Feyenoord profiteert tegen Vitesse niet van het gelijkspel van AZ

10 maart 2019, 16:31

Feyenoord is er zondagmiddag niet in geslaagd om te profiteren van de remise van AZ bij PEC Zwolle. Bij Vitesse kwamen de Rotterdammers niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Het kwam op slag van rust nog wel op voorsprong via Orkun Kökcu, die de geblesseerde Tonny Vilhena verving. Vitesse sloeg terug via Mohammed Dauda, maar kwam niet verder dan dat. Het gelijkspel gaf de krachtverhoudingen goed weer, al raakte Jan-Arie van der Heijden vlak voor tijd nog de paal.

Met de wetenschap dat AZ eerder zondagmiddag niet won bij PEC Zwolle (0-0) was dit duel tussen Vitesse en Feyenoord een zeer belangrijk duel in de subtop. Feyenoord had zeven punten voorsprong op de Arnhemmers, maar slechts twee op AZ. Voor Vitesse werd het dus aanhaken of afhaken geblazen, terwijl Feyenoord bij een zege zichzelf een dienst zou bewijzen door afstand te nemen van AZ en de derde plek weer te verstevigen.

Daarnaast had Feyenoord nog geen enkel uitduel gewonnen in 2019. Na nederlagen bij PEC Zwolle, Excelsior en Groningen volgde nog een gelijkspel bij PSV. De laatste uitzege van Feyenoord was 9 december, op bezoek bij FC Emmen werd het 1-4. Daarin was Kökcü een van de doelpuntenmakers en uitgerekend hij was het die op vreemde bodem de 0-1 maakte. Op aangeven van Robin van Persie schoof hij in de blessuretijd van de eerste helft de bal in de lange hoek.

Gezien het spelbeeld was het een terechte voorsprong: Feyenoord had in de voorafgaande 45 minuten meer kansen gehad. Het was in de persoon Van Persie alleen vergeten de bal in het doel te werken. De topscorer van de Rotterdammers werd vanaf de vleugels meerdere keren in stelling gebracht, maar hij vond Vitesse-doelman Eduardo meerdere keren op zijn weg en volleerde ook een keer over.

Vitesse had van het kansenmissende Feyenoord kunnen profiteren. De grootste mogelijkheid was voor verdediger Maikel van der Werff, bij een vrije trap kopte hij in vrijstaande positie over. Daarnaast werd Feyenoord na een half uur spelen slordig en kon Vitesse meermaals uitbreken. Daarbij ontbrak het echter steeds aan de eindpass, waardoor Feyenoord behalve de kopkans van Van der Werf nauwelijks in de problemen kwam.

Daarom joeg het team van Leonid Slutsky meer op de voorsprong dan Feyenoord. Feyenoord-goalie Joris Delle, de vervanger van de geblesseerde Kenneth Vermeer, kreeg aardig wat te doen. In een tijdsbestek van tien seconden moest hij twee reddingen verrichten vijf minuten voor tijd sloeg hij een schot van Max Clark over. Ook stond hij paraat bij een aantal corners en voorzetten.

De derde keuze van Feyenoord hield Vitesse dus van scoren af en vierde met Feyenoord nog bijna nog de overwinning. Vlak na de knal van Clark waren het Van Persie en Van der Heijden die nog aan een doelpunt roken. Van Persie kopte naast en over, terwijl Van der Heijdens kopbal op de paal belandde. Daardoor bleef het bij 1-1 en won Feyenoord opnieuw niet op vreemde bodem. Wel slaat het de aanval van Vitesse af en is het gat met nummer vier AZ nog altijd drie punten.

Opstellingen en beoordelingen*:

Vitesse: Eduardo dos Reis Carvalho 6.5, Vyacheslav Karavaev 6.5, Danilo Doekhi 5, Maikel van der Werff 5, Max Clark 6, Matus Bero 5, Martin Ødegaard 6, Alexander Büttner 5 (79. Hilary Gong-), Navarone Foor 5 (46. Thulani Serero 6), Mohammed Dauda 6 (62. Thomas Buitink 5), Bryan Linssen 5.

Feyenoord: Joris Delle 6.5, Jeremiah St. Juste 6 (69. Eric Botteghin 5.5), Cuco Martina 5, Jan-Arie van der Heijden 6.5, Ridgeciano Haps 5, Jordy Clasie 4.5, Jens Toornstra 5, Orkun Kökcü 6.5 (76. Nicolai Jørgensen -), Steven Berghuis 5.5, Robin van Persie 7, Sam Larsson 5.5.

Man of the match: Robin van Persie

*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

[photo,120893,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen