Huldiging Ajax eindigt onrustig

9 mei 2006, 00:01

De feestelijke huldiging van Ajax op het Leidseplein in Amsterdam is maandagavond uitgelopen op ongeregeldheden. De mobiele eenheid (ME) moest eraan te pas komen om het plein na afloop te ontruimen omdat supporters met elkaar en met de politie de confrontatie opzochten en niet uit zichzelf wilden weggaan. In totaal arresteerde de politie zeker 25 mensen en vielen er twee gewonden.

De mobiele eenheid rukte op toen rond 21.00 uur de feestelijke stemming omsloeg. Ondanks de oproep van Ajax om de huldiging waardig en goed te laten verlopen, liep de situatie uit de hand. De supporters raakten slaags met elkaar en bekogelden de politie met stenen. 

Het waterkanon van de ME verdreef de relschoppers van het Leidseplein. Ruim een uur later keerde de rust weer enigszins terug in de stad. Volgens de politie waren er geen fans van rivaliserende clubs in de stad aanwezig. De onruststokers riskeren een stadionverbod van maximaal tien jaar, liet Ajax eerder op de dag al weten. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit, aldus een woordvoerder. De huldiging van de spelers en trainer Danny Blind op het bordes van de Stadsschouwburg verliep eerder op de avond zonder problemen.

De spelers verschenen tegen kwart voor acht een voor een op het bordes van de Stadsschouwburg en kregen elk een ovationeel applaus. Dat gebeurde ook toen de beker van hand tot hand ging. Toen trainer Danny Blind verscheen, raakte de menigte uitzinnig. Voor hem klapten de fans nog harder dan voor spits Klaas-Jan Huntelaar, die zondag de twee winnende doelpunten scoorde. Ze zongen "Danny Blind, wie kent hem niet, Danny Blind is een echte Ajacied."

Blind sprak de menigte kort toe. Hij zei "niet het bestuur is de club, niet de directie is de club, maar de club dat zijn jullie". Later liet hij met vochtige ogen weten "eind goed al goed. Het geduld van de supporters is behoorlijk op de proef gesteld, maar uiteindelijk zijn ze wel beloond. En dat is waar het uiteindelijk om draait".

Volgens hem is zo'n huldiging met de 'echte' fans veel mooier dan welke beker of welke handdruk van welke bestuurder dan ook. Blind is ook heel blij voor de ploeg. "Ik geniet hier van en zal de komende dagen wel merken hoe het gaat." Hij doelde daarmee op een eventueel ontslag.

Burgemeester Cohen van Amsterdam sprak de voetballers en de supporters toe. Ook bestuursleden onder wie voorzitter Jaakke waren in de Stadsschouwburg aanwezig. Jaakke bleef op de achtergrond en verscheen niet op het bordes. Dat leek hem niet verstandig. Desondanks scandeerde het publiek: Jaakke rot op. Op de vraag wat hij daar van vond zei hij: ik had dat liever anders gezien, ik blijf een mens van vlees en bloed.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen