'Kunstgras wordt in 2020/2021 verbannen uit Eredivisie'

1 juni 2018 – Vanaf het seizoen 2020/2021 moet natuurgras in de Eredivisie verplicht zijn. Die conclusie heeft een meerderheid van de clubdirecteuren getrokken, meldt De Telegraaf vrijdag. Het kunstgras op het hoogste niveau lijkt daarmee definitief te verdwijnen. Over andere veranderingen liggen de standpunten van clubs nog steeds ver uiteen.

'Kunstgras wordt in 2020/2021 verbannen uit Eredivisie'

Komende maandag volgt een laatste toetsing binnen de Eredivisie CV en zal de maatregel woensdag bekrachtigd moeten worden tijdens de Algemene Vergadering Betaald voetbal. Het plan was om dan de volledige veranderingsagenda te presenteren. Maandag volgt een ultieme poging voor een akkoord, maar een deal wordt door betrokkenen uitgesloten. 'Te veel clubs stellen het eigen belang – niet degraderen uit de Eredivisie - boven het algemeen belang', schrijft de ochtendkrant.

Bijna alle clubs zijn van mening dat een Ere- en Eerste Divisie met zestien clubs en zonder Jong-teams het niveau ten goede komt. Clubs uit het rechterrijtje én AZ zouden voor hun eigen belang kiezen. Topclubs wilden water bij de wijn doen door inkomsten af te staan voor een vangnet voor degradanten. Maar desondanks lijkt wat dat betreft alles bij het oude te blijven.

"Helaas regeert bij veel clubs de angst voor degradatie en komt het algemeen belang op de tweede plaats, terwijl met zestien clubs in de Jupiler League de kans op promoveren ook weer groter is", reageert een anonieme Eredivisie-directeur. "We maken onszelf belachelijk dat we na tweeënhalf jaar praten slechts kunnen afspreken om op natuurgras te gaan spelen. Maar zo liggen de kaarten, tenzij maandag iedereen over zijn eigen schaduw heen durft te stappen. Al verwacht ik dat niet."

Eredivisie

gerelateerd