Verdachten in racismezaak FC Den Bosch niet vervolgd

26 april 2021 – Het Openbaar Ministerie Oost-Brabant heeft maandag bekendgemaakt dat de twee verdachten in het onderzoek naar racistische uitlatingen aan het adres van Ahmad Mendes Moreira tijdens de wedstrijd tussen FC Den Bosch en Excelsior op 17 november 2019 niet worden vervolgd. Er is onvoldoende bewijs.

Verdachten in racismezaak FC Den Bosch niet vervolgd

Het is voor het OM volstrekt helder dat er in Den Bosch weerzinwekkende dingen werden geroepen vanaf de tribune. 'De vraag is echter wat er precies door wie is gezegd. Alleen een vermoeden hebben is niet voldoende om iemand te vervolgen. Je hebt hard bewijs nodig en daaraan ontbreekt het in deze zaak simpelweg', legt de officier van justitie uit.

'Op beelden zie je mensen schreeuwen en roepen, maar het is niet helemaal duidelijk wat er wordt gezegd. De man die wij eerder hebben aangehouden ontkent dat hij zich racistisch heeft uitgelaten. Wij hebben meerdere liplezers ingeschakeld om duidelijkheid proberen te krijgen over wat er precies door hun is geroepen, maar die specialisten komen niet tot een eenduidige vertaling van wat er geroepen is', gaat de uitleg verder.

Het onderzoek is voor het OM afgesloten. 'Het is treurig dat onduidelijk is gebleven wie zich die middag zo schandelijk, kwetsend en strafbaar heeft gedragen. De impact van deze woorden mag niet onderschat worden. Wij hebben Ahmad Mendes Moreira vanmiddag verteld over de resultaten van ons onderzoek en ook hij begrijpt dat voor een succesvolle vervolging voldoende bewijs noodzakelijk is. Alleen vermoedens zijn niet genoeg zijn, het gaat om bewijs.'

Keuken Kampioen Divisie

gerelateerd