WK-dagboek 18: Schmeichels schaduw en sneuvelende favorieten

1 juli 2018, 23:15   Bijgewerkt: 3 juli 2018, 17:39

De zeventiende dag op het wereldkampioenschap was die van de verleningen. Op 1 juli werden in de historie acht WK-duels gespeeld, zes daarvan kwamen tot een verlenging. Toch waren beide duels in Rusland niet om over naar huis te schrijven: Spanje passte meer dan elfhonderd keer naar elkaar, maar vond een opening te weinig tegen het gastland. Ook Kroatië en Denemarken imponeerden niet, waardoor het amusementgehalte bijzonder laag lag. Maar de spanning was des te groter, zeker bij de kansen vanaf elf meter.

Schmeichel weer in de schaduw

Kasper Schmeichel is niet zeker altijd blij met de vergelijkingen met zijn vader. "Dat gepraat over die schaduw. Ik ben altijd mijzelf gebleven, ondanks mijn vader", sprak hij eerder. Tegen Denemarken greep hij de kans om de rollen eens om te draaien: Peter Schmeichel stopte namelijk nooit een strafschop op een wereldkampioenschap. Zijn zoon Kasper wel en op een zeer belangrijk moment. 'Pa' Schmeichel was daar in beeld zéér blij mee, helaas volgde er een strafschoppenserie waarin ook Danijel Subasic tot held uitgroeide. Nooit was er een strafschoppenserie op een WK met zoveel missers. Grijpt Schmeichel eindelijk eens de hoofdrol, wordt hij alsnog overschaduwd…

{image[327189][right-half][]}Ignashevich

Als thuisland zou je zeggen dat Rusland de stadions goed moet kennen. Toch maakte die ploeg als enige tot dusver liefst twee (!) eigen doelpunten dit toernooi. Als je die meerekent, dan zijn de Russen de meestscorende ploeg van het wereldkampioenschap tot dusver. Ook is het totaal aantal eigen goals op een WK hoger dan ooit (10, gevolgd door 6 in 1998). De tiende eigen goal leverde bovendien een record op: verdediger Sergej Ignasjevitsj was met zijn bijna 39 jaar - dat wordt hij een dag voor de WK-finale - de oudste maker van een eigen doelpunt op een WK ooit. Krijgt hij over twee weken een verlaat verjaarsdagcadeau?

Favoriet na favoriet sneuvelt

De grote landen op dit wereldkampioenschap gaan er langzaam, maar zeer zeker uit. Nederland en Italië kwamen niet eens in Rusland, Duitsland strandde in een op het oog simpele groepsfase. Argentinië en Spanje liggen er na de achtste finales uit. Daarom haalt Zweden, Zwitserland, Engeland, Colombia of Rusland de eindstrijd op dit WK. En haalt een van de grote favorieten, Frankrijk en Brazilië, de finale in elk geval niet. Favoriet na favoriet sneuvelt...

Late goals van Kroatië

Zes van de zeven velddoelpunten van Kroatië dit wereldkampioenschap vielen na rust tot dusver. Tegen de Denen viel de eerste juist heel snel - overigens nog wel na die van de Denen. Maar in het tweede bedrijf viel er ditmaal géén goal en creëerde het ook weinig kansen. In de verlenging had Luka Modric wel dé kans op de zevende treffer na de pauze, maar miste vanaf elf meter. Die misser werd ze ditmaal niet fataal en wederom zat het venijn van een duel van Kroatië dus in de staart. 

{image[327144][left-half][]}Januzaj twijfelachtig

En met het verliezen van de favorieten, vooral aan de kant van het toernooi waarin Engeland zit, wordt de dankbaarheid vanuit de United Kingdom voor België én Januzaj met het duel groter. Dankzij zijn doelpunt werd België winnaar van de poule, maar zit het ook in het zware deel van het wereldkampioenschap met bijvoorbeeld Frankrijk en (vermoedelijk) Brazilië. Bovendien hield Januzaj aan dat duel een blessure over, waardoor hij voor het duel tegen Japan - waar hij normaliter bankzitter zal zijn - zeer twijfelachtig is. Zijn optreden tegen Engeland wordt dus in feite met de dag minder.

Opstellingen en beoordelingen

Spanje-Rusland

Spanje: David de Gea 6, Nacho 6 (70. Dani Carvajal 6), Gérard Piqué 5,5, Sergio Ramos 5,5, Jordi Alba 6,5, Sergio Busquets 5, Koke 5, Marco Asensio 5 (104. Rodrigo -), Isco 6,5, Diego Costa 5,5 (79. Iago Aspas 6,5), David Silva 4,5 (66. Andrés Iniesta 6)

Rusland: Igor Akinfeev 8, Fyodor Kudrayshov 7,5, Ilja Kutepov 6,5, Mario Fernandes 7, Sergei Ignashevich 7, Aleksandr Golovin 6,5, Alexander Samedov 5,5 (61. Denis Cheryshev 5,5), Daler Kuzyaev 5,5 (97. Alexandr Erokhin 6), Roman Zobnin 6, Yuri Zhirkov 5 (46. Vladimir Granat 5,5), Artem Dzyuba 6,5 (65. Fjodor Smolov 5,5)

Man of the match: Igor Akinfeev

Kroatië - Denemarken

Kroatië: Danijel Subasic 6,5; Sime Vrsaljko 6,5, Dejan Lovren 6, Domagoj Vida 6,5, Ivan Strinic 6 (80. Josip Pivaric -); Ivan Rakitic 6, Marcelo Brozovic 5,5 (71. Mateo Kovacic 5); Ante Rebic 6, Luka Modric 5,5, Ivan Perisic 4,5 (96. Andrej Kramaric ); Mario Mandzukic 6 (108. Milan Badelj -)

Denemarken: Kasper Schmeichel 7; Jonas Knudsen 6,5, Mathias Jørgensen 6,5, Simon Kjaer 6, Henrik Dalsgaard 5; Christian Eriksen 5,5, Thomas Delaney 6 (98. Michael Krohn-Dehli 5,5), Andreas Christensen 6 (46. Lasse Schone 6); Martin Braithwaite 6 (106. Pione Sisto -), Andreas Cornelius 5,5 (66. Nicolai Jørgensen 6), Yussuf Poulsen 5,5

Man of the match: Kasper Schmeichel

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen