Oranje Leeuwinnen richten Ierse muur in Dublin wel ten gronde

Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Aangeboden door

10 april 2018 – Wat de Oranje Leeuwinnen in Nijmegen niet lukte, kreeg de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman dinsdagavond in Dublin wel voor elkaar: winnen van Ierland. In de Goffert hield de Ierse muur het hele duel stand, in Ierland was groene muur na tien minuten al omver gekopt door Lineth Beerensteyn. Tien minuten later zette Sherida Spitse vanaf de strafschopstip de eindstand op het bord: 0-2. Door de overwinning gaan de Oranje-vrouwen nu alleen aan kop in groep 3.

Oranje Leeuwinnen richten Ierse muur in Dublin wel ten gronde

Claim tot 5 keer een €10,00 freebet bij Jacks.nl!
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

In november vorig jaar had Oranje zich stukgebeten op de ultradefensieve Ieren, die wedstrijd eindigde in 0-0. Nu, in de Ierse hoofdstad, waren de voortekenen niet veel beter dan in Nijmegen. Ierland had het veld ingekort, het veld was erg drassig en hobbelig en de thuisploeg parkeerde opnieuw een grote bus voor het doel door in een 5-4-1 formatie te spelen. Alsof dat nog niet genoeg was, kon spits Vivianne Miedema niet aan de aftrap verschijnen bij Oranje. Afgelopen vrijdag tegen Noord-Ierland (7-0) maakte ze nog haar vijftigste interlandtreffer, vanavond begon ze op de bank.

Miedema's vervanger was Beerensteyn en zij deed wel wat Miedema in november naliet tegen Ierland: scoren. Al in de elfde minuut bewees de aanvalster van Bayern München haar waarde door een afgemeten voorzet van Renate Jansen tegen de touwen te koppen. Shanice van de Sanden deed dat vlak voor rust ook, maar haar goal werd afgekeurd wegens een overtreding. Het was niet goed te zien of de snelle dribbelaar of een andere speelster ook echt een overtreding had begaan.

Heel erg was het niet dat de goal niet doorging, want het stond toen al 0-2. Daniëlle van de Donk werd na 23 minuten lichtjes vastgehouden op randje zestien en ging neer. Scheidsrechter Stéphanie Frappart wees naar de stip en dus mocht Spitse gaan aanleggen. Vrijdag had ze tegen Noord-Ierland raak geschoten vanaf elf meter, ook nu lukte het om het buitenkansje te benutten: 02. Vlak na de 0-2 scoorde Spitse bijna weer, maar ze had pech dat haar schot van afstand tegen de paal knalde.

Ierland probeerde het na rust met wat meer overtuiging, maar echt tot kansen leidde dat niet. Nederland hield eenvoudig stand en hield net als in de vier voorgaande kwalificatieduels de nul. Zelf kwam Oranje ook niet meer tot veel uitgespeelde aanvallen. Vlak na rust raakte Dominique Janssen met een vrije trap nog de lat en Daniëlle van de Donk schoot van dichtbij tegen de Ierse keepster Marie Hourihan aan.

De uiteindelijke uitslag stond dus bij rust dus al op het bord, maar daar zal bij Nederland niemand om malen. De Ierse muur was ten gronde gericht en bovendien neemt Oranje nu echt afstand van de concurrentie in de groep. Het heeft dertien punten verzameld, drie meer dan Ierland en zeven meer dan Noorwegen, dat vanavond ook nog in actie komt en daarnaast nog een wedstrijd minder gespeeld heeft.

Opstellingen en beoordelingen*:

Nederland: Sari van Veenendaal 6, Renate Jansen 7.5, Stefanie van der Gragt 7, Dominique Janssen 6.5, Siri Worm 6, Sherida Spitse 6.5, Jackie Groenen 7.5, Daniëlle van de Donk 7, Shanice van de Sanden 5.5 (69. Jill Roord 5.5), Lineth Beerensteyn 6.5, Lieke Martens 5.5.

Woman of the match: Renate Jansen

*Speelsters moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

 • Senegal - Nederland, actie Adv

  Claim tot 5 keer een €10,00 freebet bij Jacks.nl

  Maak een account bij Jacks.nl en krijg bij je eerste storting 5 freebets van €10,00.

  Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

 • Reacties

  Eredivisie

  gerelateerd