Advocaat gaat voor Europees voetbal en wil overwinteren in de EL

31 oktober 2019, 14:56

Dick Advocaat is donderdag gepresenteerd als trainer van Feyenoord en heeft een duidelijke doelstelling uitgesproken: ondanks de achterstand in de competitie wil hij Europees voetbal halen. "Het maakt niet uit hoe, maar dat heeft de club wel nodig", zei de oefenmeester, die tevens nog gelooft in overwintering in de Europa League, ondanks de vierde plek in de poule.

In een overvolle perszaal in De Kuip werd Advocaat voorgesteld als de opvolger van Jaap Stam. En die coach hebben de spelers van Feyenoord in de steek gelaten, vindt hij. "Ze stonden achter Jaap, zeiden ze. Maar dat heb ik niet gezien. Dan hadden ze wel anders gevoetbald", zei Advocaat, scherp als altijd. En dat zit hem volgens mij niet per se in de kwaliteit, maar wel in de mentaliteit.

"Deze selectie kan wel bovenin meedraaien, maar vooralsnog staan we vijftien punten achter de kop en vijf punten boven de onderste", realiseerde hij zich. En dus moet er meer beleving en strijd in het elftal komen. "Terug naar de basis. Want Feyenoord heeft ook goede wedstrijden gespeeld, bijvoorbeeld tegen FC Porto en nog een aantal. Maar tegen Ajax zijn we gespaard, dat mag natuurlijk niet."

{image[337775][right-half][]}Communicatie in het team

Naast passie en beleving moet de communicatie veel beter, merkte Advocaat direct tijdens de eerste training. "Dit is een vrij stille groep naar elkaar toe. Ze moeten af en toe wat tegen elkaar zeggen. Er mag wel meer beleving in", vond de oefenmeester, die ook merkt dat er bepaalde spelers in het elftal niet de Nederlandse en zelfs Engelse taal machtig zijn.

"Daar ben ik wel van geschrokken. Ze zeggen vaak dat ze in het voetbal alles wel begrijpen, maar blijkbaar niet. Dan moet je teruggaan naar de basis", zei Advocaat, die wel vasthoudt aan het 4-3-3-systeem. "Ik heb Feyenoord nog nooit anders zien spelen." Over de onrust bij de club zelf op directie-niveau, wilde Advocaat niet te veel kwijt. "Daar ben ik niet voor gehaald en het interesseert me niet ook. Als je wint, hoor je niemand erover. Nu je verliest, wordt het omgedraaid", zei hij.

Assistenten

Dat naast Advocaat de volledige technische staf opnieuw werd samengesteld, daar heeft de ervaren coach amper stem in gehad. "Dat heeft het bestuur zelf besloten en mij medegedeeld", zei Advocaat. "Maar ik neem altijd iemand mee in een technische staf. En van Said Bakkati vonden ze dat hij het heel goed deed." John de Wolf komt mee samen met Cor Pot. Eerstgenoemde moet voor de nodige beleving zorgen bij de groep. "En hij kan de verdedigers wat bijbrengen. Hij heeft karakter, strijd, kan provoceren. Dat moet je aangaan, zodat de instelling verandert binnen een team."

Tot slot werd de Kleine Generaal nog gevraagd waarom hij ditmaal wel instapt en in februari dit jaar niet. "Toen hadden we met FC Utrecht twee keer verloren en was de stemming heel anders. Ik trok me aan van dingen die men zei in de krant en dergelijke. Normaal niet, toen wel en daar had ik geen zin in", aldus Advocaat, die aanbiedingen in het buitenland afwees en nu juist wél uitkijkt naar zijn uitdaging. "We hebben een aardig elftal en vind het wel leuk."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen