Pieters Graafland: "Ik vind Feyenoord minder agressief spelen"

22 oktober 2017, 07:30   Bijgewerkt: 21 oktober 2017, 23:29

Als eerste Ajacied in de historie koos doelman Eddy Pieters Graafland voor Feyenoord. Voor de geboren Amsterdamse penaltykiller werd destijds een recordbedrag van 134.000 gulden betaald. De nu 83-jarige Eddy PG komt nog bij beide clubs over de vloer, ook vanmiddag in De Kuip bij de eerste Klassieker van dit seizoen. In gesprek met FCUpdate.nl blikt de voormalig keeper terug én vooruit. 

Wat verwacht u van de Klassieker?

"Feyenoord wint met 2-1, door twee doelpunten van Nicolai Jørgensen. De goal van Ajax? Daar heb ik niet over nagedacht, maar waarschijnlijk maakt Kasper Dolberg 'm. Feyenoord verliest nauwelijks op eigen veld. In mijn tijd wonnen we ook bijna alle thuiswedstrijden. Alle mensen in het stadion zijn voor Feyenoord, maak daar gebruik van. Feyenoord moet niet te slap beginnen en niet denken dat het wel komt, want dan komt het niet meer. Ze moeten de bal het werk laten doen, en niet met de bal gaan lopen. In de laatste periode gebeurde dat wel. Maar dat zal Van Bronckhorst ook wel tegen de spelers zeggen."

{image[321779][right-half][]}U hoopt ook dat Feyenoord wint?

"Ja, voor het verloop van de competitie zou dat het beste zijn. Later in het seizoen staat ook Ajax - Feyenoord op het programma. Die kan eventueel de beslissing brengen in de titelstrijd. Maar als Feyenoord al op eigen veld gaat verliezen, wordt de competitie wel heel erg zwaar voor hen. Vorig jaar werd Feyenoord kampioen, dan moet je nu wel serieus bovenin meedraaien."

{image[321884][left-half][]}Wat voor indruk maakt Feyenoord op u?

"Ik vind ze minder agressief spelen. Dat komt ook omdat een aantal verdedigers mist. Helaas, moet ik wel zeggen. Dat is wel het kardinale punt. Eric Botteghin en Jan-Arie van der Heijden zijn er even niet. Maar je moet dat gat wel zien te dichten. Dat gebeurt met jonge jongens, die in zulk soort wedstrijden niet precies weten waar ze aan toe zij. Bij Ajax spelen 'speciale figuurtjes' als Dolberg en Justin Kluivert. Die kunnen een bal afpikken en een doelpunt maken. Toch denk ik dat Feyenoord wint, omdat ze thuis spelen met vijftigduizend man erachter."

Wat voor indruk maakt Ajax?

"Zij beginnen op stoom te komen. Dolberg is er even uitgeweest, maar is een prima spits. Ik hou wel van spelers zoals Kluivert. Hij kan makkelijk iemand passeren en trekt naar binnen. Hij moet wel zorgen dat-ie op tijd afgeeft en niet te egoïstisch wordt."

{image[320098][right-half][]}Wie heeft de beste doelman onder de lat staan? Feyenoord (Brad Jones) of Ajax (Andre Onana)?

"Dat valt niet te vergelijken. Jones en Onana zijn twee totaal andere keepers. Dit seizoen vind ik Jones iets minder. Hij laat zich de laatste weken te makkelijk uitspelen. Jammer, want ik ben dat niet van hem gewend. Hij heeft Kenneth Vermeer altijd goed vervangen, maar ik weet niet of ik hem zou laten staan als Vermeer weer terug is. Ajax heeft met Onana een hele goede keeper. Hij is lenig op de benen, pakt goede ballen en speelt mee."

{image[321883][left-half][Eddy Pieters Graafland]}Hoe was het om in 1958 van Ajax naar Feyenoord te verkassen?

"Ik mocht drie maanden niet thuiskomen, haha. Maar ik heb er geen enkele spijt van gehad. Er was het een en ander aan vooraf gegaan, maar ik wilde niet meer voor Ajax spelen. Via een vriend kwam ik bij Feyenoord, en dat heeft me alleen maar goed gedaan. 47 keer heb ik het Nederlands elftal gehaald, voor Feyenoord speelde ik 350 wedstrijden en werd ik vier kampioen met daarbij twee keer de dubbel (Pieters Graafland won in 1970 in zijn laatste officiële wedstrijd ook de Champions League, red.). Wat wil als sporter nog meer? In mijn sportcarrière heb ik alles eruit gehaald."

Door: Steven Koelma

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen