Vitesse bevestigt: Fraser per direct ontslagen, Sturing interim

11 april 2018, 10:25

Vitesse heeft na lang twijfelen uiteindelijk besloten om Henk Fraser per direct te ontslaan. De oefenmeester moet het veld ruimen vanwege de tegenvallende resultaten de laatste weken in de Eredivisie, waarin onder meer werd verloren van degradatiekandidaten NAC Breda en Roda JC. Assistent Edward Sturing neemt voorlopig de honneurs waar in Arnhem. Dat heeft Vitesse bevestigd via de officiële kanalen.

Vitesse neemt ook per direct afscheid van assistent-trainer Aleksandar Rankovicv  en fysiek- en assistent-trainer Jurgen Seegers. Deze vrijgekomen plekken worden opgevuld door Joseph Oosting en Jan van Norel. Rankovic volgt volgend seizoen Fraser naar Sparta.

Als sinds de nederlaag van afgelopen zaterdagavond tegen NAC Breda (1-0) is het algemeen bekend dat de club in onderhandeling was over de toekomst van Fraser. Hoewel het ontslagbericht maar niet volgde, bleef duidelijk dat zijn positie voorlopig bijzonder zwak was.

"Voor alle betrokkenen is dit een teleurstellend besluit. Henk en Vitesse hebben veel te danken aan elkaar. De bekerwinst vorig seizoen is een fantastische en blijvende herinnering maar in de topsport gaat het om de prestatie in het hier en nu", zegt directeur Joost de Wit in een persverklaring. "De huidige doelstelling voor Vitesse, het halen van de play-offs, komt de laatste weken steeds meer in gevaar en we willen er alles aan doen om onze doelstelling te halen. Onze inschatting is dat het noodzakelijk is om nu in te grijpen in het belang van de club."

Fraser: "Dit soort zaken horen bij het trainerschap. Ook hiervan wil ik leren om mezelf door te ontwikkelen als trainer. Ik ben trots om voor Vitesse te hebben mogen werken. Onlosmakelijk zijn de club en ik dankzij een mooi stuk geschiedenis, het winnen van de eerste prijs in de clubhistorie, aan elkaar verbonden. De vreugde van de supporters is wat mij absoluut bij blijft."

Bekerwinst

Opvallend is het ontslag gezien de resultaten niet. Toch was de coach de eerste trainer ooit die met Vitesse een hoofdprijs wist te winnen. Afgelopen seizoen, in zijn eerste jaar als hoofdtrainer in Arnhem, won hij de KNVB Beker door in de finale AZ met 2-0 te verslaan. Dat die prijs hem anno 2018 geen krediet meer oplevert, snapte Fraser echter ook: "Dat is de realiteit, dit is een nieuwe serie, de bekerwinst speelt niet meer. Gelukkig mag ik op veel schilderijen hangen met de eerste prijs ooit, maar dit is wel topsport. De club weet wat ze aan mij hebben, maar zij moeten aan het clubbelang denken. De laatste vier wedstrijden presteren we ondermaats."

Wel is het een onrustig eerste seizoen: niet alleen ergert hij zich aan de mentaliteit van de huidige generatie, ook stoort hij zich openlijk aan de invloeden van de Russische eigenaren. Mede daarom, en vanwege de tegenvallende resultaten in de Eredivisie - ook in de Europa League ging het niet geweldig -, tekende hij afgelopen maand een contract bij Sparta Rotterdam, waar hij vanaf komend seizoen hoofdtrainer wordt. Leonid Slutsky wordt vanaf komend jaar zijn opvolger bij Vitesse, ook dat werd al tijden geleden officieel gemaakt.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen