Hoe regel je een ESTA voor een voetbalreis naar Amerika?

7 juni 2020, 21:04   Bijgewerkt: 4 maart 2021, 16:13

Frank de Boer, Jaap Stam, Jürgen Locadia: Nederlanders met een verleden bij Ajax, Feyenoord en PSV staan er genoeg onder contract in de MLS. De Amerikaanse voetbalcompetitie gaat vermoedelijk snel weer van start. Maar hoe regel je een ESTA als je naar een voetbalwedstrijd in Amerika wilt?

Alle voetbalfans die naar Amerika willen reizen, hebben in principe geen visum nodig. Dat scheelt, want het aanvragen van dat papiertje is een flink gedoe. Als je korter dan negentig dagen in het land verblijft voor bijvoorbeeld een vakantie, zakenreis of wedstrijdbezoek, kun je volstaan met het aanvragen van een ESTA (Electronisch System for Travel Authorisation). Dat geeft reizigers met een Nederlands- en/of Belgisch paspoort de mogelijkheid om zonder visum naar de Verenigde Staten te reizen. Belangrijk is om die wel aan te vragen, aangezien luchtvaartmaatschappijen en cruiserederijen reizigers mogen weigeren als ze niet over een geldig ESTA beschikken. Zonder visum is reizen met een ESTA bovendien verplicht. Je kunt er overigens ook vrij door Mexico en Canada mee reizen.

Het aanvragen van een USTA is heel eenvoudig, 24 uur per dag mogelijk en bovendien veel goedkoper dan een visum. Je kunt online binnen enkele minuten een aanvraagformulier invullen en direct na de aanvraag kun je het bedrag van €29,95 per reiziger voldoen. Indien je voor 23.00 uur hebt besteld, ontvang je je ESTA doorgaans nog dezelfde dag. Ook kan het via een spoedprocedure: voor €9,95 extra heb je binnen een kwartier je ESTA al voorhanden.

Een ESTA is uitsluitend bedoeld voor de bezoekers van een land of een zakelijke klant, maar het is niet toegestaan om werk in loondienst uit te voeren bij een Amerikaans bedrijf of een opleiding te volgen in de USA. Ook kun je als journalist met een ESTA niet uit de voeten en zal je een visum moeten aanvragen.

Voorwaarden ESTA

Vanaf het moment dat je ESTA wordt goedgekeurd, mag je binnen twee jaar een periode van negentig aangesloten dagen in Amerika verblijven. Denk wel om de geldigheid van je paspoort: als jouw paspoort verloopt, dan verloopt ook de geldigheid van de ESTA. Als je daarna een nieuw paspoort aanvraagt, moet je dus ook een nieuwe ESTA aanvragen.

Ook zit er een aantal voorwaarden aan voor jezelf bij het aanvragen van en ESTA: zo mag je geen drugs gebruiken, geen ernstige ziekte hebben, geen strafblad hebben en je hebt nooit eerder de immigratieregels overtreden. Ook mag je niet recent in Irak, Iran, Soedan, Syrië, Jemen, Somalië of Libië geweest.

Heb je een ESTA aangevraagd, dan ben je al goed op weg om je reis naar Amerika in vervulling te brengen. Ben je bang dat je nog iets bent vergeten? Bekijk dan ook de reischecklist van de overheid om te zorgen dat alles in kannen en kruiken is voor je reis. Wellicht kun jij dan de herstart van de MLS van dichtbij meemaken!

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen