Mulder hard voor De Boer: "Het klopt van geen kanten"

3 juni 2021, 16:23

De matige oefenwedstrijd van Oranje tegen Schotland (2-2) heeft de stemming richting het EK geen goed gedaan. Frank de Boer liet zijn ploeg oefenen in een 5-3-2-formatie, maar wat vooral werd aangetoond is dat het systeem nog flink bijgeschaafd moet worden. "Het klopt van geen kanten", zag Youri Mulder.

In gesprek met Sporza stelde Mulder de Belgische voetballiefhebbers op de hoogte van de EK-voorbereiding van Nederland. Daarin was hij erg kritisch. "Er gebeuren rare dingen bij ons", begon hij. Hij doelde onder meer op Anwar El Ghazi, die via een appje moest lezen dat hij de uiteindelijke selectie niet gehaald had. Ook het niet meenemen van Jasper Cillessen door zijn coronabesmetting, terwijl hij zelf nauwelijks symptomen heeft, is volgens Mulder belachelijk. "Stel je voor dat Thibaut Courtois door corona niet mee naar het EK mag: België staat toch ook op z'n kop?"

Mulder stelde dat aan het teleurstellende resultaat tegen Schotland niet te veel waarde moet worden gehecht, maar wel aan de experimentele speelwijze. "Het was een 5-3-2 met de punt naar achteren op het middenveld, maar vanaf de flanken kwam veel te weinig. Het excuus is dan dat ze er nog maar een paar keer op hadden getraind en dat ze moeten wennen. Dat klopt, maar het is en blijft rommelig, ook de communicatie."

Wel erkende Mulder dat het niet onlogisch is dat De Boer naar een alternatieve formatie zoekt. "We hebben geen buitenspelers als Arjen Robben meer. Steven Berghuis, Quincy Promes; dat is te licht. Ik snap dat je met wingbacks speelt, maar ook zij (Denzel Dumfries en Owen Wijndal, red.) kwamen gisteren niet in het stuk voor." Daarbij is De Boer te laat begonnen met experimenteren. "Hij heeft het één keer tegen Italië gedaan. Dat ging goed. Maar je weet al heel lang dat je naar het EK gaat. De andere wedstrijden zijn te veel op zichzelf benaderd."

De verwachtingen van het EK dienen volgens Mulder dan ook getemperd te worden. "Je zou zeggen dat groepsgenoten Oostenrijk en Oekraïne op zo'n EK een eitje zijn, maar Nederland zit op hetzelfde niveau: dat van de subtop. Er is druk en kritiek, maar het hele land kleurt al oranje. Op tv word je knettergek van de Oranje-reclames. Het is nog nooit zo veel geweest als nu. Daardoor krijg je enorme verwachtingen en die zijn gewoon overtrokken. De kans dat Oranje het EK wint? Vijf procent. Of nee, vier", sloot hij lachend af.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen