhuntersbureau De Vroedt & Thierry”, gaat Driessen verder, die niet begrijpt dat Ajax nu weer van hetzelfde bureau gebruikmaakt om een algemeen directeur en commissarissen te zoeken. “Een ongekend staaltje brutaliteit van mensen en partijen die elkaar tot het einde der tijden blijven beschermen en de hand boven het hoofd houden. Je legt de zwarte piet gewoon neer bij de kleine en grote aandeelhouders, bij de media, bij iedereen behalve bij jezelf omdat het persoonlijk belang prevaleert boven het belang van Ajax.”

Driessen vindt dat het genoeg is met de bestuurlijke chaos bij Ajax en vindt dat het tweetal de club moet verlaten. “Het heeft Ajax alleen maar bestuurlijke, financiële en sportieve ellende bezorgt en daarom is het de hoogste tijd dat ook Van Praag en Van Wijk zo snel mogelijk vertrekken. Nee, niet oprotten met die mannen. Zulke bewoordingen zijn voorbehouden aan een gefrustreerde, ogenschijnlijk overspannen en niet functionerende Ajax-commissaris als Van Wijk”, besluit hij.

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 Derksen: 'Te gek voor woorden als hij de nieuwe trainer van Ajax wordt'

Johan Derksen noemt het in Vandaag Inside 'te gek voor woorden' dat de Italiaan Francesco Farioli mogelijk de nieuwe trainer van Ajax wordt.

It's showtime! Wed €5 en scoor €50 euro aan free bets!

It's showtime! Wed €5 en scoor €50 euro aan free bets!

 • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Storm
Link gekopieerd!
  31
  + 1
avatar

Ik ben het met Driessen eens dat van Wijk en van Praag moeten vertrekken. Die mensen zorgen alleen maar voor gedoe waardoor je als club geen fatsoenlijke stappen kunt maken. Ook die Suzan Lenderink moet weg. Hopelijk gaat dat snel gebeuren. Bij een club moeten mensen rondlopen die er voor de club willen zijn, niet voor hun eigen ego of bankrekening. Maar goed, het zal z'n tijd nog wel duren helaas...

KingJacobus.
Link gekopieerd!
  12
  + 1
avatar

6 maanden geleden was van Praag nog de verlosser.

Zadkine
Link gekopieerd!
  20
  + 1
avatar

Wanneer was het moment aangebroken dat journalisten alleen maar meningen spuien en advies uitbrengen. Het lijkt tegenwoordig wel een aaneenschakeling van columns.

Allback
Link gekopieerd!
  20
  + 1
avatar

Een duidelijke column denk ik wat de spijker op zijn kop slaat.

dilima1966
Link gekopieerd!
  3
  + 1
avatar

Oprotten met de gehele rvc en Suzanne lenderink om ajax weer op de rit te krijgen moeten ze opstappen anders zal er niet veranderden blijft het een chaos

dilima1966
Link gekopieerd!
  17
  + 1
avatar

Zo goed heeft van wijk het ook niet gedaan bij de KLM Is weg gegaan bij ajax november en Annette Mosman voorgedragen bij ajax was en is ook geen succes

dilima1966
Link gekopieerd!
  10
  + 1
avatar

En van Praag bij fifa ook geen succes

KROTJE
Link gekopieerd!
  28
  + 1
avatar

Het niet overschrijden van de grenzen van het fatsoen is in onze samenleving al lang losgelaten en ligt al achter ons, kijk maar naar bepaalde TV-programma's en de Kamerdebatten. Dit gezegd hebbende interesseert het mij niet veel hoe Van Wijk en consorten zich gedragen en dit zal zeker ook voor een sensatie roddelaar als Driessen moeten gelden, want Driessen de schijnheilige moralist met zijn selectieve verontwaardiging heeft geen enkel recht om zijn mening hierover te moeten uiten. In het Bestuur van Ajax nemen hoog opgeleide mensen met goede achtergronden zitting en zij bepalen zelf wel tot hoever hun grenzen reiken, zij dragen hun verantwoordelijkheden zelf. En nu -het belangrijkste voor mij- als trouwe supporter: ik hoop dat Ajax weer op de plaats terug keert waar het hoort zoals Farioli het verwoordde. De bestaanszekerheid en de ups en downs van de AFC Ajax hangen sterk af van de sportieve prestaties van de daarvoor aangewezen voetballers, bestuurscrisis of niet. Bestuurders zijn en mogen passanten zijn, zij zullen geen directe invloed op de status van de AFC Ajax kunnen en mogen hebben, er is in mijn ogen dan ook geen oorzakelijk verband tussen Bestuur en de rest. De AFC Ajax bestaat meer dan 100 jaar en de club heeft voor de Nederlandse voetbalhistorie ontzettend veel aan goeds bijgedragen, zoals het voor vol aangezien worden in het buitenland en het serieus genomen worden van Nederlandse spelers, generatie op generatie........ Dus mijn focus ligt op de prestaties van de spelers, het Bestuur en daaromheen zoeken het maar zelf onderling uit.

Gusa
Link gekopieerd!
  20
  + 1
avatar

Mensen die zo hard uithalen naar een ander voelen zich vaak in het nauw gedreven en proberen de aandacht weg te houden bij zichzelf. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dat tenenkrommend duidelijk vind bij zowel Van Praag als Van Wijk. Hypocrisie ten top.

CG
Link gekopieerd!
  12
  + 1
avatar

Zo zeg !!! Voor het eerst dat Driessen gelijk heeft. Heeft hij in zijn hoofd eindelijk een update anno 2024 gehad ???

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen