De WK-balans: wie waren de top's en de flop's van het WK?

16 juli 2018, 12:38   Bijgewerkt: 16 juli 2018, 12:43

Het hele wereldkampioenschap in Rusland hield FCUpdate.nl de tops en flops per speelronde bij. Van VAR's, Willy Cabellero, Kylian Mbappé tot aan de Russische fans: alles kwam voorbij. Nu alle 64 duels achter de rug zijn en Frankrijk het feest heeft gevierd, maken we nog een keer de balans op aan de hand van de tops en flops. Ditmaal komen alleen de landenteams aan bod.

Tops

1. Kroatië

Niet geheel verrassend als je kijkt naar de individu's van de Kroaten, maar wel als je kijkt naar de prestaties in de afgelopen jaren. Met pijn en moeite werd het WK behaald, maar in Rusland liet de ploeg van Zlatko Dalic eindelijk zien waartoe het in staat is. Met Ivan Rakitic, Luka Modric en Marcelo Brozovic stond het middenveld als een huis, terwijl het achterin zeer degelijk was, met Danijel Subasic als de broodnodige penaltykiller. Voorin waren Ivan Perisic en Mario Mandzukic goud waard. De Kroaten waren de verrassing van het WK, alleen in de finale ontbrak het aan geluk.

{image[327449][right-half][]}2. België

Negen punten uit drie groepsduels, een prachtige comeback tegen Japan, een heerlijke overwinning op Brazilië én de derde plaats. Het WK voor België was er één om over naar huis te schrijven. De prachtige huldiging in eigen land was wat dat betreft meer dan terecht. Al had er meer ingezeten voor onze zuiderburen, die de halve finale van Frankrijk hadden kunnen winnen. Wellicht waren ze nog niet 'rijp' genoeg voor het winnen van het WK. Maar over twee jaar gaan de Belgen het EK winnen, aldus de immidels ambitieuze Belgen.

3. Rusland

Op voorhand gaf niemand een cent voor de kansen van het thuisland. Sterker nog: in Rusland had men er weinig vertrouwen in dat ze überhaupt de groepsfase zouden overleven. De 5-0 overwinning op Saudi-Arabië veranderde alles. Met Denis Cheryshev leverden de Russen zelfs nog een van de smaakmakers van het toernooi, al liet ook Aleksandr Golovin prachtige dingen zien. Met de uitschakeling van Spanje was het WK voor Rusland al geslaagd, maar wat als Fedor Smolov zijn strafschop gewoon genomen had?

4. Zweden

Wie Zweden als nummer één had getipt in Groep F, heeft ongetwijfeld een hoop geld gewonnen. De Scandinaviërs versloegen in aanloop naar het WK Nederland én Italië en lieten in Rusland ook Duitsland en Mexico achter zich. Toen Zwitserland daarbij kwam, gingen ze in Zweden écht dromen. Een herhaling van het WK 1994 zat er door de nederlaag tegen Engeland uiteindelijk niet in. Toch had niemand dit durven dromen op het eerste eindtoernooi na het imperium van Zlatan Ibrahimovic.

{image[327477][left-half][]}5. Frankrijk

Was het verdedigend? Ja. Had de voetbalwereld meer attractiviteit van de Fransen verwacht? Ja. Maar wie de kunst van het verdedigen wil afkijken, doet dat bij de ploeg van Didier Deschamps. Een solide defensie met N'Golo Kanté als stofzuiger ervoor en verder harde werkers als Blaise Matuidi en ook Antoine Griezmann maakten van Frankrijk de perfecte counterploeg. En ook dat heeft zijn schoonheid én vooral effectiviteit. Het leverde Frankrijk de wereldtitel op en daarmee zijn ze ontegenzegelijk een van de tops dit WK.

Flops

1. Duitsland

Dat de regerend wereldkampioen het erg slecht doet het toernooi erna, is inmiddels meer de regel dan de uitzondering. Toch had niemand dat bij de ploeg van Joachim Löw verwacht. Met name in de poulefase werden geen problemen verwacht voor Die Mannschaft, maar vanaf minuut één rommelde het. De onrust rondom Leroy Sané, de verdedigende problemen tegen Mexico, het juich-incident tegen Zweden. Dat resulteerde uiteindelijk in de laatste plaats (!) in Groep F. Een regelrechte schande, al krijgt Löw wel de kans om het te herstellen.

{image[327241][right-half][]}2. Spanje

Twee dagen voor het WK de bondscoach ontslaan was voor het resultaat in Rusland niet bevordelijk. Hoewel de poulefase verre van overtuigend was, ging Spanje met vijf punten wel als nummer één door naar de achtste finales. Daar kreeg het een herkansing, maar kon het wederom niet overtuigen. Als het kampioenschap passing werd gehouden, had de ploeg van Fernando Hierro wél gewonnen. Maar uiteindelijk tellen de doelpunten en die had Spanje – vanaf elf meter weliswaar – simpelweg minder dan Rusland.

3. Brazilië

Op voorhand dé uitgesproken favoriet. Maar tegen Zwitserland kwam dat er niet uit en ook tegen Costra Rica en Servië hield het allemaal niet over. Genieten was het vooral van de individuele kwaliteit van Philippe Coutinho, maar van de sterke WK-kwalificatiereeks die de ploeg van Tite speelde was te weinig terug te zien. Dankzij het waardeloze gedrag van Neymar kwam de ploeg bovendien vooral in het negatieve daglicht. Tegen België had de verdedigende wanorde van de eerste helft nog hersteld kúnnen worden, maar Thibaut Courtois lag keer op keer in de weg.  

{image[327048][left-half][]}4. Polen

Polen was eveneens een land dat in de WK-kwalificatie enorm overtuigde en onder andere Denemarken achter zich liet. Met Robert Lewandowski hebben ze bovendien een ster van wereldtop in huis en ontbrak in hun poule een absolute favoriet. Ingrediënten genoeg voor een heel mooi WK voor Polen, maar bondscoach Adam Nawalka slaagde er geenzins in om daar een mooi hoofdgerecht van te maken. Na twee duels en vijf tegendoelpunten zat het WK er alweer op voor Polen.

5. Egypte

Het uitvallen van Mohamed Salah was de eerste grote tegenvaller voor Egypte, het late doelpunt van José Giménez tegenvaller twee. Maar ook met de grote Liverpool-ster ging het niet goed op het WK in Rusland, want ook van het gastland werd kansloos verloren. Het laatste duel met Saudi-Arabië, waarin Salah nog wel scoorde, viel Egypte wederom tegen. Met een goede Salah hadden de meeste voetbalfans meer verwacht, ook gezien de zwakke poule. Het zat er geenzins in.

Lees ook: 

De WK-balans: wie waren de tops en flops van de halve finale?

- De WK-balans: wie waren de tops en flops van de kwartfinale?

- De WK-balans: wie waren de tops en flops van de achtste finale?

- De WK-balans: wie waren de tops en de flops van speelronde III?

- De WK-balans: wie waren de tops en de flops van speelronde II?

- De WK-balans: wie waren de tops en de flops tot dusver?

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen