Schweinsteiger schenkt Duitsland derde plaats

Ger
8 juli 2006, 22:51

Duitsland heeft het WK in eigen land met een overwinning afgesloten. In de strijd om de derde plaats was Die Mannschaft zaterdagavond sterker dan Portugal (3-1). De jonge middenvelder Bastian Schweinsteiger was bij alle Duitse goals betrokken.

De Duitse ploeg liet vooraf weten het WK in eigen land in stijl te willen afsluiten. Winst op Portugal zou de Duitsers naast de derde plaats ook prestige opleveren. "We willen winnen. Brons betekent iets, net als bij de Olympische Spelen", aldus Jens Lehmann, die zijn plek onder de lat vrijwillig afstond aan Oliver Kahn. Aanvaller Miroslav Klose had een extra motief om nog een keer alles te geven: hij kon topscorer van het toernooi worden.

Luiz Felipe Scolari, de bondscoach van Portugal, liet juist weten weinig zin te hebben in de strijd om de derde plaats. "Dit is nou niet bepaald een wedstrijd waaraan je graag deelneemt. Na de nederlaag tegen Frankrijk is het heel moeilijk om spelers te motiveren voor een troostfinale. Iedereen denkt vooral aan het feit dat we de finale gemist hebben. Maar goed, deze wedstrijd om de derde plaats hoort nu eenmaal ook bij een WK. Uit commercieel oogpunt is het misschien wel een goede zaak."

De Zuid-Europeanen moesten het zaterdag eveneens zonder drie vaste krachten doen. Ricardo Carvalho was geschorst, Miguel kampte met een knieblessure en ook Luis Figo ontbrak. Hun plaatsen werden ingenomen door respectievelijk Paulo Ferreira, Ricardo Costa en Simao.

Het eerste gevaar van de wedstrijd kwam echter op naam van Duitsland. Na vijf minuten schoot Sebastian Kehl net naast het doel van Ricardo. Op het kwartier mocht Kahn zijn eerste redding van het toernooi verrichten. De ervaren goalie van Bayern München maakte een inzet van Pauleta vakkundig onschadelijk.

In de eerste helft had Portugal het beste van het spel, maar de formatie van Scolari kon het overwicht niet in kansen uitdrukken. De Duitsers waren zelfs dichter bij de openingstreffer. Kehl probeerde van grote afstand de bal over Ricardo te scheppen, maar de sluitpost was op tijd bij de les. Niet veel later bracht hij redding op een vrije trap van Lukas Podolski. Duitsland hoefde voor rust alleen de adem in te houden bij een fraai schot van Deco. De middenvelder krulde de bal net naast het doel van Kahn.

In de tweede helft werd het duel verrassend snel in het voordeel van Duitsland beslist. Bastian Schweinsteiger speelde daarbij de absolute hoofdrol. In de 56e minuut sneed hij vanaf de linkerflank naar binnen en vuurde een zwabberschot af dat Ricardo te machtig was. Kort daarna zag de jongeling van Bayern München zijn vrije trap via de Portugese invaller Petit in het doel terechtkomen.

Twaalf minuten voor tijd zette Schweinsteiger de kroon op zijn droomavond. De middenvelder gleed opnieuw vanaf links naar binnen en verraste Ricardo andermaal met een effectvolle uithaal. Na zijn derde goal kreeg Schweinsteiger een publiekswissel van Klinsmann. De Duitse coach gunde in de tweede helft nog speeltijd aan Oliver Neuville en de jonkies Thomas Hitzlsperger en Mike Hanke. Vlak voor tijd maakte Portugal via twee invallers een verdiende eretreffer. Uit een voorzet van Luis Figo verschalkte Nuno Gomes van dichtbij Kahn met een kopbal.