De Ligt speelt pijnlijke hoofdrol in Bulgaarse horrorfilm

26 maart 2017, 00:37   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

De weg naar het WK 2018 in Rusland is op een pijnlijke avond in Sofia zeer hobbelig geworden voor het Nederlands elftal. Oranje zette zichzelf flink voor schut in Bulgarije, dat door een sneu verlopen debuut van Matthijs de Ligt en twee doelpunten van Spas Delev met 2-0 ten onder ging tegen elf gretige Bulgaren. Door het debacle wordt het, nu al, een hels karwei om het WK te halen.

Met zijn 17 jaar en 225 dagen beleefde Matthijs de Ligt een droomweek, met een plek in het sterrenelftal van de Europa League en het debuut in de Oranje-selectie. De droom is echter in korte tijd een nachtmerrie geworden voor de jonge Ajacied. Na eerst al een slippertje in de wedstrijd tegen Excelsior te hebben gemaakt, beleefde de jongste Oranje-debutant sinds WOII een rampavond. Bij beide goals van Delev vertolkte De Ligt een negatieve rol.

Een kwartier na de fikse dreun ging het weer faliekant mis. De Ligt kopte een bal niet lekker weg, liet zijn directe tegenstander Delev wegdraaien en zag de man van de 1-0 met een pegel zijn tweede van de avond aantekenen. Zo wist de Bulgaarse aanvaller in een kwartier tijd twee keer tegen Oranje te scoren, waar hij in de Poolse liga voor Pogon Szczecin slechts tot drie goals in 21 duels kwam.

Oranje had weliswaar aardig wat balbezit, maar daar was ook alles mee gezegd. De defensie stond twee tegengoals toe, maar het middenveld was absoluut de minste linie van Oranje. Kevin Strootman grossierde in balverlies, Georginio Wijnaldum was ook zeer slordig aan de bal en Davy Klaassen kon het verschil niet maken. Na goed doorzetten van laatstgenoemde kreeg Bas Dost op slag van rust wel een enorme kans, maar de topscorer van Portugal mikte de bal naast. Dat hield in dat Oranje in de eerste helft geen enkel schot op doel produceerde.

Quincy Promes was dichtbij met een van richting veranderd schot, maar Nikolay Mihaylov (ex-FC Twente) was op zijn hoede, Sneijder schoot over vanuit kansrijke positie en Klaassen stuitte na een behendige pass van Dost ook op Mihaylov. De Bulgaren waren na een kleine Oranje-storm het spel continu aan het ontregelen, waardoor ze de wedstrijd enorm vertraagden en stand wisten te houden. Ondanks het inbrengen van Luuk de Jong wist Oranje weinig meer te creëren, waardoor een afgang niet voorkomen kon worden. Want een afgang, dat is het zeker.

Door de lelijke uitglijder in Sofia heeft het Nederlands elftal na de helft van kwalificatiereeks treurige papieren om het WK te bereiken. Groepskoploper Frankrijk is al zes punten uit het zicht en Zweden en Bulgarije staan nu respectievelijk drie en twee punten voor op Oranje. Door deze dramatische situatie zullen veel mensen zich afvragen hoe lang Blind nog de bondscoach van Nederland zal zijn.

[photo,105481,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen