Van Egmond: "Doelpunt Martina was rechtmatig"

24 februari 2014, 16:44   Bijgewerkt: 24 februari 2014, 16:51

Het doelpunt van FC Twente-speler Cuco Martina in de slotminuut van de wedstrijd tegen Feyenoord is terecht goedgekeurd. Dat laat Dick van Egmond, de coördinator scheidsrechterszaken van de KNVB, weten op de website van de nationale voetbalbond. Feyenoord meende dat de treffer afgekeurd had moeten worden omdat Luc Castaignos hinderlijk buitenspel stond, maar Van Egmond wijst die suggestie van de hand.

"Dat een speler achter de laatste verdediger staat, is op zich geen reden om te fluiten voor buitenspel. Anders dan vroeger zijn de regels nu zo dat een scheidsrechter voor buitenspel fluit op het moment dat de speler die in buitenspelpositie staat ook daadwerkelijk ingrijpt in het spel of een tegenstander hindert in zijn spel. Van beide was in dit geval geen sprake en was het dus een rechtmatig doelpunt", zegt de oud-scheidsrechter.

Onder meer Feyenoord-keeper Erwin Mulder stelde dat Castaignos bij het schot van Martina hinderlijk in de weg stond. "Ik, en met mij alle scheidsrechters, begrijp die discussie", vervolgt Van Egmond. "Zeker omdat de regels voorheen anders waren. Maar in dit geval belemmert Castaignos het zicht van Mulder niet. Op het moment van schieten kan Mulder de speler en de bal zien. Castaignos doet vervolgens ook geen poging om de bal te raken. De internationaal geldende regels van FIFA schrijven dan voor dat er geen sprake is van buitenspel."

Van Egmond stelt dat de regel 'voordeel biedt voor de aanvallende partij'. "Voorheen werden er nog wel eens doelpunten vanwege buitenspel afgekeurd, terwijl diegene die in buitenspelpositie stond geen enkele deelname aan het spel had. Ook bij twijfel is de richtlijn van FIFA helder: geef voordeel aan de aanvallende partij."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen