Wéér voortijdig vertrek De Boer: kan hij dan alleen bij Ajax slagen?

25 juli 2020, 16:21

Frank de Boer is vrijdag vertrokken als trainer van Atlanta United. Ondanks twee prijzen en het bereiken van de finale vorig seizoen, werd de rampzalige hervatting na de coronastop de Nederlander fataal. De oefenmeester moest vertrekken en dat was voor hem niet voor het eerst in het buitenland. Waar ging het mis en waar ligt zijn toekomst: is die er nog wel buiten Amsterdam?

Volgens The Atlanta Journal-Constitution gaat het ontslag van De Boer verder dan alleen de slechte resultaten van dit seizoen. Zijn eerste jaar begon ook erg slecht en bij de achterban maakte De Boer direct vijanden door te zeggen dat de fans 'verwend waren' door de successen uit het verleden. Een jaar voor zijn aanstelling won Atlanta namelijk de MLS. De Nederlander kwam terug op zijn verkeerd gevallen woorden en verduidelijkte dat verwend iets anders betekent in Nederland dan in Amerika, maar vrienden maakte hij er allesbehalve mee. 

Ook was er vorig seizoen de confrontatie met Gonzalez Pirez. De verdediger was kritisch in de pers over De Boer en moest afgelopen zomer vertrokken. Officieel is niet bekend gemaakt welke rol De Boer daarin had, maar vermoedelijk was het op zijn voorspraak. 'Designated Players' – die buiten hun salarislimiet mogen worden aangetrokken - Pity Martinez en Ezequiel Barco waren in het nieuwe seizoen opeens beduidend minder belangrijk voor Atlanta United. Josef Martínez, vorig jaar nog topscorer, raakte bovendien zwaar geblesseerd.

En dat keeper Brad Guzan na de pijnlijke uitschakeling, Atlanta was het enige deelnemende team dat niet tot scoren kwam om het toernooi, sprak dat de ploeg dezelfde fouten maakte als begin vorig seizoen, zorgde voor een enorme crisis. Het medium concludeert dat de schoenen die De Boer moest vullen, te groot voor hem waren. Zoals hem al vaker overkwam over de landsgrenzen. Ook zou er ontevredenheid heersen over de communicatie en de speelwijze, die mede daardoor bovendien vaak werd aangepast. Tevens zouden sommige spelers hem arrogant vinden en hem daarom niet goed bij de club vinden passen.

Toekomst De Boer bij Ajax?

Het is zeker niet het eerste ontslag van De Boer sinds zijn vertrek bij Ajax, al doet hij dat ditmaal dus wel met eremetaal. Toch is zijn periode bij Atlanta United uiteindelijk geen doorslaand succes geworden. Rafael van der Vaart ziet de oefenmeester op termijn desondanks wel terugkeren bij Ajax. "Ik zou het helemaal niet raar vinden dat hij terugkeert in Amsterdam, mocht Erik ten Hag daar ooit eens weggaan. Bij Ajax heeft hij bewezen een geweldige trainer te zijn", stelt de voormalig middenvelder tegenover het Algemeen Dagblad.

Lees ook: De Mos: "Willem II zou ideaal zijn voor Frank de Boer"

Ook De Telegraaf komt tot die conclusie. 'Al met al lijkt de aanpak van De Boer toch vooral bij Ajax aan te slaan. De club waarbij hij als jeugdspeler werd opgeleid en 10,5 seizoen in het eerste speelde. De club waarmee hij zo vergroeid is, dat de overgang naar elke andere club telkens een cultuurshock lijkt te zijn', aldus de ochtendkrant. 'Na 431 wedstrijden als speler en 262 wedstrijden als hoofdtrainer van Ajax blijkt het trainerspad buiten Amsterdam er een vol hindernissen. Veelzeggend in dat verband is dat hij sinds zijn vertrek in totaal twee van de vier jaar zonder club heeft gezeten en slechts 74 keer een officiële wedstrijd heeft kunnen coachen. Een schamel gemiddelde voor de man, die nog niet zo lang geleden de grote belofte was van het Nederlandse trainersgilde over de grens.'

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen