AZ klimt naar subtop na eenvoudige zege op NEC

28 augustus 2016, 18:53   Bijgewerkt: 28 augustus 2016, 20:08

AZ staat door de tweede opeenvolgende overwinning weer waar het hoort. De ploeg van John van den Brom nestelt zich in de subtop van de Eredivisie door een 2-0 zege op NEC. De Nijmegenaren hielden bijna één helft stand in Alkmaar tot Dabney dos Santos en Alireza Jahanbakhsh het verschil maakten.

De ploeg van Peter Hyballa capituleerde pas echt in de tweede helft na een rode kaart voor Julian von Haacke. Tot dat moment was AZ de bovenliggende partij zonder heel veel kansen te creëren. In ondertal kwam NEC er niet meer aan te pas en mocht het van geluk spreken dat de score niet hoger uitviel.

De zege op NEC kwam tot stand zonder Markus Henriksen. De Noorse middenvelder verkoos zondagmiddag de onderhandelingstafel boven het voetbalveld. Henriksen, één van de pijlers onder het succes van AZ in de laatste vier seizoenen, zat tijdens de wedstrijd in het vliegtuig naar Engeland om een handtekening te zetten onder een contract bij de Engelse promovendus Hull City.

Joris van Overeem mocht tegen de Nijmegenaren als vervanger van Henriksen opdraven. De sierlijke middenvelder stond prompt aan de basis van het enige hoogtepunt van de eerste helft. Een voorzet van Van Overeem belandde via de kruin van Dario Dumic op het hoofd van Dabney dos Santos: 1-0. De openingstreffer viel in de 43ste minuut en kwam letterlijk en figuurlijk uit de lucht vallen. Tot dat moment viel er bitter weinig te beleven. Kansen waren schaars, mede door de defensieve instelling van de bezoekers. Trainer Peter Hyballa had zijn manschappen duidelijk geïnstrueerd om in te zakken en te loeren op de counter.

De Duitse trainer zal wel teleurgesteld zijn geweest over de uitvoering van zijn plan. NEC kreeg een aantal mogelijkheden om de thuisploeg te verrassen in de omschakeling, maar maakte daar onvoldoende gebruik van. Alleen Kevin Mayi wist Sergio Rochet te testen met een schot van afstand. Joris Delle, de keeper van NEC, had ook weinig te doen. Een redding op een kopballetje van Van Overeem was voldoende om de nul te houden tot het doelpunt van Dos Santos.

De kansen om terug te komen in de wedstrijd waren na de pauze al snel verkeken voor NEC. Julian von Haacke pakte een stomme tweede gele kaart na het onderbreken van een counter van AZ. Het afstoppen van Fred Friday was geen tweede prent waard omdat de weg naar het doel nog lang was voor de Nigeriaanse spits. 

Met een man minder werd de Nijmeegse achterhoede in het laatste half uur helemaal uit elkaar gespeeld door AZ. Jahanbakhsh verzuimde in eerste instantie om de stortvloed aan kansen om te zetten in een doelpunt (de Iraniër produceerde twee keer een slap schot na goed voorbereidend werk van Fred Friday) en een doelpunt van Friday zelf werd terecht afgekeurd vanwege buitenspel.

NEC mocht zelf nog even hopen op een punt na gevaarlijke loopacties van Mayi en Reggy Ofosu, maar een spaarzame counter van de thuisploeg werd de Nijmeegse ploeg fataal. Friday kon na een goede balaanname vogelvrij de Nijmeegse helft oversteken en bood oud-NEC'er Jahanbakhsh een niet te missen kans: 2-0.

De ploeg van Hyballa staat door de eerste nederlaag van dit seizoen in de middenmoot met vijf punten. AZ maakt een sprong op de ranglijst en heeft zeven punten uit vier duels.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen