Zweden schakelt Paraguay uit

15 juni 2006, 22:50

Goed was het zeker niet, maar daar maalt in Zweden niemand meer om: na de uiterst moeizame 1-0 zege op Paraguay heeft het land plotseling uitstekende papieren om de tweede ronde van het WK te halen. Door een laat doelpunt van Fredrik Ljungberg heeft de ploeg nu vier punten, waardoor alleen een mirakel de ploeg nog uit de achtste finale kan houden. Voor Paraguay daarentegen, de afgelopen twee WK's nog goed voor een plaats in de tweede ronde, is het doek gevallen.

Het duel tussen Paraguay en Zweden was voor beide ploegen een kwestie van erop of eronder. Paraguay verloor haar eerste wedstrijd met 1-0 van Engeland, terwijl Zweden tegen Trinidad & Tobago niet verder kwam dan een doelpuntloos gelijkspel. Na de overwinning van Engeland op Trinidad zijn de Engelsen zeker van een plaats in de tweede ronde, Zweden en Paraguay hopen allebei op het tweede ticket voor de achtste finale.

Het feit dat het voor beide ploeg belangrijker was om niet te verliezen dan om te winnen, werd al snel duidelijk. Hoewel beide ploegen aanvallend aan het duel begonnen, kwam al snel de klad er in. Naarmate de eerste helft vorderde werd de wedstrijd steeds rustiger en grote kansen bleven uit. De beste mogelijkheden waren voor Zweden, maar dat kwam vooral door schoten uit de tweede lijn. Zo was Kim Kallström dicht bij een treffer, maar zijn schot werd knap gepareerd door doelman Bobadilla. Dat Paraguay in 45 minuten niet verder kwam dan één afzwaaier van Nelson Valdez, was tekenend voor de onmacht bij de Zuid-Amerikanen.

Pas na een kwartier in de tweede helft kreeg Zweden haar eerste grote kans van de wedstrijd. De ingevallen Allbäck kon vrij doorlopen naar het Paraguayaanse doel en hij wilde de bal over doelman Bobadilla heen lobben. Dat lukte, maar de inzet van de Zweed was te zacht. De meegelopen verdediger Denis Caniza was er als de kippen bij om het lobje van Allback net voor de lijn op te ruimen. Voor de Paraguayaanse bondscoach Anibal Ruiz was deze kans het sein om in te grijpen. De trainer voerde binnen enkele minuten een dubbele wissel door, waarbij onder meer Roque Santa Cruz het veld moest ruimen. De aanvaller van Bayern München zat geen moment in de wedstrijd en slaagde er geen seconde in om voor gevaar te zorgen.

De wedstrijd leek uit te draaien op een doelpuntloos gelijkspel, maar zoals bij vijf van de afgelopen zes wedstrijden viel er in de absolute slotfase nog een doelpunt. Een lange bal werd door Allbäck teruggekopt naar de eerste paal, waar Fredrik Ljungberg helemaal vrij stond. De aanvallende middenvelder van Arsenal aarzelde niet en kopte de bal feilloos in het Paraguayaanse doel. Hiermee kreeg Zweden alsnog wat het verdiende. Goed speelde de ploeg zeker niet, maar wat Paraguay liet zien was nog slechter. Zweden heeft nu aan een punt tegen Engeland voldoende om een plaats in de tweede ronde veilig te stellen.