Interview: Janssen en de Roma-lessen voor bekerfinalist Vitesse

17 april 2021 – Voor alles en iedereen met een Vitesse-hart is deze zondag een speciale dag en dus zeker ook voor Theo Janssen. De 39-jarige Arnhemmer hoopt van harte dat zijn club morgenavond van Ajax wint en zal de eindstrijd in De Kuip met bovenmatige interesse volgen. Samen met FCUpdate.nl blikt de voormalig middenvelder vooruit op het treffen tussen zijn twee oude werkgevers.

Interview: Janssen en de Roma-lessen voor bekerfinalist Vitesse

Maak deze avond spannender en leuker: zet in op een voetbalwedstrijd en krijg bij je eerste storting tot €50,00 extra als welkomstbonus bij Jacks.nl!
Speel bewust 18+, hands24x7.nl.

Een biertje bij winst
Als om 18.00 uur het startsignaal klinkt, zal Janssen vanuit zijn stoel duimen voor Vitesse. Zich opwinden voor de televisie, ziet hij niet zitten. "Ik heb nul invloed, dus waar kan ik me druk om maken? Om helemaal niks, toch? Ik ga gewoon lekker rustig aan doen en zondag ga ik lekker voor de buis zitten en eerst de Formule 1 kijken", vertelt het Vitesse-icoon. "Daarna ga ik me rustig focussen op de finale. Als ze winnen zal ik echt wel even een juichmoment hebben, maar ook niet meer dan dat. Omdat ik 's avonds bij Studio Voetbal zit, zal ik ook wat momenten moeten noteren om te bespreken. Dan ga ik 's avonds echt nog wel een biertje doen, als Vitesse wint."

Dat de club uit zijn geboortestad in de finale staat, is speciaal voor Janssen. Zeker ook omdat de Arnhemse club pas één keer een prijs pakte (de beker in 2017). Dat Ajax de tegenstander is, maakt het nog iets mooier voor de oud-international. "Ajax is een oude club van me en een club die ik wel extra volg. Dus in dat opzicht is het wel speciaal, alleen aan de andere kant: mijn hart ligt toch bij Vitesse. Het maakt niet zoveel uit tegen wie ze zouden spelen, want ik was uiteindelijk toch voor Vitesse geweest. Ik ben al meer dan twintig jaar werkzaam bij Vitesse en bij Ajax heb ik iets meer dan een jaar gezeten. Het lijkt me logisch dat ik dan wat minder binding heb", zegt Janssen, die in het seizoen 2011/12 basiskracht was bij Ajax en daarna al snel naar Vitesse vertrok.

De vijfvoudig international, die als individueel talententrainer en als uithangbord verder gaat bij Vitesse, beseft dat Ajax de zwaarste en mooiste opponent is in de finale. "Ajax is het beste team in Nederland, dus als je die verslaat dan is dat het hoogst haalbare en het mooiste wat er is. Het is altijd bijzonder om tegen Ajax te spelen en zeker in de finale", zegt Janssen, die donderdag in de studio van RTL 7 zag dat Ajax uit Europa werd gekegeld door AS Roma.

De ruimtes bespelen
De Arnhemmer denkt dat Vitesse wijze lessen kan trekken uit de strijdwijze van de Italianen tegen Ajax. "Je ziet dat je altijd ruimte en kansen krijgt, als je het goed doet. Ze geven best wel veel ruimte weg omdat ze aanvallende spelers hebben. Er komt altijd ruimte en die gaat Vitesse ook krijgen. Als je jongens hebt die de bal kunnen versturen en je hebt twee spitsen die onberekenbaar en snel zijn, dan kan dat toch wel interessant worden."

Janssen vindt dat Vitesse als ploeg wel te vergelijken is met Roma. "Uiteindelijk speelt Vitesse in een zelfde soort systeem als Roma. Het is vergelijkbaar met elkaar en je ziet dat Ajax daar moeite mee heeft. Wanner moet je doordekken? Wanneer moet je blijven staan? Daar komen zeker mogelijkheden voor Vitesse, absoluut", zegt Janssen, die ook weet wat Vitesse juist niét moet doen. "Ajax laten voetballen. Dat klinkt een beetje makkelijk, maar Ajax is gewoon een hele goede ploeg en als je die in hun spel laat komen, dan zijn ze goed."

Het is voor de nummer vier van de Eredivisie zaak om Ajax 'te laten voelen dat ze er zijn.' "Ajax heeft toch een lichte vermoeidheid aan Rome overgehouden, maar zal echt wel gemotiveerd zijn om die wedstrijd te winnen. Dus als Vitesse in de duels kan komen en compact staat, dan hebben ze mogelijkheden. Zijn ze te lief, dan weet je dat ze gaan verliezen."

Voor Ajax staat de volgende topper nu alweer voor de deur, drie dagen na de uitschakeling in de Europa League. "Ajax gaat toch met een minder gevoel naar de wedstrijd toe dan als ze daar met 0-2 hadden gewonnen. Het is echter logisch dat het vertrouwen groot is bij Ajax, want ze spelen al een heel seizoen gewoon heel erg makkelijk in de Eredivisie en winnen bijna alles. Europees gezien hetzelfde, ze zijn ook nu niet weggespeeld. Dus dat het vertrouwen groot is, begrijp ik."

Ajax heeft een tik gehad
Uit ervaring weet Janssen wel dat Europese uitschakeling zijn sporen na kan laten bij spelers. "Het doet wel iets", stelt de oud-middenvelder. "Dat gaat toch even in je koppie zitten. Het is uiteindelijk toch een tik die je krijgt. Ik denk dat Ajax blij is dat nu de finale komt, omdat je meteen weer een finale kunt spelen. Als je nu tegen, met alle respect RKC had gespeeld, was het misschien moeilijk geweest om gelijk weer de knop om te zetten. Wat dat betreft is het wel een voordeel voor Ajax dat het direct voor een prijs kan spelen", denkt Janssen.

De hele week heeft de Arnhemmer vragen gekregen over welke uitslag hij verwacht. "Elke keer zeg ik wat anders", zegt hij lachend. Serieuzer: "Ajax zal er gewoon weer staan, want Ajax is gewoon een goede ploeg. Dat laten ze al het heel seizoen zien. Vitesse zal echt een topwedstrijd moeten spelen met een toporganisatie en dan maken ze kans. Is dat niet het geval, dan kun je zomaar met 2-0 verliezen. Wij moeten als Vitesse gewoon honderd procent geven, en hopen dat Ajax een iets mindere dag heeft. Als dat gebeurt en Vitesse speelt top, dan maak je kans om te winnen." En dan trekt Janssen glimlachend een biertje open.

Door: Remco Jacobi

Reacties

Eredivisie

gerelateerd