Bloedstollende ontknoping in promotiestrijd: dit zijn de scenario's

12 mei 2021 – Vanaf vanavond 20:00 uur gaat duidelijk worden welke club samen met Eerste Divisie-kampioen SC Cambuur promoveert naar de Eredivisie. De Graafschap kon zichzelf daar afgelopen vrijdag al van verzekeren, maar morste twee daarvoor noodzakelijke punten tegen Jong Ajax. Daardoor maken vanavond nog liefst vier ploegen kans op de felbegeerde tweede plaats en daarbij behorende promotie. 

Bloedstollende ontknoping in promotiestrijd: dit zijn de scenario's

De Graafschap (76 punten, +20, Helmond Sport-thuis)
Ondanks dat de ploeg er vorige week niet in slaagde om de tweede plaats veilig te stellen, heeft De Graafschap nog altijd de beste papieren. De Doetinchemmers nemen het in eigen huis op tegen nummer tien Helmond Sport en zijn bij een overwinning hoe dan ook zeker van directe promotie. Bij een gelijkspel kan het op doelsaldo worden ingehaald door Go Ahead Eagles en Almere City en bij een nederlaag zou zelfs nummer vijf NAC Breda nog in aanmerking komen voor plek twee.

Go Ahead Eagles (74 punten, +36, Excelsior-uit)
Zoals gezegd moet Go Ahead Eagles in ieder geval hopen op een misstap van De Graafschap. Dat mag een gelijkspel zijn, want het doelsaldo van de Deventenaren is vele malen beter (+36 tegenover +20). Ook houdt de club Almere City (+27) ver achter zich. Zelf winnen is dus het enige wat telt voor Go Ahead. In Rotterdam is Excelsior de tegenstander. Als die horde wordt overwonnen, zal het resultaat in Doetinchem bepalen of de club zich klaar mag maken voor een jaar in de Eredivisie.

Almere City (74 punten, +27, Jong PSV-thuis)
Almere deed lang mee om directe promotie, maar kreeg vervolgens met een flinke dip te maken. De jongste BVO van Nederland krabbelde iets op en mag nog altijd hopen op plek twee, al moeten de twee eerder genoemde ploegen wel allebei punten morsen. Als De Graafschap gelijkspeelt en Almere wint, eindigt laatstgenoemde op basis van doelsaldo hoger. Wel moet Go Ahead dan punten morsen, want zoals gezegd heeft die club een nog beter doelsaldo. Almere neemt het in eigen huis op tegen Jong PSV.

NAC Breda (73 punten, +35, SC Cambuur-uit)
Tot slot NAC Breda, dat nog heel stiekem mag hopen op de ultieme stunt. Zelf zal het in ieder geval moeten winnen van kampioen Cambuur, wat al een opgave op zich is. Daarnaast móét De Graafschap verliezen en moeten Go Ahead Eagles en Almere City allebei in ieder geval gelijkspelen. Het zou een bizarre ontknoping zijn voor de ploeg die de strijd om directe promotie eigenlijk al had opgegeven.

Keuken Kampioen Divisie

gerelateerd