4-3-3 basissysteem van Koeman, maar niet heilig

6 februari 2018, 18:58

Ronald Koeman opteert als bondscoach van Oranje niet per se voor het 4-3-3-systeem. De nieuwe keuzeheer van het Nederlands elftal kijkt bij het nemen van zijn beslissing naar verschillende factoren.

"Het is nog een beetje vroeg hiervoor. De standaard is echter dat, met wat voor systeem je ook speelt, je het maximale eruit haalt en het maximale presteert", aldus Koeman bij zijn presentatie. "Het is bekend dat ik als coach ook verander in systemen. Ik vind dat je in meerdere systemen moet kunnen spelen. Je kijkt ook naar de tegenstander. Niet uit angst, maar om er je eigen voordeel uit te halen. Mijn basissysteem is 4-3-3, maar dat wil niet zeggen dat we dat ook gaan spelen tegen Engeland", keek hij vooruit naar zijn debuut op 23 maart.

Mocht een speler bij zijn club niet aan de bak komen, dan hoeft hij in principe ook niet op een uitnodiging voor Oranje te rekenen. "Om te spelen in het Nederlands elftal moet je topfit zijn", reageerde Koeman. "Als je twee interlands hebt, dan kan het misschien zijn dat een speler voor de eerste interland niet fit is maar wel voor de tweede. Dan moet je kijken of de speler dusdanig belangrijk is. Maar als je twee weken niet speelt bij je club, dan wil dat niet zeggen dat je niet opgeroepen kan worden. Als je maanden niet speelt, dan is het een ander verhaal."

In het verleden koos onder meer Hakim Ziyech voor Marokko, waar hij ook de mogelijkheid had om voor Oranje uit te komen. Mocht zich in de toekomst een vergelijkbare situatie voordoen, dan ziet Koeman voor zichzelf een actieve rol weggelegd. "Ik zie het als mijn taak om daar op tijd bij te zijn, wat overigens niet wil zeggen dat ze dan ook voor Oranje zullen kiezen", legde hij uit. "Je kijkt rond en bij deze spelers wil je er het liefst zo snel mogelijk bij zijn. Hopelijk kiest hij dan ook daadwerkelijk voor het Nederlands elftal."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen