Sneijder steunt Derksen in racisme-boycot rondom Oranje

16 juni 2021 – Wesley Sneijder heeft het woensdagavond opgenomen voor voetbalanlist Johan Derksen. De recordinternational was op bezoek bij de mannen van Veronica Inside en stelt dat de analist géén racist is, ondanks dat het Nederlands elftal het gelijknamige tv-programma nog altijd boycot. "Ik ben er niet bijgeweest in de spelersgroep bij het overleg. Maar het gaat over een discussie, die landelijk gevoerd wordt. Je kunt dan bijna geen statement maken: je mag over alles grappen maken, maar dit is een onderwerp waar het weer heel erg gevoelig ligt." 

Sneijder steunt Derksen in racisme-boycot rondom Oranje

"Het is ook een heel lastig thema. Wij kunnen ons nooit verplaatsen in de donkere mensen", stelt Sneijder, die het zelf nooit meemaakte, in Oranjezomer. "Wij merken het niet, maar er zijn voetballers bij die het wél merken. Maar ik kom uit een echte volksbuurt, met alle culturen die je maar kunt bedenken. Ik heb het nog nooit meegemaakt dat zoiets gebeurt. Maar er zijn helaas zulke zieke mensen die helaas racist zijn."

Maar volgens Sneijder is Derksen geen racist. "Ik weet stellig dat Johan geen racist is. Hij maakt een grap en als alles dan zo hot, krijg je zo'n actie. Ik denk net als René dat het uiteindelijk wel zal overwaaien", zei Sneijder, die betwijfelt of hij zelf had meegewerkt aan de boycot. "Je mag grappen maken over alles en iedereen: klein, lelijk, dik, rood en kaal." Maar volgens Derksen, die erop inspeelde, niet over donkere mensen of homo's.

Dat er zoveel ophef over is, heeft volgens Sneijder ook te maken met de enorme druk op de voetballers. "Ik zou in mijn tijd een keer op m'n knieën gaan zitten om een statement te maken. Maar echt niet twintig of 25 keer. Een statement maken om te laten zien dat je tegen racisme bent, maar er is zoveel druk op de voetballers dat het wel gebeurt: vanuit de bond, clubs en media. Dat is ook niet makkelijk", stelt de voormalig international.

Lees ookSneijder begonnen aan trainerscursus: "Duidelijke keuze gemaakt"

Situatie in Qatar
Sneijder werd ook gevraagd naar de situatie in Qatar. "Toen wij naar Zuid-Afrika en Brazilië gingen, is er ook heel veel gebeurd. Dat hebben we allemaal aan de kant geschoven", aldus de oud-international, die wel positiever was over het land waar het WK volgend jaar gehouden wordt. In dat land heeft hij zelf ook een aantal jaar gespeeld. "Dat was niet het beeld toen ik daar zat. Ik heb de arbeiders zien bouwen en heb veel vrolijke gezichten gezien. Ik heb een chauffeur, die kwam uit Bangladesh. Met hem heb ik nog altijd contract en heb ook gevraagd naar dit soort dingen. Hij wilde zijn familie onderhouden in zijn thuisland. Dat is de keerwijde."

Eredivisie

gerelateerd