De Boer moet eerste keeper nog kiezen; 5-3-2 tegen Schotland

1 juni 2021, 15:44

Frank de Boer kwam vlak voor zijn persconferentie van dinsdagmiddag met groot nieuws: Jasper Cillessen zit door zijn coronabesmetting niet bij de selectie. In een eerste reactie liet hij weten erg met de doelman mee te leven en vertelde hij nog niet te weten wie nu eerste keeper wordt. Ook blikte hij vooruit op de oefeninterland tegen Schotland die woensdagavond afgewerkt wordt.

Om te beginnen gaf De Boer uitleg over zijn keuze om Cillessen, die nog altijd in quarantaine zit, niet mee te nemen. "Vanavond moeten we de definitieve selectie doorgeven en we weten niet hoe lang het nog gaat duren. We spelen een EK en moeten gewoon honderd procent fitte spelers hebben. Het is ontzettend triest voor Jasper, daar heb ik het meest mee te doen, maar de keuze is wel gerechtvaardigd, omdat we aan de vooravond van een EK staan. De eerste wedstrijd zou hij al niet halen en verder weet je niet wat het met zijn lichaam doet. Nu hebben we drie fitte keepers ter beschikking."

De keuze voor een vervanger viel op Marco Bizot, die ook al in de voorselectie zat. Op de vraag of Justin Bijlow, die maandagavond indruk maakte namens Jong Oranje, ook een optie was geweest: "Op dit moment nog niet. Stel dat er een blessure komt, dan zou de keuze op hem kunnen vallen. Nu kies ik voor ervaring. Vanaf dag één hebben we gezegd dat als er iets zou gebeuren, Bizot de derde man werd, dus ik zie geen noodzaak om iets te veranderen." Of Tim Krul of Maarten Stekelenburg nu eerste keeper zal zijn, weet hij nog niet. Een mogelijkheid is om ze allebei een van de oefenwedstrijden (tegen Schotland en Georgië) te laten keepen.

5-3-2

Wie morgen onder de lat zal staan als Oranje oefent tegen Schotland, weet De Boer nog niet. Wel verklapte hij dat hij in de 5-3-2-formatie zal spelen, die eerder ook tegen Italië in de Nations League succesvol toegepast werd. "We willen domineren, maar je hebt ook vaak niet de bal. Tegen Italië hebben we het op die moment heel goed gedaan", lichtte de bondscoach toe. "Als je dat op kan brengen, ook als je de bal niet hebt, dan hebben we grote stappen gemaakt. Ik denk ook dat veel spelers in hun kracht komen als we dit systeem spelen."

De Boer grijpt de oefenwedstrijd dan ook aan om met dit systeem meer vertrouwd te worden, waar de 4-3-3-formatie volgens hem al goed is ingeslepen. "Tegen Italië hebben we het goed uitgevoerd, maar dat is geen garantie dat het er helemaal in zit. We zijn ermee bezig op trainingen en willen het ook in oefenwedstrijden zien. De Roon kan het systeem dromen, De Vrij weet wat er gevraagd wordt, Daley heeft het in 2014 al gedaan. Al die details kunnen ertoe leiden dat het tot perfectie komt."

Gakpo en Timber

Tot slot was de bondscoach lovend over wat hij tot dusver van debutanten Cody Gakpo en Jurriën Timber heeft gezien. "Cody doet het heel goed en ook Jurriën maakt een goede indruk. Als je ziet wat Jurriën ook heeft laten zien bij Ajax, lijkt het alsof hij er al jaren speelt. Dat geldt ook voor Cody. Misschien in uitstraling nog iets minder, maar in uitvoering laat hij wel veel kwaliteit zien. Dat is mooi. Het is een fantastische ervaring voor deze spelers en wie weet hebben ze op het toernooi een bijdrage."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen