'Ajax is huidige situatie zat en wil Johan Cruijff ArenA kopen'

9 februari 2021, 21:00   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Ajax wordt mogelijk baas in eigen stadion. De Amsterdamse club wil de Johan Cruijff ArenA kopen, zo schrijft De Telegraaf dinsdagavond. Met het kopen van het onderkomen, of in elk geval een meerderheid van de aandelen, denken de Amsterdammers de volgende stap richting de Europese top te zetten. Op dit moment betaalt Ajax jaarlijks miljoenen aan huur, maar heeft het weinig te zeggen over het stadion.

Het rommelt al tijden tussen Ajax en de directie van de Johan Cruijff ArenA. Zo zijn er conflicten over sponsoring. De club en ArenA sluiten onafhankelijk van elkaar sponsorcontracten af. Zo wordt in het stadion Heineken geschonken, terwijl Bud de sponsor van Ajax is. De Amsterdammers zouden bovendien willen profiteren van de horeca-inkomsten. Die zijn gestegen door de recente successen, maar Ajax ziet daar niets van terug.

Waar Ajax zijn financiële zaakjes goed voor elkaar heeft, worstelt de ArenA met de financiën. Voor verbouwingen en aanpassingen hebben de Amsterdammers uit eigen zak tientallen miljoenen geleend aan het stadion. Een doorn in het oog van de Amsterdammers is dat de ArenA voor de laatste lening naar ABN Amro stapte zonder Ajax daarvoor in te lichten en de bestaande lening bij de club achterstelde.

"De verstandhouding is het afgelopen jaar verder verslechterd. Ajax is huurder, aandeelhouder, certificaathouder en schuldeiser (leningverstrekker, red.) en dus de belangrijkste stakeholder. De ArenA is niet bereid om goed samen te werken", heeft Van der Sar aan alle aandeelhouders van de Johan Cruijf ArenA verteld.

In december deelde Van der Sar een gele kaart uit aan de ArenA vanwege het gevoerde beleid, wat bevestigd wordt door stadiondirecteur Henk Markerink. "Maar dat is een crie de coeur (een hartenkreet, red.) van Van der Sar. Er zit emotionele lading om dit dossier heen. Covid speelt een rol, iedereen heeft het moeilijk en dat geeft extra spanningen. We zijn nu in gesprek met Ajax en de gemeente."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen