Verliezend Japan komt met schrik vrij dankzij Colombia

Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Aangeboden door

28 juni 2018 – Met hulp van Colombia en het fairplayklassement heeft Japan alsnog de achtste finales gehaald. Het verloor donderdagmiddag in Wolgograd met 0-1 van het al uitgeschakelde Polen, maar omdat Senegal verloor van Colombia staat Japan toch in de knock-outfase. Tot het laatste moment was het peentjes zweten voor Japan, dat het lot liet afhangen van Colombia. Het bleek de goede keuze, Japan overleefde en staat in de volgende ronde omdat het twee gele kaarten minder pakte dan Senegal.

Verliezend Japan komt met schrik vrij dankzij Colombia

Stort 20 euro bij Jacks.nl en ontvang 5 gratis WK weddenschappen t.w.v. €10!
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Het enige wat Japan vandaag in het snikhete Wolgograd niet moest doen, was verliezen. Alleen dan zou een plek in de achtste finales in gevaar komen, mocht het duel tussen Senegal en Colombia in een gelijkspel eindigen. Een meevaller voor Japan kon zijn dat het speelde tegen Polen, dat vanwege twee nederlagen al uitgeschakeld was en nergens meer om speelde.

Polen, dat op het WK van 2002 en op het WK van 2006 net als nu de eerste groepsduels verloor en toen wel de laatste wedstrijd won, deed voor rust niet echt zijn best om er wat van te maken. Daarnaast lukte er ook heel weinig: Japan was vastbesloten om de nul te houden. Dat lukte vrij eenvoudig, op één moment na. Een kopbal van Kamil Grosicki ging gedeeltelijk over de lijn, maar voordat de bal helemaal over de lijn ging, sloeg keeper Eiji Kawashima de inzet van Grosicki uit het doel weg. De doellijntechnologie oordeelde: geen goal. 

Zelf kreeg Japan, dat in een sterk aangepaste formatie speelde, niet meer dan een handvol kansjes. Yoshinori Muto, een van de nieuwe namen, was het dichtst bij een goal. Lucas Fabianski stond tot dat moment goed te keepen en liet bij het moment van Muto opnieuw zijn klasse zien. De pegel van Muto was goed naar de hoek, maar Fabianski was in staat om die knal uit de hoek te slaan.

Dat Japan er blijkbaar vanuit ging dat het die volgende ronde wel ging bereiken zonder goed te spelen, kwam de Aziaten na een uur spelen duur te staan. Bij een vrije trap stond Jan Bednarek helemaal vrij en de verdediger tikte de bal eenvoudig in het doel: 0-1. De nieuwe stand betekende verschuivingen in de groep, nu waren Colombia en Senegal door en lag Japan eruit. Extra nadelig voor Japan was dat Senegal en Colombia allebei nog niet gescoord hadden, dus beiden zouden met de 0-0 stand content kunnen zijn.

Gelukkig voor Japan dacht Colombia daar anders over: het kwam een kwartier voor tijd op 0-1 tegen Senegal. Hierdoor ging het fairplayklassement een rol spelen, aangezien Japan en Senegal precies gelijk stonden op doelsaldo en in het onderlinge duel tot 2-2 waren gekomen. Het klassement was in het voordeel van Japan, op het moment van de 0-1 van Colombia had Japan vier gele kaarten en Senegal in totaal zes.

Japan besloot in het laatste kwartier niet meer voor de gelijkmaker te gaan, maar de deuren gesloten te houden. Een tweede goal van Polen zou ook exit WK betekenen, dus legde Japan haar lot volledig in de handen van Colombia. Dat was uiteindelijk de juiste keuze, want Colombia hield stand en dus ging Senegal naar huis omdat het vaker de gele kaart had gezien dan Japan. Ondertussen redde keeper Kawashima Japan nog, hij voorkwam een eigen doelpunt een minuut of tien voor tijd. Daarna speelde de Japan - dat op achterstand stond - de bal achterin rond, terwijl Polen het ook wel geloofde: een bizarre situatie als resultaat.

Nadat duidelijk werd dat Senegal definitief had verloren van Colombia, was de opluchting bij Japan zichtbaar. Het werd tweede in groep H achter Colombia en weet vanavond wie het treft in de achtste finales, België of Engeland.

Opstellingen en beoordelingen:*
Japan: Eiji Kawashima 7.5, Hiroki Sakai 5.5, Maya Yoshida 6.5, Tomoaki Makino 6, Yuto Nagatomo 5.5, Gotoku Sakai 6, Gaku Shibasaki 5, Hotaru Yamaguchi 5, Takashi Usami 5 (65. Takashi Inui 5), Yoshinori Muto 6 (82. Makoto Hasebe -), Shinji Okazaki 5 (47. Yuya Osako 5).                                  

Polen: Lukasz Fabianski 7, Artur Jedrzejczyk 6, Kamil Glik 6.5, Jan Bednarek 7, Bartosz Bereszynski 6, Jacek Góralski 6.5, Grzegorz Krychowiak 6, Kamil Grosick 6.5i, Piotr Zielinski 6 (78. Lukasz Teodorczyk -), Rafal Kurzawa 5 (78. Slawomir Peszko -), Robert Lewandowski 5.5.

Man of the match: Eiji Kawashima
*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

  • USA - Nederland, actie Adv

    Scoort Nederland tegen Argentinië? Win €50 bij een inzet van €1 via Jacks.nl.

    Jacks pakt vrijdag wederom uit met een WK-actie. Ditmaal hoeft Nederland niet eens te winnen maar is één euro op 'Nederland scoort' voldoende om vrijdag misschien vijftig euro rijker te zijn.

  • Reacties

    WK 2022

    gerelateerd