Wat kunnen we verwachten van het onbekende Zuid-Korea?

Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Aangeboden door

18 juni 2018 – Wie het voetballand Zuid-Korea nog korter wil samenvatten dan de legendarische man 'Tussen Kunst en Kitsch' ooit zijn 'mand' introduceerde, kan dat het beste doen met 'Heung-min Son'. Toch zijn er ook meer spelers dan de sterspeler alleen. Wat kunnen we verwachten van de nummer drie van het WK van 2002? Diegene daar goed zicht op heeft, is Pim Verbeek. Hij was ooit werkzaam in het Aziatische land en volgt het als bondscoach van Oman nog steeds. Wat kunnen we van Zuid-Korea verwachten?

Wat kunnen we verwachten van het onbekende Zuid-Korea?

Stort 20 euro bij Jacks.nl en ontvang 5 gratis WK weddenschappen t.w.v. €10!
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

"Ze hebben in elk geval een bijzonder moeizame kwalificatie achter de rug", duidt Verbeek de tien duels, waarin verloren werd van onder andere nummer laatst Qatar en voorlaatst China - toevalligerwijs duels waarin Son afwezig was en al snel uitviel. Na een sterk eerste kwalificatie-deel ging het op de laatste speeldag bijna nog mis tegen concurrent Oezbekistan. Een doelpuntloos gelijkspel was genoeg voor deelname aan het eindtoernooi in Rusland.

Die slechte reeks kostte de Duitser Uli Stielike als keuzeheer de kop: hij moest in juli vertrekken. Shin Tae-yong werd aangesteld als opvolger. "Een goede zaak", vermoedt Verbeek. "Als je een jaar voor een toernooi een nieuwe coach aanstelt, kun je het beste kiezen voor iemand uit het eigen land. Een trainer die de spelers goed kent, maar ook de verhoudingen in een land. Iemand die ook de taal spreekt. Kijk naar Japan: die hebben dat ook gedaan. Slim. Al kan het met Bert van Marwijk bij Australië natuurlijk ook goed uitpakken."

Kwaliteit
Een moeizame kwalificatie dus. Toch loopt er genoeg kwaliteit rond in Zuid-Korea. "In 2012 heeft Zuid-Korea de derde plaats behaald op de Olympische Spelen. Je zou zeggen dat uit die lichting nu wel de vruchten geplukt gaan worden. Die zijn nu nu rond de 26-27 jaar. Maar goed, als je het hebt over uitblinkers. Son is natuurlijk de belangrijkste speler. Ook tijdens de kwalificatie was hij meermaals erg belangrijk. Hij kampte even met een blessure en meteen ging het minder."

Hoewel de Zuid-Koreanen op dit moment heel erg afhankelijk zijn van Son, is het feit dat ze sinds 1986 onafgebroken op een wereldkampioenschap vertegenwoordigd zijn, veelzeggend. Blijkbaar is het nog altijd een van de sterkste Aziatische landen. Verbeek: "Het is voor niet-Aziatische landen heel moeilijk om te schatten waar ze staan voor WK's. Vooral voor tegenstanders. De spelers zijn vaak onbekend(er), er is weinig materiaal om te analyseren. Wat dat betreft is het altijd een verrassing waar ze staan."

WK-kansen
Dus is het ook voor het toernooi in Rusland de grote vraag: hoe zal het de Koreanen vergaan. In eigen land ligt de druk in elk geval wederom onrealistisch hoog. "Dat is daar altijd zo", glimlacht Verbeek, die uit eigen ervaring spreekt. "Ze vinden dat ze altijd mee moeten doen om de finale. Zeker nadat Guus dat in 2002 bijna lukte."

Dat lijkt in een poule met Duitsland, Mexico en Zweden nog lastig genoeg, zeker omdat Mexico al meteen een stunt neerzette tegen Duitsland. Wat is de verwachting van Verbeek? "Ze gaan het zeker heel lastig krijgen in deze poule. Maar: de spelers geven nooit op. Nooit. Ze zijn super gedisciplineerd, dat zit nou eenmaal ingebakken in hun opvoeding en in de cultuur. Wat mentaliteit betreft kunnen ze het iedereen moeilijk maken."

Door: Nathan Sprey

  • Senegal - Nederland, actie Adv

    Maak een account bij Jacks.nl en ontvang 5 gratis WK weddenschappen t.w.v. €10!

    Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

  • Reacties

    WK 2022

    gerelateerd