Ajax houdt druk op Feyenoord na benauwde zege op Roda

5 februari 2017, 14:34   Bijgewerkt: 5 februari 2017, 16:29

Ajax heeft geen fout gemaakt bij de lastige uitwedstrijd tegen Roda JC. De Amsterdammers overtuigden niet, maar sleepten wel een krappe zege over de streep. Davy Klaassen was weer goud waard met de openingstreffer. Amin Younes besliste de wedstrijd in de slotseconde: 0-2.

De invloed van Roda-investeerder Aleksei Korotaev en consultant Nicolas Anelka was op het veld in Kerkrade nog niet meteen merkbaar. Yannis Anastasiou had zijn ploeg, ondanks negen! winteraanwinsten, zelfs het liefst ongewijzigd gelaten na de 4-0 zege tegen Excelsior. Adil Auassar, die kampte met griepverschijnselen, moest wel worden vervangen door aanwinst Mohamed El Makrini.

Naast Anelka was er ook nog een andere voormalige topspits aanwezig in het Parkstad Limburg Stadion: Patrick Kluivert. Hij zag zoon Justin voor het eerst live in actie in de Eredivisie in een ongewijzigd elftal van Peter Bosz. De jonge rechtsbuiten mocht nog minimaal een week profiteren van de afwezigheid van Bertrand Traoré en miljoenenaankoop David Neres.

Mede daardoor bleef het voor rust grotendeels beperkt tot een aantal afstandsschoten van beide kanten. Dat leverde niet één echt gevaarlijke poging op, al greep Benjamin van Leer goed in bij een schot van Hakim Ziyech. De Roda-doelman kreeg verder bijna elke bal recht op zich afgeschoten. De enige uitzondering daarop vormde een streep van Justin Kluivert van een meter of 25, waarbij de bal net langs het doel scheerde.

Bij dit spelbeeld leek puntenverlies voor Ajax of zelfs een stunt voor Roda JC niet ondenkbaar. Dat scenario werd echter onwaarschijnlijk na een snelle goal van Davy Klaassen in de tweede helft. De aanvoerder van de Amsterdammers wist een miniem gaatje te vinden tussen de paal en Van Leer nadat Dolberg de bal knap had teruggelegd met de borst: 0-1. Met zijn tiende competitietreffer hielp Klaassen zijn ploeg, niet voor het eerst dit seizoen, over het dode punt.

De tegentreffer was een domper voor Roda dat tot dat moment nog niet veel problemen had gehad met de bezoekers. De ploeg uit Kerkrade had dan ook moeite om zich te herstellen en mocht van geluk spreken dat Van Leer niet aangeslagen was. De keeper greep, vlak na de 0-1, uitstekend in bij twee gemene schoten van Ziyech die anders zeker een doelpunt hadden opgeleverd.

Door het uitstekende keeperswerk bleef de thuisploeg in de wedstrijd, ook omdat Ajax na die gemiste kansen op de 0-2 niet echt doordrukte. Het is een bekende kwaal bij de Amsterdammers die vaak zelf in het laatste half uur nog in de problemen komen tijdens uitwedstrijden.

Dat had in Kerkrade ook kunnen gebeuren als Abdul Ajagun minimaal één van zijn twee grote kansen had benut. De Nigeriaan dook tweemaal op voor de neus van André Onana, maar wist beide keren het doel niet te vinden. Het gemak waarmee Roda de kansen creëerde door het centrum van de Ajax-defensie was wel zorgelijk voor Peter Bosz. Zowel Viergever als Sanchéz, die al geen sterke partij speelden, lieten zich beide keren verrassen.

Een late gelijkmaker bleef in de lucht hangen, zeker nadat Amin Younes er opnieuw niet in slaagde om zijn eerste competitiegoal te maken. De Duitser bekroonde één van zijn weinige geslaagde acties met een schot tegen de onderkant van de lat. Het gebrek aan geluk was exemplarisch voor het seizoen van Younes.

De 0-2 bleef ook op wonderbaarlijke wijze uit na een schot van invaller Abhelhak Nouri op de lat en twee open kansen van de ingevallen Donny van de Beek. Onana voorkwam daarvoor al de 1-1 van invaller Thanasis Papazoglou. De opluchting was dan ook groot bij Bosz toen Younes het 'Maecky Ngombo-scenario' van vorig jaar (gelijkmaker in de slotfase) definitief onmogelijk maakte.

De Duitser profiteerde op of net over het randje van buitenspel van een slimme vrije trap vanaf de middenlijn door Joël Veltman. De rechtsback plaatste de bal in een keer achter de defensie, anticiperend op een reeds gestarte Younes. Met een goede aanname en een bekeken schot bevrijdde de linksbuiten zichzelf en zijn werkgever: 0-2.

Ajax houdt door de zege een voorsprong van drie punten op PSV voor de tweede plaats. Roda betaalt opnieuw de prijs voor het gebrek aan scorend vermogen en blijft slechts op doelsaldo hekkensluiter Go Ahead Eagles voor. 

[photo,104412,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen