Het jaar van... sc Heerenveen: Jansen laat sentiment keren

28 december 2019, 14:20

Alle wedstrijden uit de Eredivisie en KNVB Beker van 2019 zitten erop. Ajax pakte de dubbel en stond in de halve finale van de Champions League, FC Twente keerde terug in de Eredivisie en Willem II groeide uit tot dé verrassing. Er gebeurde genoeg in het afgelopen kalenderjaar, dus is het tijd om terug te blikken. In deel VIII van onze cluboverzichten: sc Heerenveen.

Hoeveel er in een jaar tijd kan veranderen ondervond sc Heerenveen. Begin dit jaar waren er zelfs kortstondige degradatiezorgen. Slechts 23 punten had Heerenveen in februari voor het treffen met koploper PSV. Kwam het nog wel goed met de eens zo trotse Friese club? Na de spectaculaire 2-2 tegen de toenmalige landskampioen sprokkelde Heerenveen genoeg om in grijze middenmoot te eindigen. Jan Olde Riekerink maakte het eind van de competitie niet meer mee. Vier wedstrijden voor het einde werd de trainer de laan uitgestuurd. De beschamende 2-0 nederlaag tegen FC Emmen was de druppel. Olde Riekerink werd verantwoordelijke gehouden voor het labiele Heerenveen en moest zijn koffers pakken.

Parallel aan de sportieve malaise liep de bestuurlijke wanorde. Cees Roozemond schoof zichzelf vanuit het stichtingsbestuur - het hoogste cluborgaan - door naar de directeurstoel in het Abe Lenstra Stadion. De move deed veel wenkbrauwen fronsen. Er werd zelfs gesproken van een coup. Daarmee klapten ook de gesprekken met 'groep Riemer van der Velde'. Een groep iconen, waaronder de erevoorzitter, Foppe de Haan en Gertjan Verbeek, had een plan klaarliggen om hun gezonken liefde uit het moeras te trekken. Maar die ideeën werden in de wind geslagen.

Cees Roozemond

Cees Roozemond

Het helpt Roozemond enorm dat de prestaties op het veld dit seizoen uitstekend zijn. De credits daarvoor komen op het bordje van Johnny Jansen. Onder hem is het sentiment gekeerd. Het kind van de club kreeg na het ontslag van Olde Riekerink het vertrouwen. Hij betaalt dit volledig terug. Heerenveen staat achtste in de brede middenmoot. Maar belangrijker nog: Heerenveen is weer leuk om naar te kijken. Met Sven Botman en Ibrahim Dresevic als poortwachters en Joey Veerman, Mitchell van Bergen en Chidera Ejuke als smaakmakers, laat Jansen Heerenveen fris voetbal spelen. Daarom werd daags voor de kerstdagen zijn contract ook met twee seizoenen verlengd.

{image[331806][right-half][]}Hét hoogtepunt: de 4-4 tegen Ajax

SC Heerenveen kwam in 2019 tot diepe dalen en tot hoge pieken. De Friezen gingen dit jaar twee keer roemloos ten onder tegen FC Emmen, maar legden topploegen het vuur aan de schenen. Ajax kan erover meepraten. De heroïsche 4-4 van 20 januari is er een voor de geschiedenisboeken. Van 1-0 naar 1-1, van 3-1 naar 3-3 en van 4-3 naar 4-4. Heerenveen kreeg het allemaal voor elkaar in de Johan Cruijff ArenA. Tussen alle doelpunten stopte Warner Hahn nog een penalty van Dusan Tadic en ontnam Serdar Gözübüyük Heerenveen ook een strafschop. En de Friese fans zullen Arber Zeneli, die in de 93ste minuut alleen op Kostas Lamprou af ging, ook nog wel op hun netvlies hebben.

De beste aankoop: Joey Veerman

Uiteindelijk pikte sc Heerenveen Joey Veerman op bij FC Volendam. De eerste optredens van de middenvelder riepen meteen vragen op: hebben andere clubs zitten slapen? Veerman speelde zich meteen in de basis en oogst veel lof. Dat hij nog niet debuteerde voor Jong Oranje liet ook verschillende wenkbrauwen fronzen. Met Veerman heeft Heerenveen een nieuwe goudmijn in handen. Zolang deze ontwikkeling aanhoudt, kan het verblijf van de Volendammer in Friesland zomaar beperkt blijven tot één seizoen.

De tegenvaller van het jaar: Alen Halilovic

We hadden hier evengoed Dennis Johnsen kunnen noteren. Hun verblijf bij sc Heerenveen is vergelijkbaar. Dennis Johnsnen werd afgelopen winter gehuurd, imponeerde niet en daarom liet Heerenveen de optie tot koop varen. Ook Alen Halilovic speelt op huurbasis in het Abe Lenstra Stadion. Net als Johnsen stond de AC Milan-huurling te boek als groot talent. Maar ook in het Abe Lenstra komt het er moeizaam uit bij de Kroaat. Iedereen ziet dat Halilovic kan voetballen, maar hij brengt te weinig voor een basisplaats. De Messi van de Balkan moet in 2020 aan de bak om ook zijn periode in Friesland niet een deceptie te laten worden.

{image[336741][left-half][]}De doorbraak van: Sven Botman

Niemand die het in Heerenveen nog over Kik Pierie heeft. SC Heerenveen liet de zelfopgeleide verdediger naar Ajax gaan en kreeg er Sven Botman als huurling voor terug. Waar Pierie in de anonimiteit speelt voor Jong Ajax, maakt Botman wekelijks indruk in de Eredivisie. Botman is een complete en sterke verdediger. Het belangrijkste verschil met Pierie: de over-mijn-lijk-mentaliteit. Niet voor niets kreeg Heerenveen in de eerste seizoenshelft slechts 22 doelpunten tegen. Voor Heerenveen begrippen geen overbodige luxe. Voorgaande seizoenen was de defensie vaak een gatenkaas. Hoe anders is dat nu met poortwachters Botman en Dresevic.

Eredivisie-cijfers

Duels: 35

Zeges: 12

Gelijke spelen: 13

Nederlagen: 10

Doelcijfers 57 voor, 56 tegen

Grootste zege: Heracles Almelo - sc Heerenveen 0-4 (4 augustus)

Grootste nederlaag: Ajax - sc Heerenveen 4-1 (14 september)

Topscorer: Sam Lammers (10 doelpunten)

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen